Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Play4

Dit had niemand zien aankomen...

Ongeziene plottwist in aflevering 4 van ‘De Mol’: ‘Ik ben de mol’

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

We zitten aan aflevering 4 van ‘De Mol’ en we komen elke week dichter bij de identiteit van de mol. Of toch niet. Vanavond was in de aflevering een ongeziene plottwist te zien. Een die niemand had zien aankomen.

DAG 9

Het is dag 9 en de vrienden zijn van Lanzarote naar Gran Canaria gereisd. Het zevental neemt het in de eerste proef van deze aflevering op tegen wielrenner Thomas De Gendt, die 18 kilometer verder start. De kandidaten rijden een bergrit van 8 kilometer, die begint aan de voet van de Barranco de Guayadeque. Niet iedereen moet even ver fietsen, want enkel de kopman moet de hele rit uitdoen. De kandidaten deden voor de reis enkele fysieke testen en daaruit is gebleken dat Yens perfect is voor die rol.

Onderweg zijn er drie eindstrepen van 500, 1000 en 1500 euro. Die moeten de kandidaten per duo bereiken zonder ingehaald te worden door Thomas. Alleen zo verzamelen ze geld. Onderweg kunnen de andere kandidaten proeven doen om meer tijd te winnen en Yens dus een grotere voorsprong te geven. Maar ze moeten er ook voor zorgen dat ze zelf niet door Thomas worden ingehaald. Pas als Yens voor Thomas de eindmeet haalt, wordt het geld dat onderweg is verdiend verzilverd. Maar de groep moet oppassen voor mollenstreken, want de mol krijgt een punaise mee om banden lek te steken.

Alle kandidaten halen hun eindstreep; Manu en Anke slagen er ook in om 40 seconden tijd te winnen door te surplassen. Sven en Uma noemen verschillende Belgische etappewinnaars sinds 2000, waardoor Thomas 50 seconden pauze moet nemen. Bert en Philippe kunnen het met 35 seconden rekken. En dan is het aan Yens om de proef tot een goed einde te brengen en de winst die onderweg verdiend is ook binnen te halen.

Bij de laatste kilometer krijgt hij een ultiem voorstel. Hij mag zijn koersfiets inwisselen voor een e-bike, maar dan blijft er nog 1500 euro in plaats van 3000 euro over van de inzet. Yens is doodop dus neemt hij ‘m en slaagt er zo in om als eerste de finish te halen, Thomas eindigt 52 seconden later. Ondanks dat de mol een punaise bij zich had, verdient de groep op dag 9 1500 euro dankzij de vertragingsmanoeuvres en de e-bike. Om hun overwinning en samenwerking te vieren, drinken de vrienden nog een fris pintje met Thomas.

We krijgen trouwens ook nog een dagboekfragment van de mol te zien en dat voorspelt niet veel goeds. Het is namelijk duidelijk dat het spel bij de persoon in kwestie begint door te wegen. ‘Tot nu toe is alles in mijn leven heel vlot gegaan. Ik heb nog nooit ergens echt in gefaald en nu voelt dat de voorbije dagen van wel. En dat ja, dat breekt een mens een beetje’, zegt de stem.

DAG 10

Op dag 10 zijn de zeven vrienden in Las Palmas en gaan ze naar Maspalomas, een bekende bestemming bij de lgbtq+-community waar het Gay Pride is. Gilles heeft drie mannen nodig die geen podiumvrees hebben, twee dj’s en twee decorbouwers. De kandidaten gaan namelijk een dragshow in elkaar flansen. Yens, Sven en Bert leren van Gio en Dave, twee echte dragqueens, alle kneepjes van het vak. Voor Bert is het naar eigen zeggen een droom die uitkomt. Manu en Uma zorgen voor de muziek en Anke en Philippe zijn de decorbouwers van dienst. De dragshow kan in totaal 3000 euro opleveren als die perfect wordt uitgevoerd.

Om goeie muziek te hebben tijdens de dragshow moeten dj’s Manu en Uma eerst liedjes verzamelen door ze uit te beelden en de titels te raden. Als ze het liedje niet raden, is er tijdens de show een verschrikkelijke blokfluitversie van het nummer te horen. Ondertussen versieren Anke en Philippe drie panelen met een simpel materiaalpakket en proberen ze door middel van opdrachten extra spullen te verzamelen. Bert, Yens en Sven leren lopen op hakken en werken aan hun optreden. Bert lijkt in het begin meer op een koorddanser en Sven op een olifant in de porseleinkast, maar met wat oefening lijken de mannen er toch steeds beter in te worden. Bert en Yens gaan er zelfs volledig voor en scheren hun baard af om opgemaakt te kunnen worden.

En dan is het tijd voor de show die beoordeeld zal worden door een jury met kenners uit het vak. De kandidaten kunnen tien punten scoren voor het decor, tien voor muziek en dertig (!) voor het optreden zelf. Manu en Uma moeten tijdens de show trouwens niet enkel dj zijn, maar ook mc en dus de dragqueens aankondigen. Uma stelt voor: Sassy Sven, altijd in voor een grap en een feestje, Jeezy Yens, wat je ziet is wat je krijgt en Baby Bert, de liefste van de bende.

Manu en Uma raden een van de drie liedjes niet juist, waardoor Sven zich op een blokfluitversie van ‘Wrecking Ball’ moet concentreren. Yens krijgt wel de juiste versie van ‘Toxic’ van Britney Spears en krijgt goedkeurende blikken van de jury. Bij Bert loopt het fout door de dj’s, want Manu legt opnieuw ‘Toxic’ op, dus Bert probeert te improviseren en valt tijdens zijn optreden. Dan krijgt hij toch nog het juiste lied en herpakt hij zich op ‘Shake It Off’ – toepasselijk – van Taylor Swift. De drie dragqueens sluiten de show af met een groepsoptreden.

Heeft de groep het er goed vanaf gebracht vandaag? Jawel! In totaal krijgen de kandidaten 35 punten. 7/10 voor deco, 4/10 voor de muziek en 24/30 voor de optredens. Daardoor verdienen ze met de opdracht van vandaag 2.000 euro en staat de groepspot op 16.350 euro. Ze vieren de winst met een feestje op de Pride en de sfeer zit helemaal goed.

DAG 11

Geen opdracht vandaag, maar wel een gigantische plottwist die nog nooit eerder in ‘De Mol’ is voorgevallen. Philippe had het de afgelopen dagen moeilijk en was gisterenavond ineens verdwenen. En ook deze ochtend zit hij niet aan de ontbijttafel. Dan krijgen de zes andere vrienden een videoboodschap te zien, dit keer niet van Gilles maar van Philippe... ‘Ik was de laatste drie dagen wat stiller, kwam wat meer op de achtergrond. Dat was niet zomaar. Ik moet jullie iets vertellen: ik ben eigenlijk de mol.’

Nee, dit is geen grap, geen onderdeel van een opdracht of een misleidende boodschap. In fragmenten van de dagen daarvoor zien we de kandidaat breken. Philippe is de mol en heeft besloten om die rol op te geven en het spel te verlaten. Met hele belangrijke reden, namelijk zijn mentale gezondheid. Op de tweede dag praatte Philippe namelijk in zijn slaap en hoorde Bert hem zeggen dat hij het verpest had omdat er 3000 euro in de pot was bijgekomen. Daardoor is Philippe beginnen twijfelen aan zichzelf en in een tunnelvisie beland, legt hij later aan ons tijdens een persmoment samen met Gilles uit. Het ging zelfs zo ver dat hij niet meer durfde slapen en een bepaalde nacht een dutje probeerde te doen op het toilet. In de aflevering zien we nog hoe Philippe afscheid neemt van de anderen met dikke knuffels en hoe hij blij is met zijn keuze.

Geen afvaller dus deze aflevering, maar wel een emotioneel vertrek van jewelste. Nu de mol zichzelf heeft bekendgemaakt, is er geen mol meer. Een van de zes kandidaten die overschieten – Uma, Anke, Bert, Sven, Yens en Uma – wordt dus de nieuwe mol, een moeilijke taak aangezien het zestal elkaar ondertussen al heel goed kent. Met ieder van hen heeft Gilles een gesprek. Hij stelt vragen zoals: zou jij de mol willen zijn? Kan je goed liegen? Ben je bestand tegen de druk?

Na de gesprekken is bepaald wie de fakkel van Philippe overneemt. Een voor een gaan de kandidaten een kamer binnen en krijgen ze de boodschap ‘jij wordt de mol niet’ of – een van hen toch tenminste – ‘jij wordt de mol’. Zo gaat de nieuwe zoektocht meteen van start, want als ze terug buitenkomen, mag de teleurstelling of het plezier natuurlijk niet van hun gezicht af te lezen zijn. De mollenjacht is weer officieel geopend!

Prijzenpot: € 16.350

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '