Home FASHION & BEAUTY Beauty Test-Aankoop: ‘Geen enkele shampoo herstelt beschadigd haar’

Test-Aankoop: ‘Geen enkele shampoo herstelt beschadigd haar’

Herstellende shampoos zouden net hetzelfde doen als gewone shampoo.

Er bestaan tal van shampoos die beloven beschadigd haar en gespleten puntjes te herstellen. ‘Misleidende claims’, zegt Test-Aankoop na een nieuw onderzoek. Volgens hen werkt een repairshampoo of herstellende shampoo niet beter tegen beschadigd haar dan een gewone shampoo. Sterker nog, er zou geen enkele shampoo bestaan die in staat is om beschadigd haar te herstellen.

Je hebt het misschien zelf ook al gedaan: een herstellende shampoo in huis gehaald omdat je nog niet meteen naar de kapper wil om je puntjes te laten bijknippen. Volgens Test-Aankoop moet je er niet op rekenen dat zo’n shampoo je uit de nood zal helpen. De onderzoekers namen 14 herstellende shampoos onder de loep en vergeleken de resultaten. Tijdens de test lieten ze twee haarexperts het haar wassen van 25 proefpersonen. Alle vrouwen hadden beschadigd haar als gevolg van ontkleuring of andere chemische behandelingen.

De shampoos werden beoordeeld op hoe goed ze het haar reinigen, verzorgen en eventueel herstellen. De conclusie? Shampoos die zogezegd het haar herstellen, krijgen slechte punten op etikettering. De belofte dat ze droge en gespleten puntjes zouden herstellen, is vals volgens Test-Aankoop. Ze hebben volgens hen dezelfde werking als gewone shampoos. ‘We zullen de betrokken fabrikanten dan ook vragen om zulke misleidende claims van de verpakking te halen’, klinkt het.

Schone schijn

Had jij toch het gevoel dat je haar er gladder en gezonder uitzag nadat je zo’n repairshampoo had gebruikt? Dan heb je je dat niet ingebeeld. Een repairshampoo kan onmogelijk wonderen verrichten voor puntjes die al gespleten zijn, want de lengtes van je haar leven niet meer. Ze kunnen dus niet ‘opnieuw aan elkaar groeien’. Maar… Dat wil niet zeggen dat ze je haar er niet gezonder kunnen laten uitzien. Bepaalde herstellende shampoos bevatten bestanddelen die ervoor zorgen dat er een film rond de haarschubben wordt gelegd waardoor je lokken er weer glad uitzien en zacht aanvoelen. Al is dat effect maar tijdelijk. Het wil dus niet zeggen dat je puntjes op lange termijn hersteld zijn.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Ben jij tevreden met het effect dat je krijgt dankzij je herstellende shampoo, laat dit onderzoek dan geen reden zijn om hem in de vuilbak te kieperen. Het heeft immers niet uitgewezen dat repairshampoos slecht zijn voor je haar. Als je vindt dat je haar er mooier door uitziet, dan kan je hem zonder zorgen blijven gebruiken. Maar als je je haar op lange termijn gezond wil houden, ga je het best wel op tijd en stond even langs bij de kapper om de lengtes te laten bijknippen.

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.