Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VLAM

'Frietje, als ik jou zie ben ik niet meer bij te sturen', luidt het in Leuven.

ZIEN: streetartkunstenaars kleuren onze steden goudgeel tijdens Week van de Friet

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Wie dacht dat we nog tot 24 december moeten wachten om te feesten heeft het goed mis, want ook deze week valt er wat te vieren. Vandaag gaat namelijk de Week van de Friet van start, en dat kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom brengen bekende streetartkunstenaars een week lang een ode aan onze nationale trots en kleuren ze onze steden goudgeel.


Er gaat niets boven een pakje friet met mayonaise – en/of ketchup en/of stoofvlees en/of jouw favoriet sauzeke – en deze week hebben we een extra excuus om minstens een keer naar de frituur te hollen, want vandaag gaat de 21ste editie van de Week van de Friet van start. Onze frietkotcultuur werd niet voor niets erkend tot immaterieel cultureel erfgoed. Om een ode te brengen aan dat erfgoed waar wij met z’n allen o zo trots op zijn, maakten bekende straatartiesten goudgele kunstwerkjes die de lokale frituristen in de vijf Vlaamse provincies een hart onder de riem steken én je doen watertanden.

Culinair én muzikaal erfgoed


De rode draad doorheen de werken die je in Hasselt, Leuven, Antwerpen, Middelkerke en Gent kan bewonderen; is een combinatie van ons culinair erfgoed (lees: de beste frieten ter wereld) én ons muzikaal erfgoed. In elk kunstwerk zit een liedjestekst verwerkt waar een ludieke draai aan werd gegeven, zodat de tekst in teken staat van onze goudgele nationale trots. Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, wil VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) iedereen herinneren aan de fierheid die ze terecht koesteren voor onze Belgische frieten. Wij weten al wat we vanavond gaan eten!

Gent

Gent

Gent

Anja, de laatste friet die moet je mij nog schenken.’ Kunst- én Gentenaar Mr. Leenknecht brengt in de Ajuinlei in Gent een kleurrijk eerbetoon aan frietjes én aan wijlen Luc De Vos.

Hasselt

Hasselt

Hasselt

Ik hou van u, ik hou van u, ik hou van u, geef me een friet.’ Op de ramen van het voormalige administratief gebouw ter hoogte van het Hasseltse Groenplein maakte de Limburgse Evita Lolita een raamschilderij dat volledig in teken staat van – je raadt het al – frietjes.

Middelkerke

Middelkerke

Middelkerke

Mijn liefde voor friet is diep zo diep, dieper dan de diepste zee!’ Op het infohuisje aan het Epernayplein in Middelkerke stopten Toykyo & Mr Fiksit de populaire liedjestekst van Get Ready in een nieuw goudgeel jasje.

Leuven

Leuven

Leuven

Frietje, als ik jou zie ben ik niet meer bij te sturen.’ Leuvenaar Straatletters ging naast de Stella Artois-brouwerij aan het werk om onze liefde voor frietjes tentoon te stellen.

Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen

Ohlalala frietjes, ze komen goed van pas‘, een leuze die wij niet kunnen ontkennen. Ze werd door Antwerpenaar Rise One in het groot vereeuwigd aan de Binnensingel in Berchem om ons eraan te doen herinneren dat een frietje áltijd smaakt.

Foto’s: © VLAM


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '