Home Lifestyle MEI PLASTICVRIJ: 7 tips om plasticvrij te poetsen

MEI PLASTICVRIJ: 7 tips om plasticvrij te poetsen

Doe jij mee aan Mei Plasticvrij?

© Pexels

Newbies op het vlak van een plasticvrij leven, zitten al helemaal met de handen in het haar als het aankomt op plasticvrij poetsen. Want één: we haten poetsen en twee: alle poetsmiddelen zitten in plastic flessen. Met deze tips lukt het je toch om plasticvrij te poetsen!

We weten allemaal dat plastic afval niet goed is voor het milieu. De derde editie van Mei Plasticvrij willen we dan ook gebruiken om plastic stilaan maar zeker vaarwel te zeggen. Ook al kiezen we onze schoonmaakproducten steeds bewuster, de biologische varianten zijn alsnog verpakt in plastic. Wat nu?

1. Old school

Maak je eigen poetsmiddel met (huishoud)azijn en water en koop de azijn in glazen en niet in plastic flessen. Geen fan van een doordringende azijngeur? Haal dan een blok Marseillezeep in huis en poets lekker old school met warm water en zeep.
Let op: Gebruik geen azijn op marmer of natuursteen!

2. Bakers gonna bake

Aangekoekte etensresten op de vloer? Schrob dan met baking soda! Strooi een eetlepel van het poeder op een natte spons of doek en spoel het goedje na het schrobben weg met proper water.

3. Propere was

Laat je in de supermarkt niet verleiden door de beertjes of baby’s die op verpakkingen staan en koop kartonnen dozen.

4. Switchen

Vervang synthetische sponsjes door herbruikbare wasdoekjes. Ze gaan veel langer mee én je kan ze in verschillende kleuren vinden!

5. Assepoester

Maak gewoon je eigen poetslappen! Je hoeft helemaal geen creatieve duizendpoot te zijn om oude handdoeken of lakens te gebruiken tijdens het poetsen.

6. Toilettip

Ook het toilet moet af en toe – jammer genoeg – onder handen genomen worden. Gelukkig is het peanuts om ook dat klusje in no time te klaren! Strooi een beetje zuiveringszout in het toilet en giet er een scheut azijn bij om het boeltje nog beter te kunnen schrobben.

7. Natuur(lijk)!

Ga op zoek naar houten borstels en vloertrekkers. Voor de diehards bestaan er zelfs houten borstels met natuurlijke haren. Kuismaterialen uit hout zijn iets duurder dan hun plastic variant, maar gaan veel langer mee en verkleinen je ecologische voetafdruk. Twee vliegen in één klap!

Nood aan nog meer tips? In haar duurzame vlog leert redactrice Jolien je plasticvrij poetsen!

Lees ook: