Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Adam Wilson via Unsplash

Plannen maar!

15 tips om goedkoop op reis te gaan

Snak jij ook naar nog een vakantieplan dit jaar, maar laat je portemonnee het helaas niet meer toe om jouw wilde reisplannen na deze toffe zomer nog waar te maken? Wij hebben 15 tips die je in je achterhoofd moet houden als je een zo goedkoop mogelijke reis wil plannen.

Reis buiten het seizoen

Als je kan: reis buiten het hoogseizoen. Want ja, je verblijfplek is nu eenmaal goedkoper buiten het seizoen. Pluspunt: je kan alle leuke plekjes bezoeken zonder al te veel toeristen rondom je.

Zet de ‘incognitomodus’ van je browser aan wanneer je op zoek gaat naar een vlucht

Door je browser op incognitomodus te zetten, vermijd je cookies en ook het gevaar dat de prijzen van je gezochte vluchten ineens de hoogte ingaan. Zo zal je veel goedkopere vliegtickets én vakantiehuisjes kunnen vinden.

Boek je vlucht op vrijdag, en dat 8 weken op voorhand

Uit onderzoek van CheapTickets blijkt dat vliegtickets het goedkoopst zijn op vrijdag en maandag en wanneer je ze 8 weken  op voorhand boekt. Wil jij weten wanneer je best je vliegtuigticket boekt? Bij Skyscanner hebben ze een handige tool ontwikkeld om dat te checken. Wil je tijdens het hoogseizoen op reis gaan? Dan is het aangeraden om je vlucht zo snel mogelijk vast te leggen.

Zoek het beste moment om je geld te wisselen

Afhankelijk van het land kan het moment waarop je geld wisselt enorm variëren. Soms is het beter om het een tijdje op voorhand te doen, soms kom je er beter vanaf als je je geld ter plekke wisselt. Hoe dan ook, je geld thuis wisselen kan je kosten besparen wanneer je geld moet afhalen in het buitenland. Hier lees je hoe je het best betaalt in het buitenland.

Verblijf in een Airbnb

Ja, het is heel erg comfortabel om in fancy hotels te verblijven, maar het prijskaartje loopt dan vaak ook hoog op. Een goedkoper alternatief is bijvoorbeeld Airbnb, waar je een heel appartement voor jezelf kan huren of een privékamer in een gedeelde flat. En, het is vaak even goedkoop als een hostel, alleen heb je iétsje meer privacy. Wil je nog meer besparen? Doe dan aan couchsurfen!

Kies eens voor een niet-toeristische locatie

Londen, Parijs, New York... Het zijn stuk voor stuk prachtige steden om te bezoeken, maar ze zorgen wel voor een enorme hap uit je reisbudget. Kies eens voor een kleiner stadje dat een pak minder toeristisch is, de prijzen zijn er meestal flink wat lager. Inspiratie nodig? Deze 11 Europese foodie-steden zijn het goedkoopst.

Probeer zoveel mogelijk te wandelen

Het is vaak heel verleidelijk om een taxi te nemen, maar na een paar ritjes ben je al heel wat geld kwijt. Dat had je beter aan andere dingen gespendeerd. De beste manier om een stad te verkennen, is te voet. Probeer dus zo veel mogelijk te wandelen of neem het openbaar vervoer.

Opteer voor alternatieve vervoersmiddelen

In plaats van een auto te huren, wat alleen de moeite is als je met meer dan 2 of 3 personen bent, probeer je best altijd een taxi met iemand te delen of neem je de trein of de bus om ergens naartoe te gaan.

Kook thuis

Uit eten gaan is heel erg leuk, maar misschien moet je het een beetje beperken en niet twee keer per dag op een leuke plek gaan eten. Of niet élke avond. Het is een goed idee om een verblijf te boeken met een keukentje, zodat je makkelijk zelf kan koken. Je voeding koop je dan gezellig op de lokale markt.

Reis ‘s nachts

Om je een overnachting te besparen, reis je best ‘s nachts. Oké, het kan best vermoeiend zijn maar het bespaart echt wel geld. In de plaats van het vliegtuig kan je ‘s nachts de bus nemen. Het duurt langer, maar is goedkoper dan een vlucht en je hebt meteen een plek om te slapen.

Ga op zoek naar kortingen en gratis entree voor bijvoorbeeld musea

De meeste musea hebben een speciale dag in de week of maand waarop je gratis binnen kan. Probeer je verblijf te boeken naargelang deze data als je graag een bezoekje brengt zonder te betalen. Ook als je student bent, geniet je vaak van extra kortingen.

Kies voor street food

Je vindt bijna in elke stad marktjes of eetstandjes. De ideale manier om local food te proberen en geld te besparen! Extra tip: neem altijd je eigen waterfles en koffiecup mee.

Vraag tips aan locals

Vraag aan mensen op café of op straat leuke tips om te gaan eten of om te bezoeken met een beperkt budget. De meeste mensen zullen je heel graag verder helpen. Je vindt ook al een heleboel tips op sites als Spotted by Locals bijvoorbeeld.

Neem een annulatieverzekering

Oké, het kost je misschien iets meer, maar kan je achteraf een hoop miserie en verloren centjes besparen. Vergeet ook zeker je Europese ziektekaart niet aan te vragen!

Verhuur ondertussen je huis

Verhuur terwijl je op reis bent je huis of appartementje. Zo blijft het bewoond én kan jij dankzij de extra centjes misschien nog een weekje langer met je voetjes in het zand blijven zitten. Win-win!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '