Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Op de heatmap kan je meer dan 2700 verschillende Vlaamse toeristische bezienswaardigheden terugvinden.

MUST DOWNLOAD: deze app toont op welke toeristische trekpleisters het rustig is

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Toestanden à la Blankenberge willen we nu koste wat het kost vermijden. En hoewel die zon vráágt om een uitstapje tijdens je staycation, kan je maar beter op je hoede zijn en niet zomaar naar de eerste de beste toeristische trekpleister afzakken. Maar hoe kan je op voorhand weten waar het rustig genoeg is? Door YouFlanders te downloaden!


De meeste toeristische trekpleisters werken intussen met een reserveringssysteem. Dat betekent dat je je moet aanmelden alvorens je bijvoorbeeld een plons in de meren van De Nekker wil nemen of op het strand van Oostende wil zonnebaden. Toch is het niet mogelijk om overal (denk: het historisch centrum van Brugge of de winkelstraten van Antwerpen) te reserveren en kan je in sommige gevallen niet meer doen dan alleen maar hopen dat je er niet over de koppen kan lopen. Om ervoor te zorgen dat je niet naar zo’n bloedrode toeristische trekpleister trekt, lanceerde Toerisme Vlaanderen onder het motto ‘ga zorgeloos op zwier’ een app die je met behulp van een zogenaamde heatmap toont hoe rustig of druk het er is.

‘Even belangrijk als een mondmasker!’


YouFlanders bundelt meer dan 2700 verschillende toeristische bezienswaardigheden in Vlaanderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan musea, attracties en evenementen, maar ook aan populaire wandelroutes, fietspaden en parken. Op de app kan je aanduiden of je een bezoeker of uitbater van een bepaalde toeristische attractie bent. Wil je de toerist in eigen land uithangen, dan kan je aan de hand van de kleurencode (groen, geel of rood) achterhalen op welke plekken het rustig is. Je kan ook zélf aangeven hoe druk het op bepaalde plaatsen is en kijken hoe het er in je eigen gemeente of stad stad voor staat.

Ook uitbaters van bepaalde toeristische trekpleisters kunnen handig gebruikmaken van de app. Zij kunnen zelf aangeven of het een goed idee is om naar hun zaak af te zakken of je je uitje door de drukte beter even uitstelt. Zo kunnen ze updates geven over het bezoekersaantal, de wachttijd, de gemiddelde duur per bezoek en de maatregelen per attractie. En het gaat nog een stapje verder, want om die informatie te bevestigen of bij te werken, kan ook elke bezoeker die zich binnen een straal van 500 meter bevindt de druktebarometer aanpassen. ‘De applicatie is net zo onmisbaar als je mondmasker en handgel’, liet Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme, in een statement weten. Je weet wat je te doen staat, dus!

Je kan YouFlanders downloaden voor Android en iOS.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '