Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Welke goedkope citytrip draagt jouw voorkeur uit?

5 citytrips voor kleine budgetten

Zin in een citytrip maar zijn alle betaalbare tickets naar Rome, Barcelona, Praag of Lissabon al de deur uit? Geen nood, dan is dit de ideale gelegenheid om nieuwe, net zo mooie bestemmingen te ontdekken waar het veel minder druk is én goedkoop (of toch goedkoper).

1. Bologna, Italië


De dynamische stad Bologna, hoofdstad van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, biedt veel architecturale en culturele parels: een middeleeuwse stadskern met straten met zuilengalerijen, een campanile, musea, palazzi en kerken. Bologna is een van de Italiaanse steden met de hoogste levensstandaard, met uitstekende restaurants, de zogenoemde osterie, gezellige eetzaken die het midden houden tussen wijnbars en eenvoudige restaurants. In Bologna bevindt zich ook de oudste universiteit van Europa. Het is een levendige en vooruitstrevende studentenstad. Ze kreeg de bijnaam ‘Bologna, la Rossa’ (‘de rode’) door de vele rode gebouwen en het linkse stadsbestuur. Emilia-Romagna is de streek van de prosciutto, de tortellini en de parmigiano, maar ook van de kunst, met Ravenna, Ferrara en Parma als mooiste steden.

Topervaring: Ferrara, Ravenna, Modena, Parma.

2. Bristol, Engeland


Deze budgetbestemming wordt steeds populairder. De voormalige handelshaven groeide uit tot een grote industriestad en is nu een bruisende stad die een citytrip waard is. Die evolutie dankt de stad aan de studenten die er studeren aan de universiteit met een uitstekende reputatie. In de voormalige dokken vind je nu culturele centra, bars en theaterzalen. Bristol is de bakermat van veel muziekbands, zoals Massive Attack en Portishead, maar ook op het gebied van film speelde het een belangrijke rol, want hier bevinden zich de studio’s waar Wallace & Gromit wordt gemaakt. Wij geven de voorkeur aan de wijk Clifton Village, vlak bij de hangbrug, met de trendy boetieks en café’s. Trouwens, op amper enkele kilometers van Bristol ligt Bath, een van de mooiste steden van Engeland. Het kuuroord werd in de 18de eeuw opnieuw aangelegd in palladiaanse stijl. In de straten en aan de bekoorlijke pleintjes staan prachtige gebouwen. Absoluut een bezoek waard!

Topervaring: Bath, de kaasmakerijen van Cheddar, de kathedraal van Wells.

3. Glasgow, Schotland


Stel je vooroordelen bij, want Glasgow onderging de laatste jaren een enorme transformatie. De industriestad met een slechte reputatie is nu de Britse hoofdstad van de architectuur en het design. Maar wel een stuk goedkoper dan een citytrip naar Londen! Architecten, designers en kunstenaars deden hun uiterste best om de stad een nieuw aanzicht te geven. Tegelijkertijd openden veel boeiende musea de deuren. De stad heeft zowel liefhebbers van architectuur en geschiedenis als nachtraven veel te bieden. Wie van het uitgaansleven wil proeven, trekt het beste naar West End, de studentenbuurt van de stad, met veel bars en restaurants. Het City Centre, rond Argyle Street, Hope Street en Jamaica Street, is ook de moeite waard. En wie nog een dagje extra heeft, kan zelfs een uitstapje maken naar Edinburgh, waarom ook niet? Deze andere grote Schotse stad ligt op amper 1 uur rijden met de trein en 1. uur met de bus van Glasgow!

Topervaring: De vallei van de Clyde, Edinburgh.

4. Girona, Catalonië


Proef in Girona van het geweldige Catalaanse leven. Deze mooie stad in het Spaanse hinterland, op 70 km ten noorden van Barcelona – en veel meer budgetproof -, nodigt met haar oude huizen met kleurrijke gevels de bezoeker uit om rustig te flaneren door de straten. Vooral de Joodse wijk is mooi. Girona bezit ook een prachtige kathedraal en een filmmuseum met een geweldige collectie. De streek rond de stad is trouwens ook bekoorlijk. Je bevindt je al snel te midden van een landelijke omgeving met op de achtergrond de Pyreneeën. Je vindt hier veel natuurlijke en historische rijkdommen, goed bewaarde, middeleeuwse dorpen, prachtige Catalaanse landhuizen en drie musea over Dalì. Buiten het seizoen is ook de Costa Brava aantrekkelijk. En als je niet kunt weerstaan aan de aantrekkingskracht van Barcelona, weet dan dat het amper een uurtje rijden is naar de Catalaanse hoofdstad.

Topervaring: Bezoek tijdens je citytrip de musea van Dalì in Pùbol, Figueres en Port Lligat, en bezichtig de dorpen Pals en Ullastret.

5. Faro, Portugal


Wie aan Portugal denkt, denkt automatisch aan Lissabon en Porto, maar helemaal in het zuiden van het land is ook Faro, de minder dure hoofdstad van de Algarve, een bezoek waard. De Algarve is de streek waar de traditionele levenswijze het beste bewaard bleef. Het centrum van Faro is een voetgangersgebied. De ommuurde oude stad bestaat uit vervallen gevels, geplaveide straten en op het plein bij de kathedraal groeien sinaasappelbomen. Ook de ooievaars die neerstrijken op de daken, vormen een toeristische attractie. Hier kom je om te genieten van de rust van de stad. Maar je kunt ook naar het strand. Hoewel de kust tussen Faro en Lagos goed volgebouwd is, zijn er toch enkele leuke plekjes te vinden, vooral ten oosten van Faro, bij Olhao en Tavira. Ook het binnenland is een uitstapje waard.

Topervaring: Olhao, Tavira, het binnenland, Portimao.


[td_smart_list_end]

Beelden: Unsplash


Op zoek naar meer leuke adresjes? Met het boek ‘Reizen, een wereld om te ontdekken‘ (€35,99) van Trotter reis je in gedachten naar de mooiste plekjes voor elke gelegenheid, van surfen tot carnaval.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '