Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Ishan @seefromthesky via Unsplash

Je kan ze dus zonder zorg smeren.

ECO-BEAUTY: deze zonnecrèmes vormen geen bedreiging voor de koraalriffenVerschillende cosmeticamerken trokken al aan de alarmbel: heel wat zonnecrèmes bevatten bestanddelen die een bedreiging vormen voor onze koraalriffen. Wij verzamelden voor jou 14 exemplaren die wel veilig zijn voor het milieu en die je huid net zo goed beschermen.


Een dagje op het strand, heerlijk. Je bent trots op jezelf, want je hebt je van top tot teen ingesmeerd met zonnecrème, zoals het hoort. Je bent dus goed beschermd en kan zonder zorgen het water in. Waar je niet bij stilstaat, is dat terwijl jij geniet van een verfrissende duik in de zee, een deel van de zonnecrème die op je huid zit terechtkomt in de oceaan. En dat van die kindjes die in het water zitten te plonsen ook. En dat van de man die op zijn luchtmatras ligt te dobberen ook. Al die kleine beetjes vormen één groot en dat heeft een behoorlijke impact op onze oceanen. Niet zwemmen in de zee en je thuis schoonspoelen onder de douche is eigenlijk geen oplossing, want ook dan komen de restjes zonnecrème op een bepaald punt in de oceaan terecht.

Waar gaat het fout?


In zonneproducten zitten bepaalde bestanddelen (onder andere oxybenzone en octinoxate) die als filter dienen tegen schadelijke UV-stralen. Die bestanddelen zijn niet biologisch afbreekbaar, komen in de zee terecht en doen het koraal in de oceanen verbleken. Op lange termijn zou dat kunnen leiden tot afsterving van de koraalriffen. De opwarming van het klimaat en het ontregelde ecosysteem versnellen daarbij ook nog eens dat proces.

Wat moet je dan wel smeren?


Eerst even een kort fysicalesje. Er bestaan twee types zonnebescherming: chemisch en mineraal (ook wel fysisch genoemd). De zonneproducten met chemische filters hebben het vaakst een slechte invloed op het koraal. Minerale zonnecrèmes daarentegen zijn meestal gemaakt zijn op basis van zinc of titaniumoxide, dat zijn natuurlijke stoffen die de zonnestralen weerkaatsen en weg reflecteren van je huid. Zinc of titaniumoxide zijn niet gelinkt aan het verbleken van het koraal en zijn dus milieuvriendelijker. Bovendien zijn minerale producten doorgaans wel biologisch afbreekbaar.

Een extra puntje om op te letten: de ingrediënten in het product mogen niet ‘nano’ zijn. Dat wil zeggen dat de deeltjes groter moeten zijn dan 100 nanometer, zodat ze niet kunnen worden opgenomen door het koraal. Uiteraard kan je dat onmogelijk zelf gaan onderzoeken. De veiligste keuze is dus gewoon bescherming met minerale filters of een product waar expliciet op vermeld staat dat het geformuleerd is met respect voor het (mariene) milieu.

Sun Milk SPF30

De zonneproducten van Biosolis bevatten geen chemische filters of bewaarmiddelen en zijn 100% natuurlijk. Ze zijn dus biologisch afbreekbaar en respecteren het milieu.

€ 18,85 – Biosolis via NewPharma

Water Soul Eco Sun Cream SPF30

Deze Eco Sun Cream bevat geen filters die schadelijk zijn voor het mariene milieu en is extra waterproof, waardoor er heel weinig product in het water terechtkomt. De fles is bovendien gemaakt van gerecycleerd materiaal.

€ 32,90 – Comfort Zone via Parfuma

Spray SPF50+

De zonneproducten van Avène zijn eco-friendly en bevatten enkel filters die niet worden opgenomen door de levende organismen in onze oceanen. Bovendien bevatten ze maar een beperkt aantal filters en geen siliconen, voor een betere bio-afbreekbaarheid.

€ 12,84 – Avène, via Newpharma

Waterlover Sun Milk SPF50

De formule van deze Waterlover Sun Milk is voor 96% biologisch afbreekbaar en de filters die erin zitten kregen een eco-certificaat. Bovendien is hij héél waterresistent waardoor er maar heel weinig van in het water terechtkomt.

€ 28,02 – Biotherm via NewPharma

Alga Maris Lait Solaire SPF50

Laboratoires de Biarritz bracht Alga Maris uit, een lijn met natuurlijke en 100% minerale zonnecrèmes die veilig zijn voor de gezondheid en voor het mariene milieu.

€ 20,66 – Laboratoires de Biarritz via Farmaline

Milky Sun Spray SPF50

Het nieuwe gamma zonnebescherming van Caudalie bevat geen chemische filters of nanodeeltjes en is geformuleerd zonder filters die niet giftig zijn voor de algen en geen gevaar vormen voor de koraalriffen.

€ 25,36 – Caudalie via NewPharma

Powder-Me SPF30

Powder-Me is een zonnebescherming in poedervorm, die je huid tegelijk een gezond en egaal kleurtje geeft. Hij kreeg onlangs het Reef Safe-label en is dus veilig voor het milieu.

€ 50 – jane iredale via Parfuma

RAD SPF15

Deze beschermende crème van Environ bevat geen chemische filters en is dus vriendelijk voor je huid én het milieu.

€ 34 – Environ via Parfuma

Boost of Protection Sunscreen

Deze krachtige, hydraterende zonnemelk met SPF 30 bevat 100% vegan ingrediënten die de huid optimaal tegen de zon beschermen en haar vochtbalans herstellen.  Naast beschermend en voedend is dit product koraalvriendelijk en veilig voor het leven in de zee.

€ 38 via Self

Protect and Play Roll-On SPF 50+

De formules van de Europese NIVEA SUN-producten respecteren de Hawaïaanse wet op het koraal die in 2018 werd goedgekeurd. Zo bevatten ze niet de UV-filters oxibenzone en octinoxaat.

€ 7,99 via Kruidvat

Spray solaire SPF30

De zonneproducten van Bioregena zijn niet alleen biologisch, maar ook hypoallergeen en vegan. Niet alleen goed voor jezelf, maar dus ook voor de natuur. Door het gebruik van een innovatieve, biologisch afbreekbare formule is het milieu je enorm dankbaar.

€ 19,50 via Bioregena

Capital Soleil

Vanaf dit jaar zullen de flacons van de Zonbeschermende Waters voor 25% uit gerecycleerde en recycleerbare kunststof bestaan en de flacons van de andere zonneproducten voor 50%. L’Oréal Research werkt daarnaast samen met het Centre Scientifique de Biologie Marine van Monaco om hun formules te testen in mariene omstandigheden.

19,76 – Vichy via NewPharma

Anthelios Onzichtbare Spray 50+

La Roche-Posay test al zijn zonnebeschermingsformules uitgebreid om aan te tonen dat ze geen koralen of levende organismen in de zee beschadigen.

€ 18 – La Roche Posay via 24pharma

SUN 30

Natuurlijke zonnecrème die biologisch gecertificeerd is en vrij is van minerale oliën, kunstmatige kleurstoffen, chemische filters, conserveermiddelen en nanodeeltjes. Bevat bovendien ook 100% minerale filters.

19 via Blooms & BlossomsLees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '