Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Vandaag wordt een beslissing genomen, maar wat zou de afschaffing juist betekenen?

WOW: verdwijnt de omschakeling tussen winter- en zomeruur?

Uit een bevraging van de Europese Commissie blijkt dat heel wat Europeanen de omschakeling tussen zomer- en winteruur graag afgeschaft zien. ‘Als de mensen dat willen, dan doen we dat’, klinkt het bij Jean-Claude Juncker, de Commissie-voorzitter. Maar wat zou dat juist betekenen?


De Europese Commissie hield een online peiling over over een eventuele afschaffing van het winter- en zomeruur, en de resultaten zijn duidelijk. Maar liefst 80 procent van de stemmers blijkt voor een afschaffing te zijn. De peiling werd bovendien ingevuld door een pak meer mensen dan eerdere openbare consultaties van de Commissie: met 4,6 miljoen stemmen behaalde de bevraging een absoluut record.

Een signaal dat Commissie-voorzitter Juncker niet naast zich neer kan leggen, dus wil hij vandaag (vrijdag) nog beslissen over een eventuele afschaffing. Daarna zou de beslissing langs het Europees Parlement en de lidstaten moeten passeren. Premier Michel is alvast voorstander, meer bepaald van een jaar lang zomertijd.

Wat zou dit betekenen?


In de peiling van de Europese Commissie werd ook gevraagd welke tijd men in het geval van een afschaffing graag zou behouden: de wintertijd of de zomertijd. De wintertijd is de ‘echte’ tijd, een uur voor op Greenwich Mean Time (GMT+1). Op dit moment zijn we in de zomertijd, de ‘aangepaste’ tijd, twee uur voor op GMT. De meeste voorstanders van de afschaffing kiezen ervoor om in de zomertijd te blijven leven, net zoals premier Michel. Dat zou betekenen dat we in oktober de klok niet verzetten, en dat het dus in de winter later donker wordt ‘s avonds maar ook later licht wordt ‘s ochtends. Op 21 december, de kortste dag van het jaar, zou het in België zelfs tot half tien ‘s ochtends donker zijn.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters heeft het dan weer voor een leven in de wintertijd. Dat zou betekenen dat we de klok in oktober een uurtje terugdraaien – altijd de beste nacht – maar ze dan in maart niet terugzetten. Het gevolg is dat het in de zomer nog vroeger licht is en ook vroeger donker. Maar zijn die zalig lange zomeravonden niet juist de allerleukste?

Waarom winter- en zomertijd?


De huidige regeling van zomer- en wintertijd dateert van 1977. Die werd toen ingesteld tijdens een economische crisis. Door de uren met zonlicht meer te laten gelijkvallen met het leefpatroon van de mensen, wilde men energie besparen. Anno 2018 zou er echter helemaal geen energie bespaard worden door de omschakeling tussen zomer- en wintertijd. Meer nog, er zijn negatieve gevolgen aan verbonden. Volgens studies gebeuren er bijvoorbeeld op de maandag na de omschakeling van winter- naar zomertijd – de nacht waarin we een uur minder slaap krijgen – meer ongevallen. Daarnaast zou de omschakeling slecht zijn voor ons bio- en slaapritme, blijft zomerhitte langer hangen in de slaapkamers, rijden ochtendfiles langer in het donker en avondfiles langer in verzengende ochtend-hitte.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '