Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Sollicitatie-expert Jan Bruwier: 'Schrijf nooit negatief over je huidige job.'

Droomvacature gevonden? 10 tips voor de perfecte motivatiebrief

Solliciteren is opvallen. Met een motivatiebrief die overstroomt van enthousiasme, een driesterren-cv, de juiste versie van jezelf op social media, een look die er staat en een sollicitatiegesprek dat je toekomstige baas finaal over de streep trekt. Geen idee waar te beginnen? Solicitatie-expert Jan Bruwier onthult zijn tien tips voor de perfecte motivatiebrief. You go, girl!

  1. Een motivatiebrief is cruciaal en is vaak zelfs nog belangrijker dan je cv. Pas hem dus bij elke sollicitatie aan op basis van de inhoud van de job en welke skills die vereisen.
  2. Jouw missie: de lezer van de brief overtuigen dat jij de geknipte persoon bent voor die specifieke job in dat bedrijf. Toon dat je het bedrijf kent.
  3. Vergeet niet specifiek te verwijzen naar de vacature, want het bedrijf kan wel eens meerdere vacatures hebben.
  4. Is jouw sollicitatie spontaan? Maak dat dan ook duidelijk.
  5. Verwijs enkel naar ervaringen, skills en motivatie die van toepassing zijn voor die functie. Over je passie voor bloemen beginnen houdt niet veel steek bij een vacature voor een job als verpleegkundige.
  6. Formeel wint het doorgaans van familiair. ‘Hi’ is een aanspreking waardoor je brief stante pede in de vuilbak belandt. Begin met ‘beste’ of ‘geachte’ (gevolgd door ‘mevrouw’ of ‘meneer’ en de familienaam). Afsluiten doe je even formeel, maar hou het geheel vlot en to the point. Het is geen wetenschappelijk document.
  7. Haal je brief liever een keer te veel dan te weinig door de grammatica- en spellingcheck.
  8. Wees nooit ofte never negatief. Schrijf niet over de slechte sfeer in je huidige job. Praat wel over hoeveel zin je hebt in die nieuwe functie.
  9. Hou het kort en krachtig. Eén A4-blad is ruim voldoende. Een motivatie in je mail kan, maar doorgaans is een brief in bijlage nog overzichtelijker.
  10. Het doel? Uitgenodigd worden op een gesprek. Afsluiten kan met een zin als ‘Heel graag licht ik mijn motivatie toe tijdens een persoonlijk gesprek’.


 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '