Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VRT

Het wordt een herkenbare reeks over een onzichtbaar, maar alomtegenwoordig thema in onze maatschappij: fertiliteitsproblemen.

Opnames van nieuwe fictiereeks ‘De Club’ over moeilijke kinderwens gaan van start

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

VRT en Les Gens starten vandaag met de opnames van de nieuwe tragikomische fictiereeks ‘De Club’. De serie gaat over drie koppels die elkaar leren kennen in de wachtzaal van de dienst fertiliteit en is volgend jaar te zien op Eén.

Leander Verdievel die ons eerder al ‘Gevoel voor tumor’ schonk, is een van de bedenkers en schrijvers van de nieuwe reeks: ‘De Club’. Net als zijn eerste pareltje, is deze tragikomische fictiereeks uit het leven gegrepen en maakt het een moeilijk maatschappelijk thema bespreekbaar, dit alles met een vleugje humor. Dit keer gaat het niet over kanker, maar over fertiliteitsproblemen. Eén op de zes koppels in België krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen en moet medische hulp zoeken om een kindje te kunnen krijgen.

Gedeeld verdriet

Leander en zijn medescenarist Zita Theunynck maken deel uit van deze ‘club’ waar niemand eigenlijk deel van uit wil maken, en dit inspireerde hen om ‘De Club’ te schrijven. Leander werd onvruchtbaar na een slopende kankerbehandeling. ‘Ik had altijd gedacht dat we uitzonderingen waren’, vertelt Leander. ‘Want bij iedereen van onze vrienden lukte het zonder problemen om kindjes te krijgen. Maar plots zit je in een nokvolle, muisstille wachtzaal, vol koppels met hetzelfde probleem. Om kwart na zes ’s ochtends, starend naar melige foto’s van baby’s in bloemkolen en een muur vol geboortekaartjes van zij die het wél haalden. Net daarom wil ik dit verhaal vertellen. Om het surrealisme van een kinderwens te beschrijven, maar ook om hopelijk een eind te maken aan het stille verdriet van de onvruchtbaren.’

Het verhaal van ‘De Club’ gaat over drie koppels die een kinderwens hebben, maar de weg naar die kleine spruit verloopt niet zonder de nodige obstakels. Ze leren elkaar kennen in de wachtzaal van de fertiliteit en hun gedeelde verdriet/frustratie schept een band waardoor ze uitgroeien tot vrienden. Het gaat over hoop, liefde, vriendschap en humor in periodes van puncties, Pregnyl-spuiten en gierende hormonen. 

Herkenbare verhaal

‘”De club” wordt een herkenbare en gedurfde reeks over een onzichtbaar, maar alomtegenwoordig thema in onze maatschappij: onvruchtbaarheid en een moeilijke kinderwens’, zegt Lotte Vermeir, netmanager bij Eén. ‘Iedereen kent wel iemand waarbij de kinderwens niet van een leien dakje ging, maar vaak wordt er pas over gepraat wanneer het eindelijk wél gelukt is. Terwijl het net kan helpen om te horen dat je niet alleen staat en een hele “club” met hetzelfde worstelt. Scenaristen Leander Verdievel en Zita Theunynck maakten het uit eerste hand mee. Ze benaderen het delicate thema vol zorg, maar durven ook de soms absurde situaties te benoemen. Net dat zorgt voor het ontzettend sterke en herkenbare verhaal van deze reeks.’

De opnames van de serie gingen vandaag van start. In de hoofdrollen schitteren Janne Desmet, Dominique Van Malder, Jade Olieberg, Evelien Bosmans, Roos Dickmann, Achraf Koutet en Lies Visschedijk. De acht afleveringen zullen in 2023 te zien zijn op Eén en Prime Video (Amazon).

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '