Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Play4

Duiken, urine drinken, selfies nemen, in maanbuggy's rijden... Deze aflevering had het allemaal.

Een gespekte prijzenpot en een goede sfeer in aflevering 3 van ‘De Mol’

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Het is zondag, en dat wil zeggen dat onze Mollenjacht verdergaat! Vanavond zagen we in de derde aflevering van het tiende seizoen van ‘De Mol’ hoe de prijzenpot eindelijk eens goed gespekt werd en dat de groepssfeer dan ook goed zit.

DAG 6

Het is dag 6 en de kandidaten ontwaken opnieuw in Tabayesco, Lanzarote. Bij het ontbijt staat er een verrassing voor hen klaar: acht flessen met hun voornaam erop. De bedoeling is dat die tegen de avond gevuld zijn, niet met water maar wel met hun urine... Die volle flessen leveren ze ’s avonds bij het eten – smakelijk! – weer in. Daarnaast heeft Gilles vandaag drie activiteiten op het programma staan. Daarvoor is nodig: vier kunstliefhebbers, twee kandidaten die Spaans willen leren en twee kandidaten die in een hotel willen ‘chillen’.

De vier kunstliefhebbers, Sven, Emanuelle, Uma en Yens, rijden naar het kunststadje Castillo Del Agua, waar ze het Museo Atlántico bezoeken. In open zee op twaalf meter diepte – hallokes! – staan er tientallen standbeelden, het is aan de kandidaten om al duikend de twee juiste te vinden. In hoeveel tijd ze dit moeten doen, hangt af van hoe snel hun zuurstoffles leeg is. Daarbij komt die spoedcursus duiken dus zeker goed van pas. Ze duiken per twee, zoeken telkens één juist beeld en nemen er een onderwaterselfie mee. Terwijl één duo duikt, moet het andere duo met de hulp van Bert en Nele – in hun hotelkamer in het Mirador Papagayo hangen foto’s van de juiste standbeelden – een herkenbare tekening maken van het standbeeld. Deze bezorgen ze dan aan de duikende duo zodat zij onder water op zoek kunnen gaan.

Sven en Yens gaan als eerste. Ondertussen contacteren de vrouwen Nele en Bert. Zij kunnen trouwens niet alleen de duikers helpen, maar ook de twee studenten Spaans. In de hotelkamer staat een boodschap: neem een warme lange douche. Ze ontdekken ook allerlei voorwerpen, zoals acht paar schoenen, vlaggen en een verrekijker. Uma en Manu kunnen tegen Bert en Nele praten, maar zij kunnen niet antwoorden behalve met een groene of rode vlag. De duikers aan boord hebben een reeks foto’s van alle standbeelden. Aan de hand van een spelletje ‘Wie is het?’, kunnen ze tot het juiste standbeeld komen dat ze moeten natekenen en naar de duikers sturen.

Elk standbeeld kan € 1.500 opleveren, maar per vraag die ze stellen, verliezen ze € 100. Uma en Manu vinden het juiste standbeeld, maar gaan veel te traag te werk, waardoor de tekening niet op tijd bij Sven en Yens geraakt. Daardoor lopen ze al meteen € 1.500 mis. Dan is het de beurt aan Sven en Yens om ‘Wie is het?’ te spelen. Na een kwartier en vier gestelde vragen wordt de tekening van Sven en Yens naar de bodem van de oceaan gebracht. En de tekening is duidelijk, waardoor Uma het juiste standbeeld weet te vinden.

Ondertussen gaan Philippe en Anke in de haven op zoek naar de twee locals die ooit model stonden voor de standbeelden. Als ze die binnen het uur vinden en er een selfie mee nemen, krijgen ze € 1.000 per juist gevonden persoon. Ze krijgen hulp van een tablet vol Spaanse zinnetjes, maar daar staan ook heel wat absurde zinnen tussen, zoals ‘wil je een avontuurtje met mij?’. De vertaling van de Spaanse zinnen staat ook op de tablet, maar elke vertaling kost hen € 250.

Bert en Nele mogen in dat uur ook één sms per gezocht persoon sturen naar Philippe en Anke, en daarin mogen enkel getallen staan. De juiste getallen vinden ze door de raadsels op te lossen die verschijnen op de spiegel na een stomendhete douche. Na een half uur sturen Bert en Nele de juiste getallen door en vinden Philippe en Anke de eerste persoon, en die blijkt achteraf ook correct te zijn. In de laatste vijf minuten vinden ze dankzij de hulp van Bert en Nele en één gekochte vertaling de tweede juiste persoon.

Vandaag viel er € 5.000 te verdienen. Manu en Uma hebben de tekening te laat doorgegeven, waardoor Yens en Sven één foto niet hebben kunnen nemen, Yens en Sven zijn € 400 verloren door vier vragen te stellen en Philippe en Anke hebben € 250 opgeofferd voor één vertaling. De opdracht levert de groep toch nog € 2.850 op.

Opvallend?

  • Uma en Manu lijken te vergeten dat Yens en Sven maar beperkt zuurstof hebben, waardoor de tekening net te laat komt.
  • Manu geraakt maar niet tot de bodem en blijft tevergeefs proberen, terwijl Uma al op de bodem is. Zo verliest Uma kostbare tijd of beter gezegd: zuurstof.
  • Nele blijft maar met de rode vlag op het balkon zwaaien, ‘omdat dat de afspraak was’.
  • Nele telt de rode snoepjes opnieuw, en dan blijkt dat Bert de rode verkeerd heeft geteld, het waren er 92 geen 91.

DAG 7

Nog steeds in Tabayesco beginnen de kandidaten de dag met een yogasessie. Dan rijden ze door naar het Marque Nacional de Timanfaya, het maanlandschap van Lanzarote, voor een astronautenopleiding. Eenmaal daar aangekomen, zet Gilles Nele op de bank, omdat zij na haar val in de ‘De vloer is lava’-proef een spierscheur heeft. De missie? Op tijd – binnen het uur – een raket lanceren. Om bij de raket te geraken, leggen de kandidaten een traject af waarop allerlei informatie over de ruimte te vinden is. Ze moeten zoveel mogelijk kennis vergaren, zodat ze bij aankomst drie van de vijf vragen juist kunnen beantwoorden. Alleen zo wordt de raket gelanceerd en kunnen ze € 4.000 euro verdienen. Het traject leggen ze af per twee met maanbuggy’s. Onderweg krijgen de kandidaten ook drie fysieke testen die ze elk individueel goed moeten voltooien om verder te mogen gaan.

De kandidaten hebben een strategie: ze verdelen de vier buggy’s over de infoborden en schuiven telkens op, waardoor ze elk om de beurt een bord moeten instuderen. Anke en Bert beginnen op kop en coördineren, Uma en Yens zijn tweede, Manu en Philippe volgen als derde en Sven rijdt alleen. De kandidaten worden even naar de studententijd terug gekatapulteerd en passen allerlei studiemethodes toe, en sommigen ondervragen elkaar zelfs. Niet iedereen houdt zich aan de afspraak, want onderweg stoppen Uma en Yens ook aan een bord dat eigenlijk niet voor hen bedoeld is, waardoor ook de andere twee buggy’s meteen al vertraging oplopen. Zo loopt de hele strategie en de communicatie in het honderd, en beginnen ook de andere kandidaten ‘verkeerde’ borden te lezen.

Bij de eerste opdracht krijgen de kandidaten een individuele taak: gefilterde urine drinken. Pas als ze het glas hebben leeggedronken, mogen ze hun ruimtereis verder zetten. Maar er is nog een addertje: ze weten niet op voorhand van wie ze de urine drinken. Pas als ze de foto omdraaien, zien ze de ‘maker’. Allemaal drinken ze zonder aarzelen hun potje leeg. Wat ze niet weten: ze drinken geen urine, maar wel water met azijn. Oef! De tweede opdracht is een evenwichtstest. De kandidaten worden rondgedraaid op een stoel en moeten correct over een stok zien te springen. Een voor een geraken de kandidaten – bij de ene gaat het moeizamer dan bij de andere – erover.

Bij de derde opdracht gooien de kandidaten een basketbal in de ring, maar met een bril op die hun zicht ondersteboven zet. Anke en Bert brengen die opdracht tot een goed einde en komen met nog maar zes minuten en vijfentwintig seconden op de klok bij de raket aan. Maar dat is net het duo dat het minste borden heeft ingestudeerd. Dus ze besluiten te wachten op een kandidaat die meer kennis heeft. Sven is ondertussen bij de basketbalring en scoort meteen. Hij mag dus door! En Philippe volgt. Sven, Anke, Bert en Philippe overleggen nog – ook al dringt de tijd – en sturen op vier minuten uiteindelijk Sven als eerste. Hij beantwoordt de eerste twee vragen correct. Maar bij de derde vraag over het zonnestelsel wisselt hij de laatste twee planeten om. Hij heeft nog twee kansen, en heeft enkel keuze tussen thema’s die hij amper of niet heeft bekeken, maar waagt het er toch en vult opnieuw fout in. Dan komen Yens en Uma net op tijd aan, want zij hebben het laatste thema over de maanlanding wél grondig ingestudeerd. Yens gaat ervoor en met succes! Deze opdracht levert de groep een bedrag van € 4.000 op.

Opvallend?

  • Uma stelt als eerste voor om aan een bord te stoppen dat niet voor hen is, en zorgt ervoor dat ook de andere twee buggy’s en zo ook het hele spel vertraagd worden.
  • Ook Manu kiest voor een andere strategie dan afgesproken: zij beslist om rustig bij elk bord te stoppen en alles te lezen. Philippe gaat akkoord.
  • Yens zegt dat hij tien jaar gebasketbald heeft, maar scoort na enkele pogingen nog steeds niet. Wanneer hij dan uiteindelijk toch scoort, gaat hij niet naar de anderen, maar blijft hij op vraag van Uma achter om haar te begeleiden.

Dag 6 en 7 zorgen voor een gespekte prijzenpot én een goede groepssfeer. En dat merkt ook de Mol. ‘Het is anders dan ik had verwacht. Ik voel dat ik mijn spel niet kan spelen dat ik heb voorbereid, omdat het een andere groep is dan dat ik had aangevoeld de eerste twee, drie dagen. Zo volledig voor de groep en alles tegen de mol‘, horen we hem/haar zeggen. Hij/zij krijgt het de komende weken dus nog moeilijk!

Improvisatiesessie

Na een bewogen dag mogen de kandidaten ontspannen tijdens een exclusieve filmpremière. Althans dat denken ze, want uiteraard zit ook hier een addertje onder het gras. De film die ze kijken is ‘De Zaak De Mol’, een verhaal vol verraad en intriges! Vol spanning kijken de acht kandidaten naar het beeld. En dan blijkt dat ook zij een rol spelen, namelijk de verdachten! Voor ‘De Mol’ van start ging, deden de kandidaten een improvisatiesessie met acteur Frank Focketyn. Die sessie hielp mee bepalen wie de mol werd.

De kandidaten krijgen na een korte pauze het vervolg te zien waarin Frank zijn mening geeft over wie kan acteren, improviseren en liegen en wie niet. Nuttige informatie voor de eliminatietest dus. Maar opnieuw een plot twist: hun tijd begint te lopen van zodra het tweede deel van de film start. De kandidaten moeten dus kiezen: info of tijd? Wie volgens Frank de Mol kan zijn? Bert, Manu en Nele. Interessant... Toch nemen niet alle kandidaten zijn mening in achting, maar kijken ze vooral naar wat ze zelf zien in het acteerwerk.

Spoiler alert!

Het eerste scherm is meteen een rood scherm, en dat voor Nele. Niet omwille van haar eliminatietest – die heeft ze zelfs niet meer ingevuld – maar wel omwille van de blessure die ze opliep in de eerste aflevering. Zij moet het spel noodgedwongen verlaten. Haar medekandidaten werden hiervan daarna op de hoogte gebracht.

Ondertussen is de leerkracht helemaal hersteld en heeft ze het volgende te vertellen over haar vroegtijdige vertrek: ‘Het is heel jammer, maar je weet dat dit kan gebeuren. Natuurlijk had ik graag nog verder gespeeld en nog verder mee gezocht naar de mol. Maar ik ben heel dankbaar voor wat ik meegemaakt heb. En heb er heel hard van genoten. Mijn zoektocht gaat nog door...’.

Prijzenpot: € 12.850

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '