Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

En zo wordt wonen wellicht wéér duurder.

Oud huis kopen? Dan moet je binnen de vijf jaar voldoen aan deze nieuwe normen

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Slecht nieuws voor wie in de toekomst een oude woning wil kopen. De Vlaamse regering heeft zonet namelijk strengere energievoorwaarden doorgevoerd waardoor jouw woonst nu aan minstens drie van de zes energie-eisen moet voldoen.


Concreet moeten kopers of nieuwe eigenaars vanaf 2021 binnen de vijf jaar na aankoop minstens drie van de zes isolatie-ingrepen laten uitvoeren. Het gaat daarbij om dak-, vloer- of muurisolatie, isolerend glas, maar ook om het plaatsen van een hernieuwbare energieboiler en condensatieketels die niet ouder zijn dan 15 jaar. Slecht nieuws dus, aangezien kopers op korte termijn dus flink wat geld moeten kunnen ophoesten. Reken dus toch maar op een budget van enkele duizenden euro’s aangezien je voor een zonneboiler als snel 3.000 euro neertelt.

Kosten relativeren


Toch relativeren enkele experts de extra kosten voor nieuwe eigenaars. ‘De nieuwe eisen kunnen de aankoopprijs van een huis ook drukken’, vertelt econoom Steven Trypsteen van ING aan De Morgen. ‘Als je als kandidaat-koper weet dat je het dak nog moet isoleren en een nieuwe ketel moet voorzien, kun je dat gebruiken in de onderhandelingen om de prijs te doen zakken.’ Ook minister Bart Tommelein voegt een positieve noot toe aan de strengere energievoorwaarden. ‘Wie zijn huis energie-efficiënter maakt, ziet tegelijk zijn factuur dalen en de waarde van zijn woning stijgen’, klinkt het bij Tommelein.

Stookolieketels


Naast de strengere energievoorwaarden komt er naar aanleiding van de superministerraad ook een einde aan stookolieketels. Woningen in nieuwe verkavelingen zullen vanaf 2021 geen aansluiting meer krijgen op het aardgasnetwerk. Zij zullen hun huis voortaan verwarmen met een warmtepomp of via een aansluiting op een warmtenet.

Meer nieuws:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '