Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© RAWPIXEL VIA UNSPLASH

2. Kuis je vriendenlijsten op.

Marie Kondo op je smartphone: dankzij deze 5 tips kan je ook digitaal rust creëren

Te veel groepsfoto’s, gênante selfies en nutteloze screenshots op je smartphone? Stroomt je mailbox over van onbeantwoorde mailtjes en is je bureaublad een wirwar aan mapjes? Been there, done that. Redactrice Laura maakte komaf met alle overbodigheden op haar digitale apparaten. Als deze eersteklas hoarder het kan, slaag jij vast ook met glans.


Marie Kondo, de opruimfee. Wie nog nooit van dit Japanse vrouwtje hoorde, hield in 2019 vast een serieuze winterslaap. De Netflixserie ‘Tidying Up With Marie Kondo‘ zette mensen toen aan om te ‘ontspullen’. Of iets je nog gelukkig maakt, is de vraag die je jezelf bij alles wat je hebt moet stellen volgens de KonMari-methode. Is het antwoord ‘nee’, dan ban je het voorgoed uit jouw leven.

Ga, figuurlijk dan, eens met de bezem door jouw smartphone en computer. En neem nu je toch bezig bent ook die harde schijf eens onder handen.

1. Verwijder overbodige apps.


Elke telefoon heeft een hoekje vol troep. Een advertentie deed je indertijd zwichten voor een app. Uiteindelijk voldeed die app helemaal niet aan jouw verwachtingen. Resultaat: je keek er nooit nog naar om. Maar zulke applicaties eisen onnodig veel opslag op. Wees consequent en verwijder regelmatig de apps die je niet of nauwelijks gebruikt.

2. Kuis je vriendenlijsten op.


Je ontmoet constant nieuwe mensen die je véél te snel een vriendschapsverzoek sturen. Attent, maar de kans bestaat dat je hen over een half jaartje alweer vergeten bent. Zet daarom geregeld eens een filter op jouw vriendenlijsten. Vraag je af waarom je hen volgt en of deze persoon – een beetje rude, maar wel nodig – je nog interesseert. Dat ene meisje van dat zomerkamp van tien jaar geleden merkt heus niet op dat je haar verwijdert. Na de lenteschoonmaak in jouw vriendenlijst verschijnen er enkel nog berichtjes van mensen die er echt toe doen. Heerlijk, niet?

3. Wees streng voor foto’s.


Het moeilijkst om op te ruimen, zijn de zaken die het meest voor ons betekenen. Bij foto’s horen de mooiste herinneringen, maar ook daar moet je soms eens durven filteren. Alles in een keer willen uitzoeken, zal je nooit lukken. Ga er rustig doorheen op momenten dat je even niets te doen hebt. Maakt deze foto iets in je wakker? Krijg je er een warm of gelukzalig gevoel van? Saven. Zo niet, kan je ‘m beter in de prullenbak pleuren.

4. Geef alles een vast plekje.


Die wanorde op je bureaublad geeft je hoofdpijn, nog voor je begint met werken. De wijze Marie Kondo probeert ons bij te brengen dat structuur ontzettend belangrijk is en dat alles een vast plekje nodig heeft. Probeer voor jezelf structuur te brengen in alle documenten op je computer. Ook de apps op jouw smartphone kan je best sorteren. Op kleur, voor de fanatiekelingen, of gewoon in mapjes voor een duidelijk overzicht.

5. Kill it: de groeiende mailbox.


Bij elke e-mail nagaan of het je vreugde brengt, is te belachelijk voor woorden. Die factuur van je laatste aankoop doet jou niet bepaald een gat in de lucht springen. Wat je beter kan doen? Een voormiddag inplannen om die mailbox volledig uit te kuisen. ‘Een opgeruimde geest in een opgeruimd huis’, hoor je weleens, maar een opgeruimde mailbox doet ook al wonderen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '