Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Cottonbro via Pexels

Waar ga jij steevast je frietjes halen?

FRIETJESDAG: dit zijn de favoriete frituren van onze redactrices

Het is Dag van de Frietjes! En hoe vieren we dat beter dan met een stevig pak friet van bij onze favoriete frituur? Benieuwd waar onze redactie steevast z’n pakje Belgische trots gaat halen? Dit zijn de favoriete frituren van onze redactrices.

Frieterij, Berchem

Eindredactrice Kaat: ‘De frieten van Frieterij in Berchem zijn zoveel lekkerder, met de schil er nog aan en ze hebben tal van huisgemaakte kroketten, huisgemaakte mayonaise... Ietsje duurder dan de gemiddelde frituur, maar het zo hard waard. Leuk weetje: Nick Cave is er onlangs gespot. Dus vroeger ging ik voor de frieten, nu voor Nick Cave.’

Standaard bestelling? ‘Medium friet en een van hun vele soorten huisgemaakte kroketten.’

Waar? Theaterplein, Antwerpen en Boomgaardstraat 204, Berchem

Frituur De Sporthal

Beautyredactrice Charlotte: ‘Frituur De Sporthal for the win! Toen we net in Schoten gingen wonen, besloten we alle frituren in de buurt (het zijn er veel) een voor een uit te testen om te zien welke de beste was. Van zodra we aan De Sporthal kwamen, zijn we nergens anders meer naartoe geweest. De perfecte frietjes, héél vriendelijke bediening en mijn favoriete snack is er eentje van het huis: een saté met de beste snacks (viandel, bitterbal, kipcorn, ...) op een stokje.’

Standaard bestelling? ‘Groot pak friet met satékruiden, potje stoofvleessaus, een mix (hun saté met de beste snacks) en bitterballen.’

Waar? Vordensteinstraat 94, Schoten

Fritstop 2530, Boechout

Moderedactrice Chloë: ‘Al zolang als ik mij kan herinneren, gaan we elke week langs de frituur. Hoewel ik vroeger nooit echt een stamfrituur had, ben ik ondertussen trouwe klant geworden bij Fritstop 2530, in Boechout dus. De frietporties zijn er zeer royaal, de stoofvleessaus is er overheerlijk, het team is er werkelijk altijd goedgezind én werkt razendsnel. Hoewel ik meestal een frietdate heb bij mijn broer en schoonzus thuis, kan je er net zo goed ter plaatste je frietjes verorberen. Tijdens de zomermaanden strijk je neer op het zonovergoten terras, tijdens de wintermaanden wordt er een cosy chalet opgezet.’

Standaard bestelling? ‘Een minifriet, een potje stoofvleessaus, een bicky burger en/of een curryworst special.’

Waar? Provinciesteenweg 664, Boechout

Frituur Papas, Lochristi

Redactrice Herlinde: ‘Vroeger ging ik één keer per jaar naar de frituur: toen we van zomervakantie terugkwamen met ons gezin en dus niets van eten in huis hadden. We aten wel elke zondag zelfgemaakte frietjes thuis. Sinds ik samenwoon met mijn vriend en we geen friteuse in huis hebben, en geen tijd (lees: geduld) om zelf aardappelen te schillen, gaan we iedere week naar de frituur. De dag staat nooit vast, onze bestelling wel. We kijken ook altijd uit naar frietjesavond en sturen al van ’s middags frietemoji’s naar elkaar.’

Standaard bestelling? ‘Een groot pak met stoofvleessaus eróp (blijkbaar heel belangrijk voor mijn lief) met een boulet, en een klein pak friet met een frikandel special en een (of zeg maar paar) gigantische klodder(s) mayonaise en een beetje joppiesaus.’

Waar? Dorp-West 22, 9080 Lochristi

Friterie d’Ekster, Deurne

Online coördinator Robine: ‘Mijn lief en ik eten jammer genoeg minder frietjes dan vroeger, maar als we er eten, gaan we uiteraard alleen maar naar de beste frituur van ’t land. En dat is voor ons zonder enige twijfel Friterie d’Ekster in Deurne. ‘De Marc’ zijn perfect gebakken, goudbruine frietjes hebben zelfs mijn lief (fervent frituurcriticaster) na de eerste friet overtuigd. De uitbater is daarenboven de gezelligste friturist die er bestaat en is allesbehalve zuinig met zijn frieten. Zo hebben we ze graag! Fun fact: Marc hield jarenlang zijn frituur open onder het appartement van mijn grootouders in de Eksterlaar in Deurne. Intussen is zijn frituur verhuisd naar de Herentalsebaan, maar zijn naam verwijst nog naar de plaats waar hij zijn eerste frituur uit de grond stampte. Nu mijn lief en ik zelf in Deurne zijn komen wonen, zorgt een frietje van de Marc voor mij dus ook nog eens voor een portie jeugdsentiment.’

Standaard bestelling? ‘Ik deel met mijn lief een puntzak met véél satékruiden (de Marc voegt ook kruiden in de helft van de zak toe), een potje stoofvleessaus en een curryworst special met curryketchup. Een grote fles joppiesaus hebben we altijd zelf in onze koelkast staan. Smullen!’

Waar? Herentalsebaan 545, Deurne

De Frietketel, Gent

Redactrice Ysaline: ‘Voor mij is de beste frituur De Frietketel in Gent. Vroeger een vaste stop wanneer ik childe bij mijn beste vriendin en nu dat ik zelf in Gent woon is het mijn adresje als ik zin heb in frietjes van de frituur. De frietjes worden gebakken in plantaardig vet en zijn super lekker. Maar de voornaamste reden waarom ik altijd daar ga, is omdat ik verslaafd ben aan hun vegan stoofvleessaus. Vraag het aan elke veggie: it’s to die for! Er is een reden waarom er vaak een rij tot buiten staat aan te schuiven, maar geen zorgen, het gaat snel vooruit en het is het wachten waard!’

Standaard bestelling? ‘Frietjes met vegan stoofvleessaus, veganaise en een vegan kaaskroket of vegan minifrikandellen. Sinds kort durf ik ook afwisselen met een Guustje (frietjes met vegan stoofsaus, veganaise, vegan kipcorn, bicky ajuintjes en satékruiden). Heerlijk!’

Waar? Papegaaistraat 89, Gent

’t Frinket, Lede

Redactrice Jolien: ‘Ik ben niet kieskeurig als het op frietjes aankomt: met een stevige klodder mayonaise, een doosje loempia’s en een snufje zout ben ik al tevreden. Als ik toch zin heb in een ‘hoogstaand’ pakje friet, ga ik naar ’t Frinket in Lede. Als kind ging ik er met mijn mama en broer elke vrijdagavond om een ‘smulbox’, maar sinds we verhuisd zijn naar een boerendorp is die traditie een beetje verloren gegaan. Ik zou er niet per se naartoe gaan voor hun lekkere krokante gouden frietjes, maar wel om nog eens met z’n allen een goe pak friet te eten.’

Standaard bestelling? ‘Een kleine pakje friet met satékruiden en mayo en bamiballetjes.’

Waar? Wichelsesteenweg 173, Lede

Friethuisje Marleen, Oostrozebeke

Videograaf Anke: ‘Vrijdagavond is het altijd feest als we frietjes afhalen bij Friethuisje Marleen. Zelf bestel ik graag bij hen voor hun heerlijke sausen. Mijn favoriet is zonder enige twijfel de tartaarsaus met ajuintjes, maar hun stoofvleessaus komt op een nipte tweede plaats.’

Standaard bestelling? ‘Een bakje friet met tartaarsaus en een twijfelaar (een brochette die ze zelf samenstellen met kleine stukjes van verschillende frituursnacks).’

Waar? Sint-Amandstraat 9, Oostrozebeke

De Snackcar, Maasmechelen

Social media manager Demi: ‘Vrijdag = frietjesdag ten huize Crapa. We halen ze vrijwel altijd bij frituur De Snackcar in Maasmechelen, want daar proeven ze écht naar kermisfrieten. Ze zijn ooit begonnen met frietkramen die je kon inhuren op evenementen of feestjes en zijn onlangs (gelukkig!) begonnen met een eigen zaak. Door hun frietjes voelt elke vrijdagavond aan als een feestje.’

Standaard bestelling? ‘Medium friet met een potje zoete mayonaise en een boulet.’

Waar? Rijksweg 234, Maasmechelen

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '