Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Maël Robijns

Dankzij de kweekinstallatie kan je in 7 dagen tijd microgroentjes kweken die tot 40 (!) keer meer vitamines bevatten dan de groenten die je in de winkel koopt.

De bezielers van Mother over hun MicroFarm: ‘Het toestel is volledig duurzaam én modulair’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

We durven het bijna niet te zeggen, maar de herfst staat al voor de deur, en dat betekent dat we onze vitamientjes moeten beginnen in te slaan. Je kan daarvoor elke dag aanschuiven in de supermarkt of gewoon zelf je groentjes kweken. Geen plaats (of budget) voor een serre en eerlijk gezegd ook geen zin om met je handen in de aarde te ploeteren? Dan kan je misschien overwegen om een MicroFarm (van Belgische makelij dan nog!) in je keuken te installeren.


Een watte? Een MicroFarm, een kleine installatie waarmee je in amper 7 dagen (!) lekkere microgroentjes kan kweken. Voordat je denkt dat we van een andere planeet komen: microgroentjes kweek je niet op Mars, maar wel gewoon op je aanrecht of keukentafel. Dankzij een kleine kweekinstallatie en een zakje zaadjes hoef jij, althans als het van Dries Bovijn afhangt, binnenkort niet langer naar de supermarkt te sjezen om je portie vitaminen te hamsteren. Hij richtte met zijn business- én levenspartner Ann-Sofie namelijk het bedrijfje Mother op.

Zelfvoorzienend leven


Dries en Ann-Sofie maken er met hun bedrijf een missie van om zoveel mogelijk mensen zelfvoorzienend te leren leven. Dat doen ze door modulaire MicroFarms en zaadjes waarmee je microgroenten ofte kiemgroenten kan kweken te verkopen. ‘Het is ondertussen al meer dan acht jaar geleden dat ik mij voor het eerst afvroeg hoe we met z’n allen duurzamer kunnen leven’, aldus Dries. ‘Ik werkte op dat moment nog als ontwerper en verdiende goed mijn boterham, maar besloot na jarenlange studies om mijn job op te zeggen en zelf een product te ontwikkelen waarmee we zelfvoorzienend kunnen leven. Want stel dat iedereen zelfvoorzienend kan leven, dan hoef je eigenlijk niet meer te werken en kan je nadenken over wat je passies écht zijn.’

© MAËL ROBIJNS

Een utopie? Misschien, maar hij besloot om het toch een kans te geven. ‘Ik vond het een tof idee om duurzame producten te creëren die een professionele technologie integreren om binnenshuis te kweken, zodat mensen hun voeding, vers water en energie thuis zelf kunnen produceren. Daarom ontwierp ik samen met Universiteit Gent een lichtmodule die een levensduur van acht jaar heeft. Die lichtmodule wordt nu niet alleen thuis gebruikt, maar ook verkocht aan boeren die op grote schaal microgroenten kweken. ‘

Zeven dagen


En het is met die lichtmodule dat Dries en Ann-Sofie – vooral figuurlijk – het licht zagen en aan de slag gingen om hun MicroFarms vorm te geven. Dankzij een crowdfundingcampagne lukte het hen om hun geesteskindje in de markt te zetten, al was én is het nog steeds niet altijd eenvoudig om uit te leggen wat microfarming nu precies inhoudt. ‘Het promoten van onze MicroFarm hadden we een beetje onderschat’, vertelt Ann-Sofie. ‘Bijna alle microgroenten hebben de uitstraling van waterkers, maar wel de smaak van hun volwassen versie, zoals broccoli of radijs. Het ziet er totaal anders uit, maar je kan het heel eenvoudig integreren in de keuken, ze zijn in amper zeven dag volledig volgroeid én bevatten een pak meer nutriënten.’

Stel dat iedereen zelfvoorzienend kan leven, dan hoef je eigenlijk niet meer te werken en kan je nadenken over wat je passies écht zijn.


Geen kwakzalverij of verkooptruc, wel een bewezen feit, want microgroenten kunnen tot 40 keer (!) meer vitamines bevatten dan groenten die je in de supermarkt kan vinden. ‘Dat komt onder andere omdat je het volledige plantje opeet en niet enkel de vrucht én omdat er niet met chemische nutriënten en pesticiden wordt gewerkt’, legt Dries uit.

Het prijskaartje


Allemaal goed en wel, maar hoeveel kost dat? ‘Het toestel kost 139 euro. Omdat het uit duurzame materialen bestaat en dus een leven lang meegaat, is dat een eerlijke prijs’, beweert Dries. En als wij de optelsom maken, kunnen we hem moeilijk ongelijk geven, want voor een zakje zaadjes van 100 gram betaal je, afhankelijk van de groentesoort, een schamele € 2,49 – Mother is de goedkoopste verdeler in heel Europa. Voor een jaarvoorraad van verschillende soorten zaadjes, waarmee je elke week een tray microgroenten kan kweken, betaal je om en bij de € 10, en dat is beduidend goedkoper dan groenten die je in de supermarkt moet kopen. Op lange termijn is een MicroFarm dus wel degelijk een pak goedkoper én het ziet er nog eens fancy uit ook! Moet je er nog even voor sparen? Dan kan je je wel al eens wagen aan de simpele versie van het kweekproces: leg de zaden in een schaaltje op een vel vochtig keukenpapier, besproei ze elke dag met water en na zeven dagen kan je ze al oogsten! 

Heb je zelf al een MicroFarm of ben je van plan om er eentje aan te schaffen? Dries en Ann-Sofie ontwikkelden ook een app waarmee je onder andere je groenten kan scannen, foto’s kan nemen en notities kan maken bij de groei van je groentjes. Meer informatie over Mother en de webshop vind je op de website

© MAËL ROBIJNS

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '