https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © alexander popov via Unsplash

In het onderzoek van Plan International geeft 80 % van de respondenten die belaagd werden aan dat ze geen hulp kregen van omstaanders.

50 % van de Belgische meisjes neemt omweg uit angst voor straatintimidatie

Jolien Meremans

Je zou denken dat straatintimidatie anno 2021 allang aan banden gelegd zou moeten zijn, maar we weten helaas allemaal dat dat nog niet het geval is. Dat wordt nu nog maar eens bevestigd, want uit een pijnlijke enquête van Plan International blijkt dat maar liefst 1 op 2 Belgische meisjes bepaalde plaatsen vermijdt, uit schrik voor seksuele intimidatie.


Eerder dit jaar liet Plan International weten dat het met zijn Safer Cities-programma seksuele intimidatie wil aanpakken in Antwerpen, Brussel en Charleroi. Het deelde toen al enkele schrijnende cijfers (lees: 91 % van de geïnterviewde meisjes kreeg al te maken met seksuele intimidatie) en die worden nu verder aangevuld met een nieuw rapport. Plan International bevroeg in totaal bijna 3000 vrouwen tussen de 15 en 30 jaar, waarvan maar liefst de helft aangaf dat seksuele intimidatie hun bewegingsvrijheid in het gedrang brengt en ze bijvoorbeeld een omweg nemen uit angst voor straatintimidatie.

‘Alleen maar’ fluitgeluiden


En dat zijn niet de enige cijfers die ons doen huiveren. Op de vraag wanneer seksuele intimidatie het vaakst voorkomt, antwoordde bijna 30 % van de meisjes ‘altijd’. Die intimidatie gebeurt zowel in Antwerpen, Brussel als Charleroi het vaakst op straat. Nog opvallender en vooral pijnlijker: 80 % van de respondenten kreeg wanneer ze geïntimideerd werden geen hulp van omstaanders. Uit het onderzoek van 2019 bleek al dat 46 % van die bystanders niet weet hoe ze in zo’n situatie moeten reageren. Ook het vertrouwen in de politie is bij de meeste meisjes ver zoek. 95 % van de meldingen van seksuele intimidatie komt van meisjes, maar slechts 6 % van hen diende een klacht in. Daaruit blijkt volgens Plan International dat ze ook daar op weinig steun hopen. ‘De politie komt niet in beweging als er “alleen maar” fluitgeluiden, blikken, opmerkingen, …zijn’, aldus een twintigjarig meisje uit Brussel in het rapport.

Campagnes voor omstaanders


‘Ons onderzoek toont de ware omvang van het probleem’, aldus Heidy Rombouts, Nationaal Directeur van Plan International België, in een persbericht. ‘Op die basis kunnen en moéten we nu, samen met de steden, doelgerichter actie ondernemen. We gaan voor een stadsbrede aanpak, waarbij we iedereen betrekken die een verschil kan maken in de strijd tegen seksuele intimidatie.’ De meisjesrechtenorganisatie wil inzetten op preventie, bescherming, vervolging en overleg met jongeren. Daarnaast vragen ze om ook jonge vrouwen meer te betrekken bij stadsontwikkelingsprojecten, willen ze safe spaces creëren én preventieve campagnes voeren die gericht zijn op omstaanders.


Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe helpen?


En met dat laatste is Plan International al volop bezig. In het rapport leggen ze in vier tips uit hoe je als omstaander kan reageren op straatintimidatie: de persoon aanspreken op zijn/haar gedrag, de conversatie onderbreken, andere omstaanders betrekken en/of het slachtoffer ondersteunen. En dat is nodig, aldus enkele meisjes die anoniem getuigden. ‘Niemand reageert. Het is bijna een gewoonte om het te zien gebeuren‘, vertelt een 21-jarige respondente. ‘Reactie van voorbijgangers? Er is simpelweg geen reactie, vanwege angst of omdat het een kwestie is die ze niet belangrijk genoeg vinden om aan te vechten’, luidt een andere getuigenis.

Weet je niet wat doen als jij of iemand uit je omgeving het slachtoffer is geworden van seksuele intimidatie? Je leest alles over safer cities op de website van Plan International. Wil je met iemand praten? Als je het even moeilijk hebt, dan kan je terecht op awel.be of kan je gratis bellen naar 102. Zij luisteren naar alle kinderen en jongeren. Volwassenen en jongeren kunnen ook gratis en anoniem terecht bij Tele-Onthaal. Op www.tele-onthaal.be kan je chatten, bellen kan op het nummer 106.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content