Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘Tully’ is vanaf vandaag te bekijken in de bioscoop.

REVIEW: ‘Charlize Theron is zo grandioos in “Tully” dat ze je stante pede van je kinderwens berooft’

Robine van Tilburg

Wie stante pede van zijn kinderwens beroofd wil worden, haast zich best als de wiedeweerga naar de dichtstbijzijnde bioscoopzaal. ‘Tully’ toont namelijk dat het moederschap geen rozengeur en maneschijn is, maar vooral kotsgeur en tepelpijn.

Het verhaal


Marlo (Charlize Theron) heeft altijd alles onder controle gehad, maar nu het gezin een derde kind heeft, wordt het haar allemaal wat te veel. Wanneer Marlo’s rijke broer voorstelt om een nanny te betalen om zich ’s nachts over het kind te ontfermen, lijkt dat een voorstel dat ze onmogelijk kan weigeren. De beeldschone Tully (Mackenzie Davis) blijkt al snel de beste nachtnanny die een moeder zich kan wensen. Marlo komt langzaam weer tot leven en er ontstaat een intense band tussen haar en Tully. Ze blijken toch meer gemeen hebben dan Marlo in eerste instantie dacht…

Charlize in topvorm


Het zijn niet alleen de banale volle pampers, tepelpompen en slapeloze nachten in de film die je ervan zullen weerhouden aan het voortplanten te slaan. Het is voornamelijk Charlize Therons acteerprestatie die je zal overtuigen. Charlize kwam heel wat kilootjes aan voor haar geloofwaardige acteerprestatie in ‘Tully’, maar was daardoor wel in topvorm op het grote scherm te bewonderen.

Marlo en Drew hebben geen ruzies of woordenwisselingen. Hun relatie is een ellenlange slentertocht door de woestijn.


Wallen, rimpels, striemen, vet haar, opspringende aders, gezwollen borsten… Charlize is de uitgeputte, niet zo kersverse moeder ten voeten uit. Herkenbaar voor velen. Het moment waarop een van haar twee peuters haar op haar ‘dikke buik’ wijst, is de figuurlijke mokerslag die zelfs de kijker in zijn comfortabele bioscoopzetel nog een tijdje voelt nabonzen.

Met een niet al te toegewijde echtgenoot (Ron Livingston) aan haar zijde wordt het hele moederschapsgebeuren nog een flinke schep lastiger voor Marlo. Ooit hoorde ik dat je twee fases in een relatie hebt: het gevecht en de woestijn. Wel, Marlo en Drew zitten overduidelijk in de woestijn. Drew doet niets anders dan levenloos liggen gamen in bed en zijn oververmoeide vrouw komt zonder morren naast hem een uiltje knappen, de rug naar haar (niet meer zo) geliefde gekeerd. Geen ruzie of woordenwisseling, maar een ellenlange slentertocht door de woestijn.

Enter Tully


En toen kwam Tully als een heldere zonnestraal in een grijze hemel. Het is een dankbaar rolletje dat haast Mary Poppins-achtig vertolkt wordt door de 31-jarige Mackenzie Davis. In een jeugdige crop top komt ze het leven van Marlo binnengewandeld, waarbij al Marlo’s zorgen plots als sneeuw voor de zon lijken te verdwijnen. Tully verlost Marlo niet alleen van haar slapeloze nachten, ze geeft haar ook onbezonnen levenswijsheden mee als was ze de hipsterversie van het orakel van Delphi. In eerste instantie denk je als kritische kijker: ach, mens, doe toch normaal. Maar na een scène of twee zie je hoe Marlo opkikkert, en dan deel je als kijker meteen in haar geluk. Zélfs als je Marlo bedenkelijke dingen ziet uitvoeren in een serveerstertenuetje…

Tja, laat ons jullie weer even spartaans confronteren met de lompheid van de harde realiteit. Voor de vrouwen onder ons mét kinderwens maar zónder rijke broer blijft ‘Tully’ toch maar een lijvige ontmoediging om ooit een kroost op te starten. Maar goed, dat zijn we wanneer we er goed en wel aan willen beginnen, vast ook weer vergeten.

‘Juno’, maar dan volwassen


Jason Reitman, de 40-jarige regisseur van ‘Tully’, maakte als broekventje van 28 nog ‘Juno’, de Oscarwinnende film over een 16-jarige studente die ongewenst zwanger raakt na een onenightstand. Voor ‘Tully’ werkte hij samen met zijn een jaar jongere scenariste van twaalf jaar geleden, Diablo Cody. En die heerlijke ‘Juno’-sfeer snuif je in doorleefde vorm op wanneer je ‘Tully’ bekijkt. Een zwaar verhaal zo magisch en een tikkeltje humoristisch vertellen dat de film an sich vrijwel vederlicht wordt? Wij zijn fan!

 

‘Tully’ is vanaf woensdag 11 juli te bekijken in de bioscoop.


Meer filmrecensies:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '