Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VTM

Van een leerkracht tot een slager!

Deze 8 pottenbakkers nemen het tegen elkaar op in ‘De Schaal van Pascale’

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Keramiek is hotter dan ooit en zorgt vanaf dinsdag 6 september ook bij VTM voor spanning, amusement en verwondering. Host Kürt Rogiers gaat samen met doorwinterde keramisten Pascale Naessens, Tortus en Rudie Delanghe op zoek naar de beste amateur-pottenbakker. Deze acht pottenbakkers gaan de strijd aan in ‘De Schaal van Pascale’ en zullen de jury proberen omver te blazen met hun meesterwerken.

Anaïs (29) uit Sint-Amandsberg

Anaïs (29) uit Sint-Amandsberg

Anaïs (29) uit Sint-Amandsberg

Anaïs werkt als administratief medewerker bij Stad Gent. Ze volgde een opleiding tot meubelmaker en verbouwde samen met haar vader haar eigen huis. Die woning ademt nog steeds het artistieke verleden van haar opa: kunstenaar Roland Monteyne, die bekendstaat voor zijn surrealistische en sensuele beeldhouwwerken. Naast meubels maken behoren ook tekenen en groenten kweken tot Anaïs’ hobby’s. En natuurlijk ook pottenbakken, waar ze zich de voorbije vier jaar in verdiepte. De potten die ze maakt kenmerken zich door een strakke afwerking en verrassend kleurgebruik.

Frederic (23) uit Kapellen

Frederic (23) uit Kapellen

Frederic (23) uit Kapellen

Frederic is slager en daarnaast al twee jaar bezig met keramiek. Als kind had hij al een grote fascinatie voor plasticine en daarmee maakte hij zelf zijn eigen speelgoed. Zo is Frederic begonnen met het beeldhouwen van klei, dat verder uitgroeide tot het maken van allerlei huishoudartikelen zoals tassen en servies. In zijn garage toverde Frederic een vierkante meter om tot atelier. Hij plaatste zijn draaischijf achter een douchegordijn, verstopt tussen de wasmachine, de droogkast en zijn auto. Hoewel het voor hem een droom zou zijn om voltijds als keramist aan de slag te kunnen, blijft het voorlopig bij een hobby. Zijn creativiteit kan hij alsnog kwijt in de beenhouwerij, waar hij er een erezaak van maakt om de beste gourmetschotels te dresseren.

Jean-Yves (46) uit Kortrijk

Jean-Yves (46) uit Kortrijk

Jean-Yves (46) uit Kortrijk

Jean-Yves is een Brusselaar die twintig jaar geleden de liefde volgde richting Kortrijk. Hij baat al vijftien jaar een eigen juwelen- en accessoirewinkel voor dames uit: Plein30 in Kortrijk. Jean-Yves begon met pottenbakken in 2021 en was meteen verknocht aan de klei. Hij kocht een eigen draaischijf, maar heeft nog geen eigen, ingericht atelier. In een klein huisje in Italië wil Jean-Yves op termijn graag workshops keramiek geven. Qua stijl houdt Jean-Yves van strak en modern, maar hij kan het niet laten om extraatjes toe te voegen om zijn werk extra glans te geven.

Julie (37) uit Genk

Julie (37) uit Genk

Julie (37) uit Genk

Julie ging op haar zeventiende een jaar op uitwisseling naar Amerika en startte nadien haar studies Beeldende Kunsten in Antwerpen, waarbij er een wereld voor haar openging. Na een rondreis van vier maanden door Amerika verhuisde ze naar Limburg, waar ze les begon te geven aan de Academie van Genk. Ze geeft Animatiefilm aan jongeren van 8 tot 18 jaar. Daarnaast geeft Julie workshops keramiek, haar grootste passie. Ze houdt van krachtige vormen en kleuren. Als kind was ze altijd al creatief bezig en deed ze niets liever dan met de handen in de modder spelen of zandkastelen bouwen. Julie’s grote droom is om een eigen keramieklijn te kunnen starten.

Lucas (30) uit Deinze

Lucas (30) uit Deinze

Lucas (30) uit Deinze

Lucas is leerkracht in het middelbaar onderwijs, waar hij de vakken Beeld en Artistieke Vormgeving geeft. Ook naast zijn job is hij een erg bezige bij. Lucas heeft namelijk tal van hobby’s: van houtbewerking tot aquarel of workshops kalligrafie. Hij is nog maar enkele maanden bezig met pottenbakken. Lucas heeft altijd een hoofd vol ideeën en hoopt om zeer verrassende stukken te kunnen presenteren aan de jury. Zijn ouderlijk huis staat vol keramiek, want ook Lucas’ mama is al tien jaar lang een fervente pottenbakster.

Sofie (28) uit Gent

Sofie (28) uit Gent

Sofie (28) uit Gent

Sofie is een creatieve duizendpoot en laat die creativiteit elke dag de vrije loop in haar job als illustrator. Ze is al twaalf jaar samen met haar vriend Yann, haar high school sweetheart. Sofie heeft verschillende hobby’s. Ze is barista, houdt van planten en natuurlijk ook van keramiek, waar ze al drie jaar mee bezig is. De potten die ze maakt zijn artistiek en Sofie probeert er ook telkens de nodige humor aan toe te voegen. Ze maakt graag voorwerpen die meerdere functies hebben, zoals een vaas die bijvoorbeeld ook een eierdopje is. Sofie kiest ervoor om haar eigen ding te doen en geeft er steevast een eigen, grappige en speelse draai aan.

Stephan (33) uit Sint-Lenaarts

Stephan (33) uit Sint-Lenaarts

Stephan (33) uit Sint-Lenaarts

Hoe hij later zijn brood wilde verdienen wist Stephan als 6-jarig jongetje nog niet. Wel dat hij dat brood later zelf wilde máken, dus startte hij een bakkersopleiding en ging hij aan de slag als bakker. Een drukke en stressvolle job. Na een woelige periode zei Stephan de bakkerswereld uiteindelijk vaarwel en werkt hij nu als koerier. Zijn liefde voor keramiek is in 2017 ontstaan dankzij zijn andere passie: bonsaiboompjes. Hij zag een handgemaakte pot en dacht: dat kan ik beter. Stephan volgde een aantal lessen en schoolde zichzelf bij. Hij specialiseerde zich in het maken van bonsaipotten en krijgt ondertussen ook vragen uit het buitenland om er te maken. Zijn grote droom is om van pottenbakken zijn job te maken.

An (53) uit Sombeke

An (53) uit Sombeke

An (53) uit Sombeke

An is binnenhuisarchitecte van opleiding, maar baat al enkele jaren een eigen filiaal uit in de verkoop van keukens. Ze houdt van koken en dankzij de recepten van Pascale Naessens verloor ze zelfs 25 kg. Breien, tekenen, poppenkleertjes naaien, aquarellen: als kind was An altijd al creatief bezig. Drie jaar geleden volgde ze een workshop pottenbakken in Frankrijk. Ze kocht een oven en een draaischijf, en begon te oefenen in haar garage. Ondertussen is keramiek haar allergrootste hobby. Ze draait het liefst van al grote schalen. In november overleed Ans hondje Arthur en dat verdriet draagt ze nog altijd met zich mee. Haar deelname aan De Schaal van Pascale is voor een stuk ook een eerbetoon aan hem, want Arthur lag altijd naast haar draaischijf terwijl ze aan het pottenbakken was.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '