Home FASHION & BEAUTY Beauty WERELDPROEFDIERENDAG: deze 15 beautygiganten zeggen ‘neen’ tegen proefdieren

WERELDPROEFDIERENDAG: deze 15 beautygiganten zeggen ‘neen’ tegen proefdieren

Merken die het label 'cruelty-free' dragen, testen hun producten niet op dieren.

Kleine biggetjes of ratjes zijn jammer genoeg vaak het slachtoffer van dierproeven. Toch zijn diezelfde testen voor een aantal beautygiganten een regelrechte no-go en dragen zij het label ‘cruelty-free’. Wij zetten ze vandaag op Wereldproefdierendag maar al te graag in de kijker.

Cruelty-free betekent letterlijk ‘zonder wreedheid’ en wijst op het feit dat de schoonheidsproducten niet getest zijn op dieren. Jammer genoeg zijn er nog steeds cosmeticabedrijven die hun producten op dieren testen door chemicaliën op hun huid te smeren, door ze in hun ogen te druppelen of door ze dwangmatig de ingrediënten te voederen. Die proefdieren worden vaak gekweekt in laboratoria en gedood na de experimenten.

Merken die het label ‘cruelty-free’ dragen, testen hun producten niet op dieren. In Europa is het al sinds 2004 verboden om cosmeticaproducten te testen op dieren, maar dat neemt niet weg dat er wereldwijd nog een probleem is.

De volgende merken zijn wel volledig cruelty-free:

1. Lush

Niet alleen van de producten, maar ook van de ethiek van Lush worden we gelukkig: ze testen hun producten en ingrediënten niet op dieren en doen ook geen zaken met leveranciers die hun producten op dieren testen. Om diezelfde reden verkoopt Lush geen producten in bepaalde regio’s van China waar het verplicht is om producten op dieren te testen. Om wetenschappers aan te moedigen op zoek te gaan naar nieuwe testmethoden, heeft Lush de Lush Prize in het leven geroepen. Die looft elk jaar  250.000 pond uit aan onderzoekers die zich volledig focussen op de vervanging van dierproeven.

2. Rituals

Ook Rituals keurt dierproeven voor cosmeticaproducten volledig af en eist van al haar leveranciers dat ze zich aan de normen houden. De meeste van de producten die je in de winkels kan terugvinden, zijn bovendien geschikt voor vegans.

3. The Body Shop

Het statement van The Body Shop is klaar en duidelijk: ze hebben nog nooit testen uitgevoerd op dieren en zullen dat in de toekomst ook nooit doen. Samen met Cruelty Free International zetten ze zich in voor dierenrechten en stampten ze een petitie uit de grond. De producten van The Body Shop worden regelmatig gecontroleerd door dierenbeschermingsorganisaties en slagen telkens weer met vlag en wimpel.

4. Klairs

Klairs is 100 % cruelty-free, 100 % vegetarisch en 100 % vastberaden om te streven naar een volledig vegan gamma in de toekomst.

5. Kruidvat (huismerk)

Kruidvat is een van de koplopers wat betreft cruelty-free make-upproducten. De Nederlandse keten oefent al meer dan 15 jaar geen testen meer uit op dieren en benadrukt dat dierproeven in Nederland al sinds 1997 bij wet verboden zijn.

View this post on Instagram

what an amazing cleanser is this🙌🏼 I am in love with it !! to be honest I really had to get used to the smell of it , because of the tea tree in it. but now i am used to it, it doesn't bother me anymore 🌞 It is not visible through the brown bottle, but the color is transparent. ✨ I think it is a shame that this product does not have a pump but just a cap, because of this you get a lot of product from the bottle without you needing it. simply using this product to clean the skin is not enough 🙈I apply this on a cotton wool and remove the last layer of makeup from my face. I leave the skin around my eyes free, cause if this product comes close to your eyes, it can feel a little painfull 🤷🏼‍♀️ because of the tea tree it fights my pimples very well 🍃 ——————————————————————————— Q : do you use products with tea tree in it ? 💖

A post shared by r e v i e w s (@blogfaves) on

6. Urban Decay

Het is bijna onmogelijk om niet te watertanden bij de oogschaduwpaletten en lipsticks van het Amerikaanse cosmeticabedrijf. Gelukkig beweert Urban Decay dat ze tot op de dag van vandaag geen testen op dieren hebben uitgevoerd en dat het hun levensmissie is om een einde te maken aan dierproeven.

7. Becca

Becca is een diervriendelijk cosmeticabedrijf dat kwalitatieve producten verkoopt én rekening houdt met veganisten. Ook zij weigeren om hun producten in bepaalde regio’s in China te verkopen.

8. Cover FX

Cover FX is een erkend cruelty-free en volledig vegan make-upmerk. Vooral de foundation, met maar liefst 40 verschillende tinten, heeft een grote fanbase.

9. Kat von D

De tattoo-artieste Katherine Von Drachenberg is een diehard veganist en wil haar voorliefde voor dieren ook in haar beautymerk tot uiting brengen. Daarom worden er geen dieren gebruikt bij het testen van de producten en zijn bijna alle producten vegan friendly.

10. Couleur Caramel

Bij Couleur Caramel kan je je eigen biologisch, ecologisch en veganistisch make-uppalet samenstellen. Het bedrijf bekommert zich al sinds haar oprichting over dierenwelzijn en oefent daarom ook geen testen op dieren uit.

11. NYX

NYX is sinds 2010 volledig cruelty-free en kan ook in België heel wat vrouwenharten bekoren met hun langhoudende lipsticks en subtiele highlighters. NYX heeft bovendien ook een aantal vegan producten aan haar gamma toegevoegd.

12. Avril Cosmétiques

Naast cruelty-free biedt het Franse cosmeticabedrijf ook biologische producten aan en draagt het het label Ecocert. Avril Cosmétiques probeert haar prijzen zo laag mogelijk te houden, zodat ook biologische producten toegankelijker worden.

13. PHB Ethical Beauty

De make-upproducten van PHB Ethical Beauty zijn volledig vegan, halal en organisch! Het Australische beautymerk schenkt bovendien 20 % van zijn nettowinst aan goede doelen die zich inzetten voor mensen én dieren.

14. Essence

Dat het gamma van Essence onze portemonnee goedgezind is, is al lang geen geheim meer. Maar wist je ook dat het merk geen proeven op dieren uitvoert en bovendien een uitgebreid assortiment vegan make-up heeft?

View this post on Instagram

Sydney's got it going on 😙

A post shared by essence North America (@essencemakeup) on

15. Hurraw!

De lipproducten van Hurraw! zijn gemaakt van premium fairtrade-ingrediënten en zijn volledig natuurlijk, vegan én raw!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.