Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Duurzaam én origineel: 11 x op reis met de trein

Wie wil reizen met het klimaat in z’n achterhoofd, doet dat tegenwoordig met de trein. Gebruik die niet alleen als vervoersmiddel om ergens te geraken, maar laat de trein de hoofdrol van je reis spelen. Wij verzamelden de indrukwekkendste trips met de trein.


Of je nu zeven dagen lang in slaap wordt gewiegd door de cadans van de trans-Siberische trein of je spoort vier uur met een knalrood treintje door de bergen van Zwitserland en Italië: magisch is een treinreis altijd. En dat komt vooral door de views. Je slingert van het ene wondermooie panorama in het andere. Voor de überluxueuze versie moet je best lang sparen, al zijn er ook goedkope varianten die op je bucketlist moeten.

1. Trans-siberische trein, Moskou tot Vladivostok


Een van de bekendste treinreizen ter wereld is zonder twijfel de trans-Siberische trein. Je gaat van Moskou naar Vladivostok en doorkruist dus het grootste land ter wereld. Je reist langs Russische steden en langs taiga’s en steppes. Het uitzicht is niet heel gevarieerd, en dat vindt de ene reiziger heerlijk ontspannend, bijna meditatief, en de andere oersaai. Je kan de trein in één trek doen of je kan uitstappen in steden zoals Irkoetsk. De moeite, want hier zit je vlak bij het indrukwekkende Baikalmeer. Het slapen op de trein zelf is ook bijzonder. Doordat er ook veel Russische reizigers de trein nemen, leer je meteen over de cultuur van het land. Met de Rossia reis je low budget (er zijn drie verschillende klassen), voor wie het luxueuzer wil, is er de Tsarengoud. Er is ook een alternatieve route, de trans-Mongolische trein, die buigt af naar Mongolië en eindigt in Peking. Die reis duurt bijna twee weken.

www.pass.rzd.ru & www.imaginetravel.be

2. Servië en Montenegro


National Geographic noemt de spoorlijn tussen de Servische hoofdstad Belgrado en het havenstadje Bar in Montenegro de spectaculairste treinroute van Europa. Het Servische landschap biedt fantastische uitzichten: je spoort langs bergen, rotsen, meren en dorpjes. Zet je voor deze twaalf uur durende rit aan de rechterkant van de trein, daar heb je de mooiste uitzichten.

www.srbvoz.rs

3. Al Andalus, Zuid-Spanje


Deze exclusieve treinreis van Sevilla naar Granada duurt zeven dagen en brengt je langs Andalusische parels als Córdoba en Cádiz. Elke dag zijn er excursies gepland: je bezoekt bijvoorbeeld het wereldberoemde Alhambra, slurpt sherry in Jerez de la Frontera en gaat naar de indrukwekkende kloof van Ronda.

Vanaf € 1500 – www.renfe.com/trenesturisticos/eng/alandalus-el-tren.html

4. Petit Train Jaune, Franse Pyreneeën


Dit treintje spoort in vierenhalf uur van Villefranche-de-Conflent tot ­Latour- de-Carol en is een van de mooiste ritten van Frankrijk. Voor de beste uitzichten zet je je in een van de open rijtuigen. Je wordt er achterovergeblazen door het gevarieerde landschap van de Pyreneeën. Als je op het hoogste punt aankomt, kan je uitstappen om iets te eten in een traditionele bistro.

www.voyages-sncf.com

5. Hiram Bingham, Cusco tot Machu Picchu


Een chique trein in Peru om van de ­koloniale stad Cusco tot aan de Incastad Machu Picchu te reizen. Adembenemende panorama’s verzekerd.

www.perurail.com

6. Maharajas Express, India


Treinreis van 3 tot 7 dagen door India. Je gaat aan boord in Delhi of Mumbai en reist langs de meest fotogenieke plaatsen van het land. De Taj Mahal en Ranthambore National Park (waar je wilde tijgers kan ­spotten), bijvoorbeeld. Oké, je moet voor deze eerst ver vliegen, maar zie het dan als een once in a lifetime-reis.

www.the-maharajas.com

7. Van Nova Gorica tot Jesenice, Slovenië


Vakantie naar Slovenië gepland? Dan is de trein van Nova Gorica tot Jesenice een must op je reislijst. De uitzichten zijn 100 % ­postkaartwaardig: bergen wisselen af met schattige dorpjes en met de waanzinnig mooie meren Bohinj en Bled. Twee uur lang highlight-hoppen? Check! Voor een rit met de gewone trein boek je je kaartjes de dag zelf in het station. Wil je met de stoomtrein? Dan reserveer je op voorhand.

www.slo-zeleznice.si

8. Bernina Express, van Tirano tot Chur


Deze Unesco Werelderfgoed-trein ­verbindt de Italiaanse met de Zwitserse ­Alpen. De natuur is verbluffend en erg ­gevarieerd: je zoeft eerst langs exotische palmbomen in het dal van Poschiava om dan voorbij de grillige gletsjers van Piz Palü te rijden. Deze treinreis kan je trouwens ­perfect combineren met een citytrip Milaan.

www.rhb.ch/en/panoramic-trains/berninaexpress

9. Rocky Mountaineer, Canada


Een fantastische manier om vanuit het kosmopolitische Vancouver de Canadese Rocky Mountains te bewonderen. ­Verschillende routes zijn mogelijk.

www.rockymountaineer.com

10. Bergensbanen, Noorwegen


Vier keer per dag kan je aan boord stappen van de 6,5 uur durende Bergensbanen, een spoorlijn die nog te weinig toeristen kennen. Je start in de hoofdstad Oslo en tsjoekt tot in Bergen langs fjorden, meren, bergen en gletsjers. Je camera in de aanslag houden, dus. Budgettip: koop je ticketjes buiten de spits, die zijn een stuk goedkoper.

www.nsb.no

11. Jacobite, Schotland


Het hart van Harry Potter-fans gaat gegarandeerd sneller slaan tijdens een ritje met de Jacobite, want dit is de route waar de Zweinsteinexpress over rijdt. Het ritje duurt maar twee uur, maar is adembenemend mooi. Extra leuk? De trein wordt voortgetrokken door een vintage locomotief uit de jaren dertig en veertig. Als je extra betaalt, zit je in de coupé met de Harry ­Potter-plaatsen. En zeg nu zelf, een betere plek is er niet om het natuurmoois van de Schotse Hooglanden te bewonderen. Ben je liever goedkoper af? Dan kan je ook met de Abellio ScotRail reizen.

www.westcoastrailways.co.uk/jacobite & www.scotrail.co.uk

Meer spectaculaire sporen?


Op reis met de trein

Lonely Planet verzamelde zestig prachtige treinreizen in het inspirerend koffietafelboek ‘Mooiste Treinreizen’ (€ 25 – Bol.com).

[td_smart_list_end]

Rondje Europa


Op rondreis door Europa? Dat kan heel makkelijk én goedkoop met de trein. Met de Interrail Pass kan je in 1 trip door 28 Europese landen reizen. Er zijn ­natuurlijk ook andere ­combinaties mogelijk, als je minder tijd hebt en ­bijvoorbeeld maar vijf ­landen wil bezoeken.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '