Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

Het platform zou gehandicapte en arme mensen censureren.

KIJKTIP: Telefacts neemt de gevaren van TikTok onder de loep

Jolien Meremans

TikTok heeft ons volledig in zijn greep. De hitlijsten staan bol van de TikTok-liedjes, baked feta pasta is ons favoriete pastarecept en we smeren sinds kort glijmiddel op ons gezicht. Maar elke medaille heeft een keerzijde. Daarom neemt Telefacts aanstaande zondag de gevaren van de video-app onder de loep.

In de aanloop naar Rode Neuzen Dag legt Telefacts de gevaren van TikTok bloot. Want zoals elk ander socialmediakanaal kan ook de video-app een negatieve impact hebben op onze mentale gezondheid. Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek bij Facebook al dat vooral Instagram een schadelijk effect op het lichaamsbeeld van tienermeisjes kan hebben. Maar ook TikTok is niet zo onschuldig en grappig als het lijkt, zo blijkt uit de Telefacts-reportage.

Censuur

De Chinese video-applicatie werd tijdens de pandemie überpopulair, en dat zowel bij jongeren als volwassenen. En we kunnen het onszelf moeilijk kwalijk nemen, want waar moesten we ons anders mee bezighouden? Alleen gaat er een donkere wereld schuil achter die toffe filmpjes. Zo zou het platform onder andere zwarte, gehandicapte en arme mensen censureren. ‘Als je het woord “zwart” nog maar uitspreekt, kunnen je video’s al geblokkeerd worden door het platform‘, verklaart TikTokker Unice Wani in de reportage.

© VTM

En daar stopt het helaas nog lang niet. Tieners brengen gemiddeld anderhalf uur (!) per dag door op de app en spiegelen zich aan hun favoriete TikTokkers en/of doen gevaarlijke challenges. ‘We gunnen onze jongeren natuurlijk ook op TikTok veel plezier en ontspanning, zeker in deze vreemde tijden. Maar omdat Rode Neuzen Dag begaan is met het welzijn van onze jongeren, vinden we het belangrijk dat we hen ook waarschuwen voor de mogelijke risico’s van een platform waarop ze veel tijd doorbrengen‘, aldus Rode Neuzen Dag-ambassadrice Birgit Van Mol.

De Telefacts-aflevering ‘De duistere kant van TikTok’ wordt aanstaande zondag om 22u05 uitgezonden op VTM.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '