Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Goed opletten = minder kans op miskopen.

10 dingen om op te letten als je graag goedkoop online shopt

Online shoppen en je goodies gewoon aan je deur laten afleveren: we hoeven het je niet meer te leren. Als je graag snuffelt op budgetproof webshops, zijn er wel een aantal aandachtspuntjes waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht. Voorkom miskopen – ook al hebben ze niet veel gekost – en hou deze 10 tips steeds in je achterhoofd.

1. Lees de reviews van andere shoppers


Als iemand de tijd neemt om na een aankoop een review neer te pennen, wil dat wat zeggen: die persoon was ofwel héél blij met zijn of haar aankoop, of net helemaal niet. Zeker de moeite waard om de recensies even te lezen, dus. Zijn ze overwegend positief, dan kan je met een goed gevoel verder shoppen. Bovendien geven mensen soms ook tips bij een specifiek product, als in: ‘Neem een maatje groter, want de schoenen zitten eerder klein’ of ‘Dit stofje ziet er in het echt glanzender uit dan op de foto’.

Shop je op een website waarvan je nog nooit eerder hebt gehoord? Googel dan even de naam van de webshop met het woord ‘review’ erachter. Op sites als Trustpilot en Sitejabber ontdek je de ervaringen die anderen hadden met de site in kwestie.

2. Kijk naar de samenstelling van een kledingstuk


Winkelketens en webshops maken gebruik van – soms misleidende – belichting en de skills van hun photoshopteam. De stof van een kledingstuk kan er in het echt anders uitzien dan op de foto. Kom niet voor verrassingen te staan en check de samenstelling van de stoffen voor je een item in je winkelmandje gooit.

In de productnaam kan dan wel ‘cotton’ staan, de kans is groot dat het kledingstuk niet voor 100 % uit katoen bestaat, maar wel een blend is van verschillende stoffen. Check dus even van welke stof(fen) een product is gemaakt en vergelijk eventueel met stuks die je reeds in je kast hebt hangen. Zo krijg je een realistischer beeld van wat je kan verwachten.

3. Check de verzendkosten


Klinkt logisch, maar je kan het beter even doen vooraleer je begint te shoppen, zodat je weet waaraan je je aan het einde van de rit kan verwachten. Zijn de verzendkosten hoger dan je had verwacht en wil je eigenlijk maar één of twee items kopen? Pols dan even bij je vriendin of zij toevallig van plan was om ook net iets te bestellen. Zo kunnen jullie de verzendkosten delen.

4. Let op voor bijkomende kosten


Shoppen op Amerikaanse sites is verleidelijk, want het aanbod is er groter en ze spelen vaak korter op de bal dan Europese sites. Maar let goed op voor je bij een webshop in de VS bestelt, want er zouden weleens extra invoertaksen aangerekend kunnen worden bovenop je verzendkost. Informeer je dus goed op voorhand, zodat je de postbode je geen gepeperde rekening onder de neus schuift.

5. Kijk naar de size guide (en haal indien nodig je meetlint boven)


Een webshop voorziet een size guide met reden. Verschillende merken produceren verschillende maten, dus de ene 38 is de andere niet. Hou altijd rekening met de richtlijnen van de website waarop je shopt en meet desnoods je lichaam op, zodat je zeker bent dat je de juiste maat bestelt.

6. Hoeveel om te retouren?


Net zoals je maar beter op voorhand de verzendkosten checkt, doe je dat ook met de retourkosten. Hoeveel moet je betalen om een product terug te sturen als het je niet past of als het niet is wat je ervan verwachtte? Zoek het op voorhand op en bezint eer ge begint.

7. Staar je niet blind op kortingen


Als klant krijg je vaak een vertekend beeld van de prijzen op een webshop. De winkel kan dan wel beweren dat je 20 % korting krijgt, de kans dat jij nog weet hoeveel de oorspronkelijke prijs van dat product was, is klein. Laat je dus niet misleiden en doe eerst de nodige research. Kijk ook op andere webshops voor je bestelt en probeer impulsaankopen te vermijden.

8. Gebruik je social bronnen


Webshops werken vaak samen met influencers op social media. Heb je een leuke broek gespot, ga dan eerst even een kijkje nemen op het Instagramaccount van de webshop of van de influencers waarmee ze samenwerken. Wie weet vind je de broek wel ergens terug op een streetstylefoto. Zo weet je op voorhand hoe ze er écht uitziet als iemand ze draagt.

9. Let op de levertijd


Shop je op een extra goedkope webshop, dan kan het zijn dat je lang op je pakketje moet wachten. Ultrasnelle levering kost een bedrijf nu eenmaal meer. Duurdere webshops voorzien een complete service voor hun consumenten, en snelle levering maakt daar automatisch deel van uit. Bij een webshop die zijn producten erg goedkoop aanbiedt, is snelle levering vaak geen prioriteit. Budgetshoppers zullen dus misschien iets meer geduld moeten uitoefenen.

10. Denk aan duurzaamheid


Goedkoop shoppen is fijn, want je kan veel makkelijker inspelen op trends als je elk seizoen nieuwe stuks kan kopen. Maar goedkope mode is niet erg duurzaam. Probeer dus een balans te vinden en investeer ook in tijdloze stukken die misschien iets meer kosten, maar wel jarenlang meegaan.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '