Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Geniaal én aangrijpend!

17 geniale films die geïnspireerd zijn op een waargebeurd verhaal

Zo nu en dan een romantische komedie of een flinke thriller, we kunnen ze wel pruimen. Maar de zotste verhalen uit het echte leven die resulteren in geniale films, daar zijn we al helemaal gek op. Hier zijn 17 films die geïnspireerd zijn op waargebeurde verhalen, die ons doorheen de jaren het meest fascineerden. Popcorn in de aanslag!

12 Years a Slave


In ‘12 Years a Slave‘ vertelt Steve McQueen het waargebeurde verhaal van Solomon Northup, een getalenteerde violist uit Saratoga Springs. Solomon wordt gekidnapt en komt in de handen van slavenhandelaars in Louisiana terecht. Het doel van de regisseur? Op een zo realistisch mogelijke manier de horror van de slavernij tonen.

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile


Wanneer alleenstaande moeder Liz voor Ted Bundy valt, voelt ze zich in de zevende hemel. Ted oogt charmant en is daarenboven de perfecte stiefpapa voor haar dochtertje. Althans, dat dacht ze. Wanneer de lichamen van enkele vermoorde jonge vrouwen opduiken, wordt Ted namelijk meteen verdacht. Hoewel de schokkende bewijzen aantonen dat Ted overduidelijk schuldig is, blijft hij zijn onschuld uitschreeuwen. Een film die je niet onberoerd achterlaat.

Dallas Buyers Club


Deze film met Matthew McConaughey en Jared Leto vertelt het verhaal van een Texaanse man die seropositief is in het midden van de jaren 80. Het is een gevecht voor het leven.

Hachi: A Dog’s Tale


Hou die zakdoek maar in de aanslag, want bij deze topper hou je het niet droog. Hachi vertelt het verhaal van een buitengewone akito, een hondenras dat oorspronkelijk uit Japan afkomstig is. Op een koude avond ontdekt professor Parker Wilson een puppy aan het treinstation. Hij besluit het hondje mee te nemen naar huis. Ook al is zijn vrouw niet blij met het nieuwe gezinslid, ze merkt al snel dat de twee een uitzonderlijke band hebben. Het is het begin van een ontroerend verhaal over ware vriendschap en onbegrensde liefde.

The King’s Speech


Deze prachtige film vertelt het verhaal van de stotterende koning George VI (gespeeld door Colin Firth), die door een Australische logopedist geholpen wordt.

Changeling


De films van Clint Eastwood zitten er altijd boenk op, en dat is met ‘Changeling‘ niet anders. In 1928 verdwijnt er een kind. Enkele weken later brengt de politie van Los Angeles een kind naar een vrouw en beweert dat het haar zoon is. Zij herkent de jongen niet en gaat in strijd met de politie om haar echte zoon terug te vinden. Een film die je rillingen geeft!

The Pursuit of Happyness


Dat Will Smith de meest uiteenlopende vertolkingen weet neer te zetten, hoeven we je vast niet meer te vertellen. In ‘The Pursuit of Happyness’ neemt hij de rol van vader op zich. Een vader die ondanks veel tegenslag het geluk probeert te vinden en een goed bestaan voor zijn zoontje probeert te regelen.

The Impossible


Weten familiedrama’s jou als geen ander te raken? Dan is ‘The Impossible’ ongetwijfeld iets voor jou. De film, waarin onder meer Naomi Watts schittert, toont hoe een idyllische familievakantie als snel een ware hel wordt.

Milk


Harvey Milk is niet alleen een van de beste rollen van Sean Penn, het is vooral een man die geschiedenis geschreven heeft in de homoseksuele gemeenschap.

22 July


Deze film vertelt het verhaal van de dodelijkste terroristische aanslag van Noorwegen en de nasleep daarvan. Op 22 juli 2011 werden 77 mensen gedood toen de extreemrechtse Anders Behring Breivik een autobom in Oslo liet ontploffen, waarna een massale schietpartij volgde op een zomerkamp voor tieners op het eiland Utøya. De film toont vervolgens het verhaal van een van de overlevenden die fysiek en emotioneel probeert te herstellen van wat hem is overkomen.

Intouchables


Dit is het waargebeurde verhaal achter een mooie vriendschap. In 1993 krijgt Philippe Pozzo di Borgo te horen dat hij de rest van zijn leven in een rolstoel moet zitten na een ongeluk tijdens het paragliden. Het is door dat voorval dat hij Abdel ontmoet, zonder wie hij zich nooit zou kunnen herpakt hebben. Een ontroerende ontmoeting.

I, Tonya


Ook al zegt kunstschaatsen je misschien niet veel, we vermoeden dat de naam Tonya Harding je bekend in de oren klinkt. Tonya’s grootste concurrente Nancy Kerrigan werd net voor de Olympische Spelen meerdere keren op haar knie geslagen door een man die later ingehuurd bleek te zijn door de ex-echtgenoot van Harding. Een biografische film die echt de moeite waard is om te bekijken.

Lion


Het verhaal van Saroo is zo bizar dat er een film van gemaakt werd. Saroo, geboren in een sloppenwijk van India, raakt verloren en wordt geadopteerd door een Australische familie. 25 jaar later vindt hij zijn biologische familie terug dankzij Google Earth.

The Pianist


Het indrukwekkende oeuvre van Roman Polanski, Gouden Palm op het Festival van Cannes in 2002, vertelt het waargebeurde verhaal van een Joodse muzikant die overleeft in het getto van Warschau. Het feit dat dit verhaal waargebeurd is, maakt het emotioneler dan ooit.

Spotlight


Nog zo’n verbazingwekkend verhaal dat het meer dan verdient om verfilmd te worden: ‘Spotlight‘ is gebaseerd op het onderzoek van een groep journalisten van The Boston Globe, dat in 2002 een grootschalig kindermisbruikschandaal binnen de katholieke kerk aan het licht bracht. Wees gewaarschuwd: dit is een choquerende film.

Only the Brave


Terwijl de meesten van ons voor gevaar vluchten, rennen deze lokale brandweermannen er juist naartoe. Door hun vastberadenheid, opoffering en drang om families, gemeenschappen en het land te beschermen worden zij een van de beste brandbestrijdingsteams in het land. Een film die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de Granite Mountain Hotshots.

Into the Wild


Into the Wild‘ vertelt een romantisch, maar vooral tragisch verhaal. Het gaat over Chris McCandless, een 24-jarige Amerikaanse student die door ondervoeding en vergiftiging dood teruggevonden wordt in Alaska na een lange trip in de wilde natuur.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '