Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Zitten er bij jou ook weer veel meer mormels in huis?

SPINNENTIJD: 7 tips om spinnen in huis te voorkomen

De redactie

Spinnenangst is een van de meest voorkomende fobieën. En da’s best een ding als je weet dat in een woning gemiddeld zo’n 1500 spinnen wonen. Ja, dit is wellicht een gevalletje van too much information, maar helaas… Het is wat het is. Met deze tips kan je toch proberen voorkomen dat ze je de stuipen op het lijf jagen.

Eigenlijk kan je spinnen in huis best laten zitten, want ze doen niemand kwaad. Het zijn namelijk ontzettend nuttige beesten. Ze rekenen af met allerlei vervelende insecten zoals muggen, vliegen, motten en oorwurmen. Maar we kunnen ons natuurlijk voorstellen dat je niet zit te wachten op die soms toch wel griezelige gluiperds.

Nu de herfst voor de deur staat, lijken de spinnen weer massaal tevoorschijn te komen. Ze gaan dan op zoek naar een partner en naar voedsel. Daarom hebben we – speciaal voor iedereen die dat géén goed nieuws vindt – een aantal handige en vooral effectieve manieren gevonden om spinnen zoveel mogelijk uit je huis te krijgen én te houden.

Maak goed schoon.

Spinnen houden van rustige, stille hoekjes, vaak buiten het zicht of looppad. Als je regelmatig de hoeken achter je kasten, gordijnen of bijvoorbeeld onder de radiatoren stofzuigt en afstoft, krijgen ze minder kans om er een knus onderkomen van te maken. Vergeet zeker de zolder, garage en kelder niet. Hier kom je minder vaak, wat van die plekken echte hotspots maakt voor spinnen.

Dicht alle spleten en gaten.

Spinnen bevinden zich vaak – zonder dat je het weet, hoe komen we anders aan die 1500 – in de kleinste gaatjes en nauwste spleetjes in huis. Het zal dan ook zeker helpen om die zo goed en veel mogelijk te dichten. Als de dieren geen fijn verblijf in je huis kunnen vinden, wagen ze liever een poging bij de buren.

Neem de stofzuiger.

Wil je direct van een griezel af? Zuig ‘m op met de stofzuiger. We snappen dat je misschien bang bent dat ie weer naar buiten kruipt, maar da’s helemaal niet nodig. Bijna alle spinnen stikken door het stof in de stofzuigerzak. Beetje cru, maar wel effectief.

Probeer de truc met het glas.

Een diervriendelijkere methode is de truc met het glas. Je hebt hiervoor nodig: een glas en een stevig papiertje of stukje karton. Zet het glas over de spin, schuif het papiertje eronder en laat de spin buiten – een flink stuk van het huis – weer los. Zo hoef je ‘m niet met je blote handen aan te raken. Extra tip: ben je niet bang voor spinnen, maar wil je ze niet in huis? Zet ze dan niet met blote handen buiten. Sommige spinnen durven weleens te bijten als ze bang zijn.

Hou ze buiten.

Hoe minder andere insecten er in huis te vinden zijn, hoe minder spinnen je zal zien. Er is dan namelijk haast geen voer voor ze te vinden. Zorg dus voor horren voor de ramen wanneer je de boel lucht en hou anders de ramen dicht – zeker ’s avonds wanneer de lampen branden. Zoals algemeen bekend is, komen insecten als muggen en motten daar met vliegende vaart op af. Maak je huis ook oninteressant voor fruitvliegjes en mieren door zo min mogelijk eten(sresten) te laten liggen en je vuilnisbak vaak te legen.

Voorzie je huis van ‘vieze’ geurtjes.

Er zijn een aantal geuren waar spinnen helemaal niet van houden, waaronder die van pepermunt en citroen. Hoe je daar gebruik van kan maken? Vul een sprayflacon met water en voeg daar twintig druppels pepermuntolie aan toe. Even schudden en spray kozijnen, plinten, scheurtjes en kiertjes in. Ook water met een paar citroendruppels zou wonderen doen. Daarnaast kan je ook gewoon met een citroenschil alle deur- en raamkozijnen inwrijven.

Sla een voorraad azijn in.

Spinnen hebben tevens een hekel aan azijn, dus een schoteltje met wat azijn en water neerzetten op voor spinnen interessante plaatsen moet ze wegjagen. Wattenschijfjes met azijn (dit geldt overigens ook voor de citroen- en pepermuntmengsels) neerleggen op verschillende plekken is een andere optie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '