Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Laat je niet vangen!

10 tips voor wie voor het eerst een airbnb wil huren

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Nog op zoek naar een leuk vakantiehuisje? Airbnb bulkt van de gezellige verblijven, máár niet elk verblijf voldoet helaas aan de verwachtingen. Bummer! Deze tien tips helpen newbies op het platform om een (verzorgd) vakantiehuisje op het platform te vinden én te boeken.

Wees jezelf.

Airbnb hecht veel belang aan eerlijkheid en oprechtheid, en wil zo vooral een platform bieden voor een community. Door zelf contacten te leggen met anderen, je profiel aan te vullen met persoonlijke informatie, en goede beoordelingen te krijgen, vergroot je de kans dat je ergens mag gaan logeren.

Denk goed na over wat je waar wil huren.

Weet wat je wil huren. Wil je een tuin waarin je een boek kan lezen of heb je aan een balkon voldoende? En ben je op je privacy gesteld of vind je het niet erg om enkel een kamer te huren in het huis van iemand anders? Denk eerst goed na over wat je wil huren en maak daarna handig gebruik van de zoekfilters op het platform om exact te vinden waar je naar op zoek bent. Zo kan je onder andere aanduiden of je een oplaadpunt voor je auto nodig hebt, airco wil of een strijkijzer wil gebruiken. Een paar verblijven gevonden die je interessant vindt? Zet ze dan in je favorietenlijst zodat je ze daarna nog eens met elkaar kan vergelijken.

Durf vragen te stellen.

Airbnb heeft een chatsysteem, dus maak daar ook gebruik van! Stuur op voorhand al een berichtje naar de host om kort even kennis te maken of om vragen te stellen over zijn/haar verblijf. Zo kan je vragen waar de dichtstbijzijnde metrohalte zich bevindt, of er naast een koffieapparaat ook koffie aanwezig is en hoe je de wasmachine moet gebruiken. Zo kom je er makkelijk achter of het verblijf wel degelijk iets voor jou is én kan je jezelf al op voorhand van stress besparen. 😉

Lees álle reviews.

Vuile lakens, een doucheputje vol haren of een verstopte toilet... Het zijn dingen die je op reis kan missen als kiespijn. Lees daarom op voorhand álle reviews, of toch zeker de recentste. Heeft de verhuurder het label van superhost, dan is dat alvast een goed teken!

Bekijk de afbeeldingen zorgvuldig.

Er bestaan helaas ook heel wat fake profielen op Airbnb. Bekijk de foto’s daarom zorgvuldig. Zien die er als je goed kijkt een beetje gek uit of zijn ze té mooi om waar te zijn voor die prijs, dan kies je maar beter voor een ander verblijf én meld je best ook even aan Airbnb dat er weleens oplichters achter het account zouden kunnen zitten.

Gebruik Google Streetview.

In de beschrijving mag dan wel staan dat je in een veilige buurt en/of dicht bij de toeristische trekpleisters verblijft, maar je doet er toch altijd goed aan om de buurt toch even met Google Streetview te inspecteren voordat je iets vastlegt. Check ook zeker of wat je leest in de beschrijving ook overeenkomt met wat je ziet op Google Streetview. Is dat niet het geval, confronteer de host daar dan mee. Misschien is er wel een logische verklaring voor, maar zo ben jij toch zeker van je stuk!

Lees de (huis)regels aandachtig.

De kleine lettertjes? Die moet je op Airbnb wél lezen. Doe je dat niet, dan zou je weleens een fikse boete moeten betalen als je je per ongeluk niet houdt aan de regels. Zo lees je daarin of je feestjes mag organiseren, wat de annuleringsvoorwaarden zijn en of je er mag roken.

Check de kalender van het verblijf.

Zit die het vakantieseizoen niet vol? Dan is er misschien meer aan de hand.

Kijk uit voor extra kosten.

Valt de prijs mee? Houd dan wel extra kosten in het achterhoofd. Zo kunnen de kosten om het verblijf te laten poetsen, de servicekosten en extra kosten zoals een hond of het gebruik van de garage nog hoog oplopen.

Onderhandel alleen op het platform.

De laatste, maar wel een van de belangrijkste tips: contacteer de host je via een ander platform dan Airbnb, accepteer dat verzoek dan niet. Als je via een ander platform betaalt en uiteindelijk wordt opgelicht, is Airbnb niet verantwoordelijk.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '