Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
sharenting
© Yan Krukov via Pexels

Je mooie herinneringen gaan online nooit verloren, maar kunnen ook door iedereen gedownload en misbruikt worden.

SHARENTING: 4 tips om foto’s van je kinderen te delen op sociale media op een veilige manier

Uit een onderzoek van de UGent blijkt dat tal van ouders foto’s van hun kroost op sociale media delen, maar niet altijd stilstaan bij de risico’s die ermee gepaard gaan. Daarom lanceerde de Gentse universiteit het platform Magditonline.be, waar ouders concrete tips kunnen vinden over sharenting en hoe dat veilig te doen.

Heel wat ouders doen aan sharenting: foto’s en filmpjes van hun kinderen delen op sociale media, zonder hun toestemming. En daarover moeten we het veiligheidshalve toch even hebben.

‘Milo (3) uit Torhout model voor Aziatische webwinkel, maar ouders wisten van niets.’ Dat was in 2020 een krantenkop. Milo was zonder medeweten of toestemming met zijn nieuwe boekentas van het Instagramprofiel van zijn moeder geplukt. Het is een van de vele voorbeelden waarbij sharenting ter discussie komt, een concept waaraan pro’s en contra’s vasthangen.

Daarom delen wij (niet)

Veel mensen beschouwen hun profielen op sociale media als een persoonlijk fotoalbum, en in zo’n album kleef je nu eenmaal foto’s die persoonlijk zijn. Anno 2022 doen we dat digitaal. Handig, want op die manier kan iedereen altijd en overal die kiekjes bekijken en – vooral – liken. Kijk hoe schattig! Kijk hoe tof iedereen je kinderen vindt!

Zodra een kind zelfstandig kan ademen, lachen, huilen, rollen, kruipen, stappen of vallen, wordt het online gedeeld. Van constipatie tot spuitluier, van eerste melktand tot orthodontisch bijgesteld gebit, van instapklasje tot diploma-uitreiking: als je de juiste accounts volgt, zie je het allemaal passeren.

De reden? Die ouders zijn trots op hun nageslacht en online is er nu eenmaal een hele community ontstaan die ervoor zorgt dat ouders zich niet langer alleen voelen in dat gekke ding genaamd ‘het ouderschap’. En als je oma en opa ook inleidt in de wondere wereld van de social media, zien ook zij hun kleinkinderen van dichtbij opgroeien, zeker als ze weten hoe ze moeten inzoomen.

Je mooie herinneringen gaan online nooit verloren, maar kunnen ook door iedereen gedownload en misbruikt worden.

Vragen als ‘Hoe was de vakantie?’ en ‘Hoe is het met de kinderen?’ werden nooit eerder zo duidelijk beantwoord, want een beeld zegt meer dan duizend woorden. Laat het dus duidelijk zijn hoeveel duizend beelden zeggen.

sharenting
© Yan Krukov via Pexels

Elke scheet die online gelaten wordt, blijft daar voor eeuwig en altijd hangen. Da’s handig, want zo gaan die mooie herinneringen nooit verloren. Maar het betekent ook dat al die foto’s door iedereen gedownload en gedeeld kunnen worden en daarbij jammer genoeg soms misbruikt worden, zonder toestemming van ouder of kind. Dat overkwam de ouders van Milo dus. Moeten we dan stoppen met delen en opnieuw de dubbelzijdige plakband bovenhalen? Niet meteen, als we ons als ouders bewust zijn van ons deelgedrag.

Tips voor safe sharenting

  1. Check je privacy-instellingen, want sociale media als Facebook en Instagram worden niet alleen bevolkt door onze beste vrienden en kennissen, maar ook door vrienden van vrienden, (ex-)collega’s en nog een hoop mensen die je offline niet meteen een foto van de spuitluier van je baby onder de neus zou duwen. Veel van onze zogenaamde onlinevrienden kennen we amper, en daarom is het aangewezen om die leuke foto’s van je kinderen voor een beperkt publiek te posten. Idealiter zijn dat de mensen die je offline ook spontaan die foto’s zou laten zien. Op Facebook kan je je profiel privé maken, en in de instellingen kan je lijsten aanmaken om te kiezen wie je foto’s kan zien. Op Instagram kan je eveneens een privéprofiel aanmaken.
  2. Denk ook goed na over wat je deelt. Stel je bij alle foto’s en filmpjes de vraag of je die ook met een wildvreemde zou delen, want dat is eigenlijk wat er gebeurt wanneer je iets op het wereldwijde web gooit. Luidt het antwoord ja? Doe dan gerust. Twijfel je? Doe het dan niet.
  3. No nudes! Een blote babypoep lijkt onschuldig, en dat is die ook. Offline, welteverstaan. Online kan zo’n foto minder onschuldig zijn als er misbruik van gemaakt kan worden door mensen en websites met slechte bedoelingen. Wat dat betreft, deel je in het algemeen beter geen foto’s die de veiligheid of integriteit van je kind compromitteren. Belangrijk is ook dat de beelden niet gênant zijn voor de kinderen in kwestie, omdat ze het later misschien beschamend vinden om foto’s te zien van toen ze hun behoefte naast het potje deden en die uitsmeerden op de vloer. Waar de grens tussen schaamte en onschuld ligt, bepaal je zelf.
  4. Denk ook aan anderen. Natuurlijk wil je tonen hoe leuk je tuin is geworden met al die tentjes, lampenslingers en vuurkorven die je speciaal bent gaan kopen omdat je kind een feestje geeft. Maar als er op die beelden ook andere kinderen staan en die herkenbaar zijn, moet je eerst toestemming vragen aan hun ouders.

Nog meer leesvoer voor ouders:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '