Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Etienne Girardet via Unsplash

Momenteel dwarrelt er meer dan - hou je vast - 150 miljard (!) kilogram plastic in onze oceanen.

MEI PLASTICVRIJ: de plastic soup in (hallucinante) cijfers uitgedrukt

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Mei Plasticvrij raakt langzaam maar zeker ingeburgerd en we wagen ons dan ook steeds vaker aan het mooie initiatief. En dat is nodig, want de plastic soup blijft ondanks alle campagnes alleen maar aandikken. Om aan te tonen dat het wel degelijk belangrijk is om ons plasticgebruik niet alleen nu maar ook in de toekomst aan banden te leggen, deelden de initiatiefnemers enkele harde cijfers.


De plastic soup lijkt hier in België nog een ver-van-mijn-bed-show, maar is dat in geen geval. Als we een mooie toekomst willen voor onze planeet én gezondheid moeten we nú actie ondernemen, dat blijkt uit onderstaande cijfers. Hoe je zelf je steentje kan bijdragen en waarom het zo belangrijk is om deel te nemen aan Mei Plasticvrij? Dat legt ambassadeur Dieter Coppens je in geuren en kleuren uit.

  • Plastic werd uitgevonden in 1907, 90 jaar later werd in 1997 de plastic soup ontdekt. Nu, meer dan 110 jaar later, weten we dat we zo’n 500 jaar nodig hebben om de aansleep van de massaproductie van de afgelopen 50 jaar te verwerken.
  • 94 % van alle plastics die in onze oceanen terechtkomen zinkt en komt uiteindelijk op de bodem terecht. Dat wil zeggen dat we slecht 6 % van al die plastics met behulp van een zogenaamde Ocean Cleanup uit onze wateren kunnen verwijderen.
  • Het plastic dat uiteindelijk in de zee belandt, breekt af in microplastics die in de meeste gevallen kleiner zijn dan millimeter en anno 2020 al op 5000 meter diepte gevonden worden. En daar stopt het helaas niet, want er werden zelfs al volledige petflessen op 3500 meter diepte aangetroffen.
  • 178.000.000, dat is het aantal zoekresultaten dat je krijgt als je op Google ‘plastic soup’ opzoekt.
  • Momenteel dwarrelt er meer dan – hou je vast – 150 miljard (!) kilogram plastic in onze oceanen. Daarvan zou maar liefst 23 miljard kilogram giftige additieven bevatten. En dat aantal neemt voorlopig helaas niet af. Elke minuut belandt er minstens één vrachtwagen aan plastic in het water. Dat betekent dat er elk jaar zo’n 8 ton in onze wateren terechtkomt.
  • Op de Filippijnen spoelde vorig jaar een walvis aan met 40 kilo plastic in zijn maag. Zelf eten we elk jaar zo’n 11.000 stukjes microplastic op.
  • Door van flessenwater over te schakelen naar leidingwater kunnen we al heel wat plastic uit ons leven bannen. Kraantjeswater drinken is trouwens perfect gezond en het wordt zelfs beter gecontroleerd dan water uit petflessen. Het moet voldoen aan de meer dan 60 eisen die vastgesteld werden in het drinkwaterdecreet en is zo misschien zelfs gezonder dan flessenwater.
  • Ook de zogenaamde biologisch afbreekbare verpakking zijn niet onschuldig. Slechts 90 % van die verpakking breekt af in de natuur. Toch al iets, zou je denken, maar die verpakkingen vallen in de meeste gevallen helaas uit elkaar in microplastics...
  • Er zijn gelukkig wel al PLA-plastics op de markt, zij zijn biobased én 100 % bioafbreekbaar.
  • De Europese Unie heeft beloofd om tegen 2030 de strijd tegen plastic verpakkingen te winnen, maar dan zullen ze toch dringend in actie moeten schieten...

Met dank aan Mei Plasticvrij.


Meer Mei Plasticvrij:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '