Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Play4

De kandidaten moesten echt hun pokerface bovenhalen.

Een spannende twist op het einde van de halve finale van ‘De Mol’

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

De finale van ‘De Mol’ is in zicht. Thomas viel vorige week af, waardoor enkel Commy, Lancelot, Ruben en Toos nog overblijven. Wie van hen is de mol en wie van hen slaagt erin de saboteur te ontmaskeren? In deze voorlaatste aflevering trekken Gilles De Coster en de vier vrienden naar het Wilde Westen. En daar kregen we een spannende twist op het einde van de zevende aflevering te zien.

DAG 16

In deze aflevering van de ‘De Mol’ belanden we in een echte westernfilm. Een stem met zwaar Amerikaans accent stelt ons voor aan het viertal Rubie The Kid, Trigger Happy Toos, Crazy Colt Commy en Sundance Lance. De vier overgeblevenen reizen van Tucson naar Mescal, een beroemde filmset waar al meer dan honderd westernfilms, waaronder met Leonardo DiCaprio en Clint Eastwood, zijn opgenomen. Ze maken eerst nog een stop om aangepaste kledij te kopen. Helemaal uitgerust voor het Wilde Westen komen ze aan in het verlaten stadje.

Met de opdracht van vandaag valt er achtduizend euro te verdienen. Het viertal is verantwoordelijk voor de post. Twee kandidaten zorgen voor postkaarten, dat zijn Commy en Toos. Het andere duo, Ruben en Lancelot, nemen plaats in de postkoets om de post op te halen. Ze krijgen een uur de tijd om onderweg tien postzakken mee te nemen. Elke postzak levert vierhonderd euro op. In totaal kunnen ze onderweg dus vierduizend euro verdienen. Ze krijgen alvast één postzak die geen geld oplevert, maar wel nog altijd waardevol is. In de postkoets hangen wanted-affiches met daarop allemaal tongtwisters, zoals ‘She sells seashells by the seashore’. Ruben en Lancelot moeten ze onderweg instuderen, maar dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ondertussen kunnen Commy en Toos geld verdienen door te poseren voor een camera. Daarbij moeten ze natuurlijk niet hun beste duckface bovenhalen, maar wel exact de poses aannemen die op de tekeningen staan. Elke foto kan geld opleveren als ze de scène perfect nabootsen. Ze krijgen per beeld tien minuten de tijd, want dan gaat de camera vanzelf af. Elke minuut maakt de camera een geluid, zodat ze weten hoeveel tijd ze nog hebben. De grootste uitdaging als je het ons vraagt? Een kip vinden die Toos op zijn hoofd moet zetten wanneer de foto genomen wordt. In de laatste tien seconden neemt het duo met de kip plaats, en de foto wordt getrokken.

© Play4

In de postkoets zijn Lancelot en Ruben nog steeds de tongtwisters aan het instuderen tot ze bij een wegversperring aka de eerste opdracht komen. Ze moeten een houtblok doorzagen, maar daarvoor moeten ze eerst zinnen aanvullen met het juiste woord. Elk juist antwoord staat gelijk aan één minuut zagen. Uiteindelijk hebben ze zes juiste antwoorden en slagen ze erin om zes minuten zaagtijd te verzamelen. Maar ze moeten nog kiezen op welke groef ze de boom doorzagen. Hoe dieper, hoe minder postzakken ze mogen meenemen. Ze kiezen voor de diepste en krijgen daardoor slechts één postzak, want ze slagen er ook effectief in om de boom binnen de zes minuten door te zagen.

Ze vertrekken terug met de postkoets, en dit keer neemt Ruben vooraan plaats naast de koetsier. Lancelot staat er dus alleen voor om de tongtwisters verder te memoriseren. En die komen meteen al van pas. Ze moeten namelijk bandieten afschrikken, niet met een geweer maar wel met de tongtwisters. De afbeeldingen in de postkoets komen overeen met de mannen die hen achtervolgen. Het duo moet de bandieten juist identificeren, en Lancelot moet vervolgens de juiste zinnen vinden en doorgeven aan Ruben. Het is aan die laatste om binnen de twintig seconden een van de juiste tongtwisters correct en zonder aarzeling in de richting van de juiste bandiet te roepen. Maar helaas: hij kan geen van beide juist herhalen en de bandieten zijn weg met hun enige postzak!

Op naar opdracht twee dus om alsnog postzakken te verdienen. Dit keer kunnen ze er krijgen door Amerikaanse staten correct aan te duiden op een blinde kaart. Maar om dat te mogen doen, moeten ze eerst een enveloppe doorboren met een werpmes. Vogelpiek op z’n Westerns dus! Ze mogen zoveel pogingen doen als ze zelf willen, maar ze moeten natuurlijk ook de tijd in de gaten houden. Ze kunnen namelijk nog extra geld kunnen verdienen als ze op tijd terug in Mescal zijn. Uiteindelijk kunnen ze enkel Texas aanduiden. Dit is gelukkig juist en dus hebben ze weer één postzak in hun bezit.

In het stadje beginnen Commy en Toos aan de tweede foto: één iemand moet onder een stromende douche staan, de andere moet een pannenkoek in de lucht flippen. Ze staan op tijd klaar, tellen de laatste tien seconden af en doen tegelijk hun handeling, maar zijn ze ook op tijd voor de foto?

© Play4

Lancelot en Ruben gaan weer op pad, en dit keer zit Lancelot vooraan. En maar goed ook, want hij slaagt er wél in om nog net op tijd de juiste tongtwister uit te spreken wanneer de bandieten aanvallen. Nu moeten ze vaart zetten richting Commy en Toos, want op de laatste foto – die tweeduizend euro waard is – staan ze met z’n vieren alsook met de postkoets en twee bandieten op de achtergrond.

Het duo komt op tijd aan en ze hebben nog zes minuten op de klok. Dit keer kunnen ze zelf de foto nemen, maar ze moeten wel eerst de twee bandieten lokken met de kreet ‘howdy folks’. Alleen lopen ze op die manier wel risico om hun enige postzak kwijt te raken. Lancelot moet dus weer de juiste tongtwister op de juiste manier uitspreken. Maar helaas, hij zegt de zin fout en dus zijn ze weg met hun enige postzak. Ruben en Lancelot verdienen nul euro met hun opdracht.

De winst hangt dus allemaal af van de foto’s van Commy en Toos. Ze hebben er drie gemaakt, maar zijn ze ook juist? De eerste met de kip en de hangmat levert hen effectief duizend euro op! Bij tweede foto met de douche en de pannenkoek waren ze net te laat in actie geschoten. Die levert dus niks op. Tenslotte is er nog de derde foto met de vier kandidaten, de koets en de bandieten. En ook dat geld is binnen! De opdracht levert hen in totaal dus drieduizend euro op. We ontdekken eindelijk ook waarom de ene postzak die ze moesten bijhouden zo waardevol is: er zit post in van thuis. Awww!

Opvallend?

  • Bij het aanvullen van de juiste antwoorden, antwoordt Lancelot ‘Hello Fresh’ op de stelling ‘Kunnen die … niet in de week komen?’. Niet bepaald het meest standaard antwoord.
  • Ze hadden zes minuten zaagtijd, maar toch stelde Lancelot de diepste groef voor. Na nog geen drie minuten is het hout doorgezaagd, dus ze konden echt wel een minder diepe groef gekozen hebben.
  • Toos gaat nog eens kijken naar de foto, maar plaatst de kip toch verkeerd op zijn hoofd. ‘Gij naar ’t vogelke kijken’, zegt hij nog, terwijl de kip eigenlijk naar links moet kijken. Gelukkig is Gilles mild bij zijn beoordeling en levert de opdracht toch geld op.
  • Lancelot oefent de hele weg op de tongtwisters, en hoopte op een Nederlandse zin bij de laatste proef. Die krijgt hij, maar spreekt ‘m dan toch niet juist uit, waardoor ze weer een zak verliezen.

DAG 17

Het is de dag van de laatste eliminatie. De vier vrienden nemen in het saloon plaats aan een ronde tafel en een mysterieuze stem vertelt hen dat ze zesduizend euro kunnen verdienen. Maar dat is niet alles. Een van hen maakt kans op een vrijstelling en dat betekent dus automatisch een plekje in de finale. Een aanbod die geen van hen zal kunnen afslaan. Of toch? Lancelot beweert dat hij er niet per se voor zal gaan, tenzij de anderen het wel doen en Toos wil op het moment zelf beslissen. Commy en Ruben geven los toe dat ze wel de vrijstelling zullen nemen.

In een flashback zien we dat het viertal een voor een binnen ging in het hotel van Mescal. Wie z’n glas whisky het dichtste bij de rand kon schuiven, hoe groter hun kans om de afvalrace van vandaag te overleven. Ze kregen vijf pogingen. Lancelot liegt dat hij zwart ziet en beweert dat hij een nulscore heeft gehaald. Ook Ruben beweert dat hij dichter zit, waarop Toos en Commy een getal zeggen dat onder Rubens afstand zit. Dus komt de stem tussenbeide en vertelt hij dat de kandidaat met de slechtste score steentjes in zijn/haar cowboylaarzen heeft. Ze staan een voor een op om een drankje aan de bar te halen en doen daarbij allemaal extra hun best om te bewijzen dat ze niks in hun laarzen hebben zitten. Ze zijn dus nog niks wijzer.

© Play4

De stem stelt een stemming voor. Lancelot, Toos en Commy kiezen allemaal voor Ruben, en hij stemt op Commy. En wat blijkt? Ze hadden gelijk. Rubie The Kid had de slechtste score, waardoor er nu een beloning van drieduizend euro op zijn hoofd staat. Die premie kan de groep winnen door hem uit te schakelen in een schietduel. Ruben mag zelf zijn tegenstander kiezen. Maar niet lukraak, want de speler met de tweede slechtste score is ook geld waard, namelijk duizend euro. Ruben kiest voor Lancelot, en dat blijkt een goede keuze te zijn, want hij deed het inderdaad slechter dan Commy en Toos.

Ruben en Lancelot schieten met losse flodders. Degene die als eerste vuurt is de winnaar en maakt nog kans op de vrijstelling. Maar natuurlijk zijn ze allebei een ander bedrag waard: Ruben drieduizend euro en Lancelot duizend, al weet Ruben dat natuurlijk niet zeker. Gaat hij voor het geld of voor de vrijstelling? De mannen staan paraat en wachten op het signaal. Zodra dat gegeven wordt, is het Ruben die het snelste het vuur opent en dus in het spel mag blijven. Zo haalt hij ook duizend euro binnen, terwijl het drieduizend euro kon zijn.

Het gaat nu nog tussen Commy, Ruben en Toos. In een tweede terugblik zien we dat de kandidaten in drie minuten tijd zoveel mogelijk kaarsen moesten aansteken in het kantoor van de sheriff. En dat met lucifers die ze over de zool van hun laars streken. Wie de minste kaarsen kon aansteken, is weer drieduizend euro waard. Opnieuw proberen de kandidaten zichzelf te redden. Dan zegt de stem dat de kandidaat in kwestie sprinkhanen onder zijn/haar hoed heeft, maar iedereen houdt z’n pokerface op.

Ruben en Toos kiezen voor Crazy Colt Commy en dat blijkt fout te zijn, want haar hoed is leeg. Toch moet ze het duel spelen, en Commy kiest voor Ruben als tegenstander. Opnieuw wint Ruben het duel, die uiteindelijk toch sprinkhanen onder zijn hoed bleek te hebben! Hij was dus drieduizend euro waard, maar helaas. Gelukkig halen ze wel nog duizend euro binnen, want Commy had de tweede slechtste score. Ruben verzamelt in totaal tweeduizend euro, maar het geld zit nog niet officieel in de groepspot.

© Play4

Het gaat nu nog tussen Ruben en Toos. Zij komen oog in oog te staan met een schietschijf: of ze schieten voor het geld of voor de vrijstelling aka een ticket naar de finale. Er is ook nog een derde optie: als ze in de roos schieten hebben ze zowel de tweeduizend euro én moet er vanavond niemand naar huis. Een vrijstelling voor iedereen dus, en dan spelen ze de finale met vier. Die optie doet beide mannen zuchten… Ze mogen allebei schieten: wie het doel het snelste raakt, krijgt zijn prijs. Ze beslissen om allebei op het midden te mikken. Wie het snelste was en wat hij raakte, ontdekken we nog niet. Eerst moeten alle vier de kandidaten de eliminatietest invullen. Ze blijven dus nog even met stress zitten. Gaan ze met z’n allen naar de finale, krijgt slechts één iemand een vrijstelling of krijgt niemand een vrijstelling?

Opvallend?

  • Ruben kon zesduizend euro verdienen voor de groep maar doet er alles aan om in het spel te blijven. Is hij de mol en geeft hij echt niks om het geld of wil hij koste wat kost in het spel blijven?
  • Toos is wel héél goed in beide proeven: heeft hij de kans gehad om te oefenen?

Spoilert alert!

Gilles verzamelt Commy, Lancelot, Ruben en Toos en begint de namen in te voeren, maar helaas: voor Ruben blijkt het een rood scherm te zijn. Hoe dat komt? Hij en Toos hebben allebei op de roos (geld + finale met vier) gemikt maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan, want uiteindelijk hebben ze allebei op het geld geschoten. Het kon dus tijdens de eliminatietest nog alle kanten uitgaan.

Waar het voor Ruben fout is gegaan? Naar eigen zeggen heeft hij waarschijnlijk de meeste fouten gemaakt. ‘Ik was ervan overtuigd dat wij met de laatste kandidaten zeker waren wie de mol was. Dus net als bij de laatste proef moest ik spelen op snelheid bij het invullen van de eliminatietest. Alleszins, dat dacht ik toch. Maar tijdens het invullen, merkte ik al fouten op die ik had gemaakt een vraag eerder. Dus ik denk dat ik gewoon de meeste fouten heb gemaakt. Met zulke sterke medekandidaten, had ik het ergens wel zien aankomen.’

Dat wil zeggen dat Commy, Lancelot en Toos naar de finale mogen. Let’s go!

Prijzenpot: € 22.320

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '