Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Alesia Kozik via Pexels

Uit gemakzucht grijpen naar een makkelijke en ongezonde hap? Dat is voorgoed verleden tijd!

7 voedingsmiddelen die je altijd in huis moet hebben voor een gezonde levensstijl

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Elke ochtend is het weer hetzelfde liedje: je bent te lui om ontbijt te maken en grijpt naar een snelle boterham met chocopasta. Ook ’s avonds ben je vaak liever lui dan moe. Maar met deze 7 gezonde voedingsmiddelen in huis is dat voorgoed verleden tijd.

Havermout

Er is een reden waarom havermout de laatste jaren in populariteit gestegen is. Het heeft een cholesterolverlagende werking, is goed voor het hart én is rijk aan vitamine B en kalium. Intussen hoeven we je niet meer te vertellen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, dus zorg ervoor dat je altijd een doos havermout in je keukenkast hebt staan, zodat je ’s ochtends een gezonde optie hebt. Geen inspiratie? Hier vind je vier ontbijtrecepten met havermout.

middagdip
© Daria Shevtsova via Pexels

Citroenen

Citroenen kunnen worden verwerkt in zowat alles: drankjes, gerechten, vinaigrettes en snacks. Ze bevatten meer dan 100 % van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, zijn rijk aan calcium en zuiveren je maag. Je dagelijkse hoeveelheid water van citroensap en enkele schijfjes gember voorzien, is dé manier om meer te drinken doorheen de dag.

gezonde levensstijl
© Enric Cruz López via Pexels

Peulvruchten

Concreet: (kikker)erwten, bonen, erwten en linzen. Peulvruchten zijn niet alleen een grote bron van vitaminen en eiwitten, ze zijn ook op 101 verschillende manieren klaar te maken. Maar de beste eigenschap van bonen en linzen? Je kan ze makkelijk invriezen. Koop peulvruchten dus in grote hoeveelheden (goed voor de portemonnee!) en vries ze in kleine zakjes in, zodat je altijd een plan B hebt als je zonder groenten zit.

© Bruna Branco via Pexels

Eieren

Eieren zitten barstensvol antioxidanten die volgens verschillende wetenschappelijke studies de kans op hart- en vaatziekten en kanker zouden verkleinen. Gepocheerd op een toast met avocado of hardgekookt in een slaatje: eieren zijn lekker op elk uur van de dag.

gezonde levensstijl
© Krisztina Papp via Pexels

Spinazie

Ook spinazie is een musthave in de keuken. De groene groente is rijk aan vitaminen en mineralen en is vooral dé oplossing bij een energiedip. Als vieruurtje een smoothie met spinazie en fruit drinken is dus een veel slimmere optie dan een chocoladereep te verorberen. Je suikerspiegel zal er niet de hoogte van in gaan én je bent langer verzadigd.

gezonde levensstijl
© Daria Shevtsova via Pexels

Amandelen

Noten bevatten talloze voedingsstoffen waaronder ijzer en vitamines E en B. Bovendien zijn ze een bron van enkelvoudige of meervoudig onverzadigde vetten. Dagelijks een handvol noten eten zou zorgen voor een lager cholesterolgehalte en zou hart- en vaatziekten tegengaan.

gezonde levensstijl
© Ba Tik via Pexels

Knolgewassen

Een knolgewas is een groente waarvan de wortel is uitgegroeid tot een eetbare groente. Van radijzen op je boterham of in een slaatje tijdens de zomer tot knolselderpuree in de winter: knolgewassen zijn het hele jaar door lekker. Bovendien zijn ze enorm voedzaam. Zo bevatten rammenas, radijzen en pastinaak vitamine C en zijn knolselder en schorseneren een bron van foliumzuur.

gezonde levensstijl
© Karolina Grabowska via Pexels

Nog meer leesvoer voor foodies:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '