Home FASHION & BEAUTY Beauty WIST-JE-WATJE: alles wat je moet weten over herbruikbare wattenschijfjes

WIST-JE-WATJE: alles wat je moet weten over herbruikbare wattenschijfjes

Een eco-friendly en zachte manier om je gezicht te reinigen.

herbruikbare wattenschijfjes
Foto: Dimitri Lowette.

Herbruikbare wattenschijfjes en doekjes om je make-up te verwijderen vind je tegenwoordig overal. Ze zijn eco-friendly, zacht voor je huid en vaak heb je er zelfs niet eens een reinigingsproduct bij nodig. Maar wat zijn de verschillen en hoe kies je de juiste?

Wat zijn de voordelen?

  • Het is veel milieuvriendelijker dan katoenen watjes die je na gebruik weggooit. Als je dagelijks een of twee wattenschijfjes gebruikt om je make-up te verwijderen, gooi je per jaar gemiddeld 700 à 1500 watjes in de vuilnisbak.
  • Veel herbruikbare watjes of doekjes hebben een stofje dat nog zachter is dan katoenen watjes en dus beter voor de gevoelige huid rond je ogen.
  • Je hebt er meestal niet eens een reinigingsproduct bij nodig. De meeste herbruikbare watjes en doekjes verwijderen je make-up gewoon met water. Voor hardnekkige make-up kan je eventueel een cleanser of micellair water toevoegen.
  • Dankzij de wrijving van de stof verwijder je ook op een milde manier dode huidcellen, waardoor je huid nog zachter voelt na het reinigen.

Herbruikbare watjes: de verschillen

Micro-wat?

De meeste doekjes en wattenschijfjes zijn gemaakt van microvezels, die verwijderen je make-up met enkel en alleen water, maar je kan ook een cleanser gebruiken als je nog grondiger wil reinigen.

Microvezels of microfibers zijn heel kleine vezels die dicht bij elkaar staan op een kleine oppervlakte. Ze hebben meer grip en creëren meer wrijving dan andere vezels, waardoor ze vuil of make-up beter kunnen verwijderen. Ze houden die vuilrestjes ook vast, zodat je ze niet gewoon uitsmeert over je gezicht. Online zie je weleens filmpjes voorbijkomen van een sinaasappel waarop foundation is aangebracht. Als je er met een nat wegwerpmake-updoekje overheen gaat, blijven er altijd restjes in de poriën zitten. Gebruik je echter een herbruikbaar watje of doekje met microvezels, dan zorgen die vezels ervoor dat niet alleen de oppervlakte van je huid maar ook je poriën gereinigd worden.

Andere stoffen

Er bestaan ook herbruikbare wattenschijfjes of reinigingsdoekjes die van andere stoffen gemaakt zijn, maar die gebruik je dan meestal wel met een reinigingsproduct. Er zijn bijvoorbeeld watjes of doekjes van katoen, bamboe of polyester. De stof lijkt soms op de stof van een handdoek, maar is meestal fijner en minder ruw.

DIY (of misschien ook niet)

Je zou ook een handdoek in stukjes kunnen knippen om zelf wattenschijfjes te maken, maar hou er rekening mee dat de microvezeltechnologie dan ontbreekt en dat de stof mogelijk te ruw is om dagelijks op je gerzicht te gebruiken. Zo loop je het risico dat je je huid overexfoliëert en gevoelig maakt. Als je deze gebruikt, ga dan héél zacht te werk bij het wrijven.

Onze favorieten

1 / 7
Magic Mitt
Face Halo
Eco Cotton Pads
Reusable Makeup Remover Pads
Magic Makeup Remover Pad
Reusable Removal Pads
Less Waste Set
Magic Mitt
Magic Mitt

Wat? Make-upremover handschoen

Hoeveel? 1 handschoen

Materiaal? Microvezel

Gebruiken met? Water

Schoonmaken? Was na gebruik met warm water en handzeep, en hang te drogen. Wassen in de wasmachine wordt niet aangeraden.

Beautyredactrice Charlotte: ‘Dit was de eerste make-upremover glove die ik uittestte en ik was meteen fan. Alleen jammer dat ze niet in de wasmachine mag.’

Magic Mitt – € 17 – jane iredale, bij Parfuma.

Face Halo
Face Halo

Wat? Herbruikbare make-upremoverpads

Hoeveel? 3 stuks

Materiaal? Microvezel

Gebruiken met? Water (of je favoriete cleanser op waterbasis)

Schoonmaken? Nadat je beide kanten hebt gebruikt, gooi je het in de wasmachine, bij witte of lichtgekleurde was. Tot 200 keer wasbaar.

Beautyredactrice Charlotte: ‘Dit zijn mijn favoriete pads om met een cleanser te gebruiken, voor een iets intensere reiniging. Het enige nadeel is dat ze wat stijver zijn, niet zo handig voor in je ooghoeken.’

Makep Remover Original – € 22,95 – Face Halo, Boozyshop.be.

Eco Cotton Pads
Eco Cotton Pads

Wat? Herbruikbare wattenschijfjes

Hoeveel? 3 stuks

Materiaal? Microvezel

Gebruiken met? Micellair water of gewoon water

Schoonmaken? Na gebruik kan je de wattenschijfjes wassen met water en zeep en plat laten drogen. Een keer per week was je ze in de wasmachine. Tot 1000 keer wasbaar.

Beautyredactrice Charlotte: ‘Dit zijn de zachtste wattenschijfjes die ik ooit gebruikte. Met micellair water halen ze in een paar tellen de meest hardnekkige oogmake-up weg.’

Eco Cotton Pads – € 6,99 – Garnier, Di.

Reusable Makeup Remover Pads
Reusable Makeup Remover Pads

Wat? Herbruikbare wattenschijfjes

Hoeveel? 12 reinigingspads, 4 scrubpads en een waszakje

Materiaal? Zachte reinigingspads: 60 % bamboe, 20 % katoen, 20 % polyester. Scrubpads in badstof: 80 % bamboe, 20 % katoen.

Gebruiken met? Je favoriete make-upremover of cleanser

Schoonmaken? Je kan de wattenschijfjes wassen in de wasmachine, in het bijgeleverde waszakje.

Beautyredactrice Charlotte: ‘Deze zijn zo budgetproof! De scrubpads zijn een leuk extraatje om je huid af en toe eens goed te exfoliëren. Je hebt er zelfs geen exfoliant voor nodig.’

Reusable Makeup Remover Pads – € 15,99 – Bambaw, Nl.bambaw.com.

Magic Makeup Remover Pad
Magic Makeup Remover Pad

Wat? Herbruikbare make-upremoverpad

Hoeveel? 1 grote pad

Materiaal? Microvezel

Gebruiken met? Water of je favoriete cleanser op waterbasis

Schoonmaken? Na gebruik kan je de pad wassen met water en zeep en plat laten drogen. Een keer per week was je hem in de wasmachine.

Beautyredactrice Charlotte: ‘Deze pad voelt erg zacht op je huid en dankzij zijn grootte kan je hem makkelijk een week gebruiken voor hij in de wasmachine moet.’

Magic Makeup Remover Pad – € 6,99 – Lesley-Ann Poppe, Lesley-annpoppe.be.

Reusable Removal Pads
Reusable Removal Pads

Wat? Herbruikbare pads om nagellak te verwijderen

Hoeveel? 3 stuks

Materiaal? 80 % viscose en 20 % polyester (bestand tegen chemicaliën in nagellakverwijderaars)

Gebruiken met? Nagellakremover

Schoonmaken? Na gebruik wassen met water en zeep en plat laten drogen. Tot 25 keer opnieuw te gebruiken.

Beautyredactrice Charlotte: ‘Wie had gedacht dat er zelfs herbruikbare watjes bestaan om nagellak mee te verwijderen? Je kan deze ook voor je gezicht gebruiken, maar dat zou ik afraden als je ze ook al met nagellakremover gebruikt.’

Reusable Remover Pads – € 14,95 – Remove & Chill, Zalando.be.

Less Waste Set
Less Waste Set

Wat? Herbruikbare make-upremoverpads en een gezichtshanddoekje

Hoeveel? 5 make-upremoverpads, 1 handdoekje, eco toilettasje en waszakje

Materiaal? Microvezel

Gebruiken met? Water of je favoriete cleanser op waterbasis

Schoonmaken? Je kan de pads en het handdoekje wassen in de wasmachine, in het bijgeleverde waszakje. Doe ze liever niet in de droogkast en vermijd wasverzachter. Zo gaan ze minstens 6 maanden mee.

Beautyredactrice Charlotte: ‘Dit is het ideale setje om mee te nemen op reis. Het handdoekje voelt zachter dan een gewone handdoek en is dus milder om je gezicht mee af te drogen.’

Less Waste Set – € 21,99 – Glov, Webshop.centpurcent.be.

Lees ook: