Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Duitsland wist ons elke aflevering opnieuw te verbazen met zijn prachtige landschappen.

Reizen in de voetsporen van ‘De Mol’: deze plekjes in Duitsland passeerden de revueHoewel velen onder ons wellicht verbaasd waren over Duitsland als decor voor ‘De Mol’, wist het land ons net zo hard te verrassen als de identiteit van De Mol. Voor wie deze zomer in de voetsporen van De Mol wil treden, lijsten wij met plezier alle prachtige locaties op.


De coronacrisis zorgde ervoor dat we noodgedwongen dicht bij huis moesten blijven, en dat was voor de deelnemers van ‘De Mol’ helaas niet anders. Hoewel, ‘helaas’, Duitsland wist ons elke aflevering weer opnieuw te verbazen met zijn prachtige landschappen en rijke geschiedenis. Een overzicht!

 

Sankt Goar


Aflevering één van ‘De Mol’ neemt ons mee op reis naar Sankt Goar, een klein plaatsje langs de Rijn met een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en dat gelegen is midden in het UNESCO Werelderfgoed Middenrijndal. Het dorpje ligt aan de overkant van de beroemde rots Loreley. Avonturiers worden na het beklimmen van deze 132 meter hoge rots steevast getrakteerd op een spectaculair uitzicht. De Rijn is hier namelijk op z’n smalst en diepst en volgens de legende zouden hier veel schepen vergaan zijn door de betoverde aanblik van de prachtige nimf Loreley, die de rots bewoonde.Bovenaan Sankt Goar troont Burchtruïne Rheinfels, één van de grootste kastelen in de regio. In de kelder kun je het Heimatmuseum bezoeken waar het over de geschiedenis van de stad gaat. Wie altijd al eens een nachtje in een kasteel wilde slapen, kan hier ook een nachtje boeken. Verder staat het stadje bekend om zijn koekoeksklokken. De grootste vrijhangende koekoeksklok ter wereld hangt er net buiten de winkel waar de challenge met de koekoeksklokken plaatsvond.

Alf an der Mosel


Vervolgens zet de reis zich verder naar Alf an der Mosel, een dorpje dat aan een van de smalste lussen van de Moezel ligt. Tussen Alf en Pünderich maakt de Moezel namelijk een bocht van bijna 180 graden, en dat zorgt voor een spectaculair plaatje. Wandel door het bos omhoog naar de Prinzenkopf-toren voor een adembenemend zicht op de rivier.Hoog boven het dorp troont Burcht Arras waar het einde van de aflevering werd gefilmd. De burcht is meer dan duizend jaar oud en nu in privaatbezit. Je kan er overnachten, dineren of het bijhorende museum bezoeken.

Bremmer Calmont


In de tweede aflevering houden we halt in Bremm an der Mosel, zo’n zestig kilometer verderop, waar de kandidaten ondergedompeld worden in de Duitse wijnwereld. Met een hellingspercentage van 65 % is Bremmer Calmont de steilste wijnberg aan de Moezel. Wandel net als de kandidaten de Calmont Klettersteig af (al dan niet met een glaasje wijn in de hand), tussen Eller en Bremm op tweehonderd tot driehonderd hoogtemeter boven de Moezel. De tocht is maar 3,5 kilometer lang, maar vergis je niet: je doet er ruim drie uur over om beneden te geraken. Stevig schoeisel is ten zeerste aanbevolen en de route is beveiligd met staalkabels, ladders en talloze voetbeugels. Avontuur ten top!Eindhalte van de wandeling voor ‘De Mol’-kandidaten was Kloster Stuben, van 1137 tot 1802 een vrouwenklooster. De ruïne van dit klooster ligt middenin een wijngaard.

Andere tips voor de Moezelregio zijn Burg Eltz & het stadje Cochem. Wie hier wil blijven slapen, kan onder andere terecht in het eerste volledig veganistische hotel in Duitsland, Hotel Nicolay 1881.

Bunker


De laatste opdracht van aflevering twee vond plaats in een ondergrondse atoombunker in Urft, vlakbij de Belgische grens. Deze bunker, officieel Dokumentationsstätte ehemaliger Ausweichsitz der Landesregierung NRW genaamd, werd tussen 1962 en 1965 gebouwd door de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen en had plaats voor tweehonderd ambtenaren. Na de Koude Oorlog viel de bunker in verval, nu worden er weer rondleidingen gegeven.Voor de bunkerfans: er is ook een bunker in Ahrweiler bij Bonn die je kunt bezichtigen. En in Cochem heb je de Bundesbank Bunker, waar geheime bankbiljetten van de Duitse Nationale Bank bewaard werden.

München


In aflevering drie worden we meegenomen naar München, een verrassende citytripbestemming in de deelstaat Beieren.

Het Olympiapark München, waar de opdracht met de hondjes plaatsvond, is gebouwd naar aanleiding van de Olympische Spelen in 1972 en doet nu dienst als een evenementenlocatie en recreatiegebied. In de 291 meter hoge Olympiatoren kun je er in het Rockmuseum voorwerpen van onder andere Freddie Mercury, Pink Floyd of de Rolling Stones bezichtigen.Plan je een langere tijd in München te verblijven? Breng dan een bezoekje aan Slot Nymphenburg, gebouwd in 1664 als zomerresidentie voor het Beierse hof, het Neues Rathaus of het museum Alte Pinakotek met werken van oude meesters. Eén van de bekendste werken die je er kan bezichtigen, is ‘De Hemelvaart’ van Rembrandt. Fans van moderne kunst kunnen naar het MUCA – Museum of Urban and Contemporary Art. In de zomer is het heerlijk vertoeven in de vele parken die München telt, zoals de Englischer Garten met veel biertenten. Ook de Isar Riviera, de oever van de Isar, is een populaire ontmoetingsplek.

Beierse Alpen: Pfronten


Na een match bubbelvoetbal vertrekt de groep in aflevering vier naar de Beierse Alpen, meer bepaald naar het dorpje Pfronten.

De Beierse Alpen, de Allgäu, tegen de grens met Oostenrijk, zijn gekend om hun helderblauwe meren en uitdagende wandelingen. Wandelen doe je makkelijk met de Pfronten Outdoor App. De wandeling naar de Bad Kissinger Hütte is een echte aanrader!Luxueus overnachten doe je in Burghotel Falkenstein: je wordt er wakker met uitzicht op de beroemde Zugspitze. Je treedt er in de voetsporen van koning Ludwig II, die kasteel Neuschwanstein liet bouwen en het hotel nog imposanter wou maken dan Neuschwanstein, maar daar nooit is in geslaagd. Onder de Burgruïne Falkenstein informeert een museum over Ludwigs laatste droom.

Wil je ook aan de bergwand kamperen net als Sven en Philip? Dat kan met de organisatie Waldseilgarten Höllschlucht. Ze bieden nog veel andere avontuurlijke belevenissen aan, zoals kamperen in een boomtent bijvoorbeeld.

Beierse Alpen: Schliersee


Voor de hilarische videoclip met jodelaar Takeo Ischi blijft de groep nog even hangen in Pfronten om vervolgens voor de puzzelopdracht naar Schliersee te trekken.

In het idyllische Schliersee moet je zijn voor een van de mooiste panoramabergen van de Alpen: de Wendelstein. Trek je wandelschoenen aan of neem de Wendelstein-kabelbaan vanaf Osterhofen. Op meer dan 1700 meter hoogte wachten spectaculaire uitzichten tot achter München in het noorden en ver de Alpen in naar het zuiden, onder andere vanaf het uitkijkplatform Gacher Blick. Je kunt er overigens ook de Wendelstein-grot bezoeken, een leuke activiteit voor wie met kinderen op vakantie is.Ook leuk voor families is de wandeling naar de Josephsthaler-watervallen net voorbij de Schliersee. De waterval is zo’n twaalf meter hoog.

Berlijn – Friedrichswalde


Aflevering zes en zeven houden halt in Berlijn, waar de kandidaten een lesje DDR-geschiedenis krijgen. De Muur verdeelde de hoofdstad tussen 1961 en 1989. Het langste restant zie je aan de East Side Gallery. Daarlangs passeerde ook de groep, waar ze het kunstwerk ‘Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben’ van Dimitri Vrubel aanschouwden. Het werd in 2009 gerestaureerd, nadat het meermaals beklad werd.

Wie geïnteresseerd is in street art moet trouwens zeker een Urban Art Tour volgen in Berlijn. Visit Berlin verklapt maar wat graag alle plekjes waar je street art kunt spotten op haar website.

https://www.instagram.com/p/CN-BaP3gztd/

Friedrichswalde


In de zevende aflevering nam de groep afscheid van Berlijn om het sprookje van Hans en Grietje na te spelen in de nabijheid van Friedrichswalde.

Friedrichswalde is gelegen middenin het UNESCO-biosfeerreservaat Schorfheide-Chorin in de deelstaat Brandenburg, op een dik uur van het centrum van Berlijn. Er zijn zo’n 240 meren, uitgestrekte bossen en weids open land. Villa Landidyll, gelegen middenin het reservaat, is het vakantiehuis waar de groep een opdracht deed en ook overnachtte.Voor de laatste aflevering keren de finalisten terug naar Berlijn, waar in de statige Meistersaal de identiteit van De Mol onthuld wordt.

Zelf zin gekregen om naar Duitsland te trekken. Alle info vind je via Germany Travel.


Meer reisjes voor op je bucketlist:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '