Home FASHION & BEAUTY Beauty ECO-BEAUTY: deze zonnecrèmes vormen geen bedreiging voor de koraalriffen

ECO-BEAUTY: deze zonnecrèmes vormen geen bedreiging voor de koraalriffen

Je kan ze dus zonder zorg smeren.

Verschillende cosmeticamerken trokken al aan de alarmbel: heel wat zonnecrèmes bevatten bestanddelen die een bedreiging vormen voor onze koraalriffen. We verzamelden voor jou de nieuwste lanceringen die wel veilig zijn voor het milieu en die je huid net zo goed beschermen.

Een dagje op het strand, heerlijk. Je bent trots op jezelf want je hebt je van top tot teen ingesmeerd met zonnecrème, zoals het hoort. Je bent dus goed beschermd en kan zonder zorgen het water in. Waar je niet bij stilstaat, is dat terwijl jij geniet van een verfrissende duik in de zee, een deel van de zonnecrème die op je huid zit terechtkomt in de oceaan. En dat van die kindjes die in het water zitten te plonsen ook. En dat van de man die op zijn luchtmatras ligt te dobberen ook. Al die kleine beetjes vormen één groot en dat heeft een behoorlijke impact op onze oceanen. Niet zwemmen in de zee en je thuis schoonspoelen onder de douche is eigenlijk geen oplossing, want ook dan komen de restjes zonnecrème op een bepaald punt in de oceaan terecht.

Waar gaat het fout?

In zonneproducten zitten bepaalde bestanddelen (onder andere oxybenzone en octinoxate) die als filter dienen tegen schadelijke UV-stralen. Die bestanddelen zijn niet biologisch afbreekbaar, komen in de zee terecht en doen het koraal in de oceanen verbleken. Op lange termijn zou dat kunnen leiden tot afsterving van de koraalriffen. De opwarming van het klimaat en het ontregelde ecosysteem versnellen daarbij ook nog eens dat proces.

Wat moet je dan wel smeren?

Eerst even een kort fysicalesje. Er bestaan twee types zonnebescherming: chemisch en mineraal (ook wel fysisch genoemd). De zonneproducten met chemische filters hebben het vaakst een slechte invloed op het koraal. Minerale zonnecrèmes daarentegen zijn meestal gemaakt zijn op basis van zinc of titaniumoxide, dat zijn natuurlijke stoffen die de zonnestralen weerkaatsen en weg reflecteren van je huid. Zinc of titaniumoxide zijn niet gelinkt aan het verbleken van het koraal en zijn dus milieuvriendelijker. Bovendien zijn minerale producten doorgaans wel biologisch afbreekbaar.

Een extra puntje om op te letten: de ingrediënten in het product mogen niet ‘nano’ zijn. Dat wil zeggen dat de deeltjes groter moeten zijn dan 100 nanometer, zodat ze niet kunnen worden opgenomen door het koraal. Uiteraard kan je dat onmogelijk zelf gaan onderzoeken. De veiligste keuze is dus gewoon bescherming met minerale filters of een product waar expliciet op vermeld staat dat het geformuleerd is met respect voor het (mariene) milieu.

1 / 9
Sun Milk SPF30
Water Soul Eco Sun Cream SPF30
Spray SPF50+
Waterlover Sun Milk SPF50
Alga Maris Lait Solaire SPF50
Milky Sun Spray SPF50
Powder-Me SPF30
Anthelios Invisible Mist Body SPF50+
RAD SPF15
Sun Milk SPF30
Sun Milk SPF30

De zonneproducten van Biosolis bevatten geen chemische filters of bewaarmiddelen en zijn 100% natuurlijk. Ze zijn dus biologisch afbreekbaar en respecteren het milieu.

€ 20,95 – Biosolis, bij de biowinkel.

Water Soul Eco Sun Cream SPF30
Water Soul Eco Sun Cream SPF30

Deze Eco Sun Cream bevat geen filters die schadelijk zijn voor het mariene milieu en is extra waterproof, waardoor er heel weinig product in het water terechtkomt. De fles is bovendien gemaakt van gerecycleerd materiaal.

€ 31,50 – bij gespecialiseerde schoonheidsinstituten, comfortzone.it.

Spray SPF50+
Spray SPF50+

De zonneproducten van Avène zijn eco-friendly en bevatten enkel filters die niet worden opgenomen door de levende organismen in onze oceanen. Bovendien bevatten ze maar een beperkt aantal filters en geen siliconen, voor een betere bio-afbreekbaarheid.

€ 22,20 – Avène, bij de apotheek.

Waterlover Sun Milk SPF50
Waterlover Sun Milk SPF50

De formule van deze Waterlover Sun Milk is voor 96% biologisch afbreekbaar en de filters die erin zitten kregen een eco-certificaat. Bovendien is hij héél waterresistent waardoor er maar heel weinig van in het water terechtkomt.

€ 34,99 – Biotherm, bij de parfumerie.

Alga Maris Lait Solaire SPF50
Alga Maris Lait Solaire SPF50

Laboratoires de Biarritz bracht Alga Maris uit, een lijn met natuurlijke en 100% minerale zonnecrèmes die veilig zijn voor de gezondheid en voor het mariene milieu.

€ 23,90 – Laboratoires de Biarritz, bij Biotylab.

Milky Sun Spray SPF50
Milky Sun Spray SPF50

Het nieuwe gamma zonnebescherming van Caudalie bevat geen chemische filters of nanodeeltjes en is geformuleerd zonder filters die niet giftg zijn voor de algen en geen gevaar vormen voor de koraalriffen.

€ 28,20 – Caudalie, bij de apotheek.

Powder-Me SPF30
Powder-Me SPF30

Powder-Me is een zonnebescherming in poedervorm, die je huid tegelijk een gezond en egaal kleurtje geeft. Hij kreeg onlangs het Reef Safe-label en is dus veilig voor het milieu.

€ 49,90 – jane iredale, bij Parfuma.

Anthelios Invisible Mist Body SPF50+
Anthelios Invisible Mist Body SPF50+

De filters in de nieuwe Anthelios producten zijn veilig voor het mariene milieu, doen het koraal niet verbleken en verstoren het leven van de micro-algen niet.

€ 23,50 – La Roche-Posay, bij de apotheek.

RAD SPF15
RAD SPF15

Deze beschermende crème van Environ bevat geen chemische filters en is dus vriendelijk voor je huid én het milieu.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.