https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Getty

Geen smoesjes meer nodig om die dvd’s nu al vanonder het stof te halen!

BEWEZEN: kerstfilms kijken is goed voor je gezondheid

Jolien Meremans

In principe moeten we nog tot na Sinterklaas wachten voordat we op een sociaal aanvaardbare manier de aftrap van het kerstseizoen mogen geven. Maar dat wil niet zeggen dat we ons niet mogen voorbereiden op de allertofste feestperiode van het jaar. Dat doe je natuurlijk het best met een paar klassieke kerstfilms. Hoe je je lief of mama nu al kan overtuigen om mee onder het dekentje te kruipen? Een kerstfilm kijken zou goed zijn voor je gezondheid.


Zaagt je lief je ook de oren van je kop als je ’The Holiday’ nu al durft op te zetten? Dan heeft hij/zij vanaf nu geen reden meer tot klagen, want het bekijken van kerstfilms zou een positieve invloed hebben op je gezondheid.  Van Kevin uit ‘Home Alone’ over Maria von Trapp uit ‘The Sound of Music’ tot de groene ‘The Grinch’: een voor een hebben ze niet alleen een impact op onze traanbuisjes, maar ook op ons welzijn.

Knuffelhormoon


Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen dopamine vrijgeven als we naar een (kerst)film kijken die ons oprecht raakt. Die dopamine zou ons gelukkiger maken. Volgens psychotherapeut Jo Gee kunnen kerstfilms ons echt vrolijk maken, want ze zouden een positieve neurologische impact hebben op onze hersenen. ‘Studies tonen aan dat oxytocine, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd, geactiveerd wordt wanneer we naar troostende films kijken.’ De toename van dat knuffelhormoon zou zelfs in het bloed waar te nemen zijn.

‘Die hormonen geven ons niet alleen een goed gevoel, maar kunnen ook stress en spanning tegengaan, waardoor we ons gezonder en sterker voelen’, benadrukt Gee. En dat is nog lang niet alles, want kerstfilms zouden de band met onze partner en familieleden kunnen versterken. Er is nu eenmaal niets gezelliger dan met z’n allen – met een warme chocolademelk, natuurlijk – onder een dekentje te kruipen en een goede oude kerstfilm op te zetten, toch?

Weet je nog niet welke kerstfilms je dit jaar zeker moet zien? Wat dacht je van deze zes Netflixfilms om mee te starten?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content