Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Barbara Ribeiro via Pexels

Talloze tips & tricks om reizen voor je kleintje, je partner én jezelf aangenaam te maken.

Op reis met je baby: tips voor mama’s met wanderlust

Alleen nog maar weekendjes Ardennen als je een kleintje krijgt? Dat hoeft écht niet! De wereld ontdekken kan ook met een baby erbij. Wij geven tips & tricks om reizen voor je kleintje, je partner én jezelf aangenaam te maken. 

Op reis met je baby een gedoe? Nee hoor! Kleine kinderen passen zich erg makkelijk aan en hebben eigenlijk vooral hun ouders nodig op reis. Dé ultieme tip? Loslaten, genieten en vooral niet stressen. Als je zelf positief bent, dan volgen je kinderen ook.

Op reis met je baby? Dat doe je zo:

Stukje thuis mee op reis

Neem een paar spullen mee waar ze thuis aan gehecht zijn: een tetradoek waar je zelf mee geslapen hebt (en die dus naar jou ruikt), een knuffeltje of het lampje waarmee ze in slaap vallen. Deze geven je baby een geborgen gevoel, ook als ze op een vreemde plek zijn.

met je baby op reis

Vlieg ‘s nachts

Op vakantie gaan met een kleine baby is vaak nog makkelijker dan met een kruipend kind, een baby neem je echt letterlijk overal mee naartoe. Is je kind al wat ouder? Dan opteer je bij een lange reis het best voor een nachtvlucht, zo hou je het bioritme van je kind in stand. Plan de dag na je aankomst een rustdag in.

reizen met baby

Draag je baby

Onmisbaar item als je reist met een baby? Een draagzak. Kies niet alleen een ademende stof (katoen of linnen), maar ook een lichte kleur. Die is een stuk koeler voor je baby. Ga je lange bergwandelingen maken? Investeer dan ook in een goed rugzakdraagsysteem.

reizen met baby

Buggy in de lucht

Check als je met het vliegtuig gaat op voorhand wat je mag meenemen voor je baby. Wil je voorkomen dat je buggy last minute toch in het bagageruim gegooid wordt? Laat je buggy (en maxicosi) dan inwikkelen op de vlieghaven en geef die van in het begin mee in het bagageruim. Zo is je materiaal zeker goed beschermd. Met je draagzak kan je makkelijk en snel langs de security heen.

reizen met baby

Geen zweet

Reis je met de auto? Zorg dan voor een goede zonnewering én een ademend hoesje voor in de autostoel of maxicosi. Zo zweet je kind zich niet te pletter op de achterbank.

reizen met baby

Eten tijdens het opstijgen en landen

Theoretisch gezien mag je meteen na de geboorte met je kleintje het vliegtuig op. Al is het – als je echt gaat rondreizen – natuurlijk wel aangenaam te wachten tot je lichaam voldoende hersteld is en je je baby een béétje kent. Het zijn vooral hun oren waar baby’s en kleine kinderen last van hebben tijdens het vliegen. Als je hen eten geeft tijdens het opstijgen en landen ‘slikken’ ze die druk weg.

reizen met baby

Food on the go

Borstvoeding kan erg handig zijn op reis, je hebt je eten namelijk altijd bij de hand. Geef je geen borstvoeding? Geen paniek, melkpoeder is wereldwijd te verkrijgen.

reizen met baby

Flesvoeding op de post

Geef je flesvoeding? Neem voor onderweg alleen poeder mee, het water koop je op de luchthaven zelf (tenzij je baby maar één bepaalde soort water verdraagt). In plaats van al je dozen poeder mee te zeulen (en te voorkomen dat ze de houdbaarheidszegel verbreken om te controleren), kan je het op voorhand per post opsturen naar het eerste hotel waar je overnacht.

reizen met baby

Ademende kledij

Omdat een kind makkelijk last heeft van warmte-uitslag, kies je het best kleren in ademende materialen voor je baby (tetrastof bijvoorbeeld).

reizen met baby

S.O.S.

Is je baby nog erg klein ? Probeer dan niet té off the beaten track te reizen. Zorg dat je toegang hebt tot gezondheidzorg. Zorg dat je het telefoonnummer van je vroedvrouw bij de hand hebt. Zo kan je een bericht sturen om af te toetsen waar je niet zeker over bent. Het is ook handig om een cursus baby-EHBO te volgen voor je vertrekt. Dat kan bijvoorbeeld bij Noord Baby.

reizen met baby

Reisapotheek? Check!

Een goede reisapotheek heb je niet enkel voor jezelf nodig, maar ook voor je kind. Koop een basissetje en vul aan met:

  • ORS (oral rehydration solution): een poeder van zouten en glucose dat je oplost in water om je kind te hydrateren als het uitdroogt bij braken of buikloop.
  • Een koortswerend middel: is je baby jonger dan 6 maanden? Dan ga je het best eerst naar de dokter.
  • SPF 50-zonnebescherming: de huid van een baby/kind is erg fragiel, zorg dus dat je voldoende smeert. Deze budgetvriendelijke zonnecrème is volgens Test-Aankoop de beste die er is. UV-werende zwemkleding is ook erg handig. De beste tip blijft natuurlijk om zoveel mogelijk uit de zon te blijven.
  • Muggenwerende stickers: die mag je al vanaf de geboorte gebruiken.
Met dank aan Marieke Lutin van Noord Baby.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '