Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

3. Waarom hebben we dat verdomde staartbeentje nog?!

15 dingen die je denkt als je leert snowboarden

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Doet je poep pijn, kan je met moeite je mok koffie optillen, staan je knieën bont en blauw en heb je sowieso een paar kilootjes sneeuw gevreten? Dan ben jij ongetwijfeld volop aan het leren snowboarden! We feel you! Redactrice Herlinde waagt zich na jarenlang te skiën aan snowboarden. Als beginnende snowboarder zal jij deze dingen sowieso herkennen!

Wintervakanties, het is voor heel wat mensen de leukste periode van het jaar. Een hele dag in de gezonde berglucht sporten met zicht op de prachtige besneeuwde bergen, een welverdiende pauze in het zonnetje met een warme choco (mét extra toef slagroom) of een glühwein, wanneer de laatste lift sluit je uitleven op foute hits tijdens een vette après-ski (als het weer mag) en de dag afsluiten met een heerlijke raclette. Heaven! Het is dan natuurlijk wel handig dat je wel degelijk kán snowboarden of skiën. Dat laatste heb ik al een aantal jaar onder de knie en sinds kort wisselde ik die twee latten in voor een board, want ijverig dat ik ben, wil ik natuurlijk beide kunnen. Zit je in hetzelfde (sneeuw)schuitje? Dan ga je sowieso de volgende vijftien dingen herkennen. Ik kan maar één ding zeggen: courage! We beginnen alvast met een gifje van yours truly in volle actie.

Juiste voet voor

In het begin gaat je bord een beetje alle kanten opglijden, na eerst een paar keer flink op je doos te gaan natuurlijk. In je hoofd blijf je telkens herhalen: linkse voet voor, linkse voet voor (als je regular bent, bij goofy is het uiteraard rechts voor)! Het is je nieuwe mantra.

Met je rug naar de helling toe? Da’s te eng!

Net omdat die ene voet steeds vooraan moet blijven op je bord, ga je in bepaalde bochten met je rug naar de helling toestaan. Dat is die eerste paar keren doodeng! Je lijf heeft de reflex om ten allen tijde te zien waar je naartoe gaat, dus je moet jezelf echt dwingen om niet downhill te kijken (zoals bij skiën) maar mister downhill net die sportieve poep te tonen.

Ik heb het warm!

Als er nog één iemand durft te beweren dat wintersporten koud is, dan mag die eens komen ruiken aan mijn thermisch onderlijfje! Oké, er kan ook wat angstzweet tussen zitten, maar de meeste druppeltjes zijn toch het resultaat van de noeste arbeid die je levert om deze sport aan te leren.

Waarom hebben we dat verdomde staartbeentje nog?!

Snowboarden leer je met vallen en opstaan, en dat mag je héél letterlijk nemen. Je valt keivaak pardoes op je kont en plots word je je er wel heel bewust van dat je daar ergens nog een staartbeentje hebt. Volkomen nutteloos, want het enige dat dit overblijfsel je bezorgt, is helse pijn!

Ben ik niet eerder rechtsvoor?

Er komt ongetwijfeld een moment dat je na een zesendertigste keer (op 20 minuten tijd) vallen, denkt: moet ik toch niet die andere voet voor zetten? Dan zal je misschien wél beter die berg afsjezen. Kleine tip: probeer dit op een kleine helling! Ik belandde helemaal aan de andere kant van de piste op de loopbandlift (geen zever) mét mijn hoofd tegen de muur.

Ik kan niet remmen

Uit de weg! Pas op! Je kan het aantal andere skiërs of boarders waartegen je botste niet meer op een hand tellen. Oeps! De excuses vliegen even hard in het rond als de opspattende sneeuw als je weer maar eens valt.

Dit doet pijn!

We zeiden het al: je gaat veel vallen, ontzettend veel. De avond en vooral de twee dagen na je eerste sessie zal het voelen alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden. Je billen en benen zullen blauw staan en je zal zelfs je achterste moeilijk kunnen afkuisen door die verdomde stijfheid.

Ik zie er best stoer uit in deze outfit...

Gelukkig is het niet enkel kommer en kwel, want als je een blik werpt in de spiegel/ruit/skibril van je bestie zie je dat je er eigenlijk behoorlijk goed uitziet in die snowboarduitrusting. Hello sexy!

Ga ik het ooit kunnen?

Na zo’n tweetal uur boarden of eerder gezegd sukkelen, krijg je sowieso te maken met een gigadip. Je vreest dat je nooit een berg naar beneden zal kunnen glijden en denkt er zelfs even aan om gewoon mee te gaan langlaufen met nonkel Eddy.

Ik moet investeren in knielappen en een beschermbroekje!

Na val nummer drieënvijftig, ja we zitten daar al, surf je in de pauze naar Bol.com om stante pede een paar knielappen en een beschermbroekje te bestellen. Safety first! En we willen de komende weken niet trager de trap opgaan dan onze bomma.

Niet stoppen op een helling!

Als je eindelijk een goeie run hebt en de flow een beetje te pakken hebt, beslist een snoodaard op latten om vlak voor je neus óp een helling te stoppen. Om zich daarna doodleuk met z’n stokken verder te duwen, terwijl jij hopeloos (en stokloos) immobiel achterblijft. DANK U!

Tippen, hielen, tippen, hielen

Nog een mantra dat voortdurend door je hoofd dwaalt: tippen, hielen, tippen, hielen, tippen, hielen. Het is de enige manier om een echte boarder te worden en niet het ongeleide projectiel dat een gevaar is voor zichzelf én iedereen rond zich op de piste.

Kon ik maar iemand kon inhuren om mijn bindingen dicht te doen

Als je leert snowboarden doe je honderden keren hetzelfde kleine heuveltje, waardoor je ook honderden keren weer een of beide binding(en) moet losmaken. Voor de niet zo lenige mensen is dit geen evident klusje met als resultaat dat puntje 3 meer dan ooit geldt.

Ik moet meer squats oefenen

Als snowboarder sta je op je board niet recht, maar voortdurend in een soort (lastige) squathouding. Je neemt jezelf onmiddellijk voor om thuis meer te beginnen squatten zodat die spiertjes goed getraind worden voor een volgende snowboardles. Bye melkzuur en hallo mooie dijen!

Wanneer is de volgende les??

Ook al lag je meer plat op de piste dan dat je rechtstond op je board, ook al doet je hele lijf pijn en weet je niet of je de komende dagen nog normaal zal kunnen neerzitten: snowboarden is zalig! Vanaf de basis ietwat begint te lukken en je die kleine helling eens zonder vallen weet af te ronden, heb je de smaak te pakken en kan je niet wachten tot de volgende les!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '