Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Giphy

Orange is not the new black.

Wat zegt de kleur van je kleding over je persoonlijkheid?

Orange is not the new black , bruin is de grote verliezer en ook roos kan je maar beter niet aantrekken. Neen, ook niet op woensdag. Sorry mean girls! De kleur van je kleding zegt meer over je persoonlijkheid dan je zelf beseft.

Hoe hard denk jij na over de kleur van je kleding? Kleur speelt sowieso een rol, maar is niet altijd the determining factor. Je draagt misschien graag roze omdat je je zo extra vrouwelijk voelt, maar wat denken andere mensen over je persoonlijkheid op basis van de kleur van je kleding? 

 

Meer dan 1000 mensen deden mee aan dit onderzoek. De hoofdvraag? Wat denk je over de persoonlijkheid van iemand anders op basis van de kleur van zijn of haar kleding.


Zwart voor de teamplayer

 

Neem nu bijvoorbeeld de kleur zwart. Ideaal als je wat slanker wil ogen, maar vaak oogt het nogal somber. Toch kregen personen die vaak zwart droegen een goede score. Enkele kenmerken: betrouwbaar, serieus én een teamspeler. Bovendien is het ideaal voor een interview of voor op een eerste date.

 

Wat zegt de kleur roze over je persoonlijkheid?

 

Roze werd helemaal niet positief beoordeeld. Het zou namelijk niet geassocieerd worden met intelligentie. Zo zie je maar: niet alleen je kleding zelf is bepalend voor een goede eerste indruk, maar ook de kleur van je kledingstukken spelen een belangrijke rol.

 

Een goed voorbeeld? Dat is Elle uit de film Legally Blond. Iedereen zag haar als het domme blondje omdat ze vaak volledig gekleed ging in het roze. Toch bleek deze jongedame ontzettend slim te zijn. Op basis van de kleur van haar kleerkast hadden haar medestudenten meteen een mening over haar persoonlijkheid.

 

roze

 

Welke kleur qua outfit draag je nu het best voor welke gelegenheid?

 

Een eerste indruk is alles en bepaalt vaak hoe jullie date verder zal verlopen. Op een eerste date of bijvoorbeeld op een sollicitatiegesprek wil je graag zelfverzekerd overkomen.

 

Welke kleur kies je voor je outfit op een eerste date?

 

 De kleur die je moet aantrekken? Zwart! 56% van de respondenten plaatst zelfverzekerheid bij de kleur zwart.

 

Over de kleur rood waren mannen en vrouwen het niet meteen eens. Als vrouwen zich sexy willen voelen op een eerste date kiest 54% voor iets rood. Toch ging maar 28% van de mannen voor de kleur van de liefde. Rood wordt vaak geassocieerd met agressie, een kenmerk dat eerder wordt toegekend aan mannen. Hoewel dit meestal niet zo is, wilden mannen geen verkeerde indruk wekken of arrogant overkomen. Waar kiezen ze dan wel voor? Opnieuw voor zwart of voor blauw.

 

Een fashion faux pas op een eerste date? Dat zijn oranje en bruin. Slechts 2% van de vrouwen en 8% van de mannen zouden bruin dragen op een belangrijke afspraak. Hetzelfde is van toepassing voor de kleur oranje.

 

Wetenschappelijk bewezen: blauw is de kleur van vertrouwen

 

Vaak twijfel je uren over je outfit en trek je nog 100 keer iets anders aan. Uiteindelijk vind je de juiste outfit en kijk je nog eens goedkeurend in de spiegel voor je vertrekt. Krijg je geen complimentje van je lief? Moet je een kwartier aan de bar wachten voor iemand je eindelijk aanspreekt? Dan schort er misschien toch iets aan je outfit.

 

Hoe moet het dan wel? Onderzoekers vroegen aan de deelnemers om een kleur te kiezen die ze het mooist vonden bij een mogelijke partner. Vaak ging het om kleuren die de testpersonen zelf droegen. Geeft blauw hem een gevoel van zelfvertrouwen? Dan zal iemand in een blauw kleedje hem ook meer opvallen.

 

Rood voor vrouwen, zwart voor mannen.

 

Rood in je outfit voor een sexy gevoel

 

Wie niet arrogant wil overkomen, kan de kleur rood maar beter vermijden. 28% van de ondervraagden denkt bij deze kleur aan arrogantie. Toch kan het soms van pas komen als je dominant wil overkomen. Show them who’s the boss. De kleur wit werd het minst geassocieerd met arrogantie. Het is bovendien ook wetenschappelijk bewezen dat de kleur rood zelden geassocieerd wordt met intelligentie, zo’n 12%. Geen verrassing als je weet dat arrogantie vaak een teken van overcompensatie is.

 

rood


Kort samengevat

 

  • Niemand blijkt een fan te zijn van de kleur roze. Onbegrijpelijk, we know. Slechts 5% associeerde roze met intelligentie. In de Westerse cultuur wordt roze vaak gekoppeld aan vrouwelijkheid. Wil dit dan zeggen dat er een link is tussen beide factoren? We think not.
  • Zwart scoort bijna overal het beste. Het is dé go to kleur als je een goede eerste indruk wil maken of als je vertrouwen wil wekken. Wie zwart draagt is zelfverzekerd, intelligent en sexy. Wat wil een mens nog meer? Ik wil graag een blikje Cola Light want ik drink deze week enkel water.
  • We hebben gemende gevoelens over de kleur rood. Vrouwen voelen zich over het algemeen sexy in de kleur rood, maar bij mannen kan het al snel arrogant overkomen. Het compromis volgens het onderzoek? Dat is de kleur blauw.
  • De grote verliezer is bruin. We houden van een heleboel dingen die bruin zijn: chocolade en Cola Light bijvoorbeeld. Toch zien we de kleur beter niet in onze garderobe hangen. Een paar schattige enkellaarsjes in de kleur bruin zijn oké, maar een bruine onderbroek? Don’t think so.

 

Nog meer interessante onderzoeken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '