Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

In vergelijking met vrouwen elders in Europa komen we er nog goed vanaf...

Onderzoek naar loonkloof in Europa onthult: vrouwen verdienen in België 6,1% minder dan mannen

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Vrouwen in de Europese Unie verdienden in 2016 gemiddeld 16% minder dan mannen. Met andere woorden: voor elke euro die een man verdient, krijgt een vrouw maar 84 cent. In Estland is de loonkloof het grootst. Daar verdienen vrouwelijke werknemers 25,3% (!) minder dan hun mannelijke collega’s.


Vrouwen in de Europese Unie verdienden in 2016 gemiddeld 16% minder dan mannen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Eurostat dat afgelopen donderdag werd gepubliceerd naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Concreet betekent dit dat voor elke euro die een man verdient, een vrouw maar 84 cent krijgt.

De slechtste leerling van de klas is Estland waar vrouwen gemiddeld 25,3% oftewel meer dan een vierde (!) minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. Ook in Tsjechië (21,8%), Duitsland (21,5%) en Groot-Brittannië (21%) komen werknemers van het vrouwelijke geslacht er maar bekaaid vanaf.

België bij de beste van de klas


Maar als het goed is, mag het ook gezegd worden: in België bedroeg de loonkloof in 2016 maar 6,1%. Akkoord, dat is nog steeds 6,1% te veel, maar in vergelijking met Estland komen we er goed vanaf. Enkel onze Luxemburgse buren (5,5%), Italië (5,3%) en Roemenië (5,2%) doen beter.

Globaal gezien is er vooruitgang. Eurostat constateerde dat de loonkloof in de meeste lidstaten van de EU gedaald is in vergelijking met de cijfers uit hun onderzoek uit 2011. Zo daalde het percentage in Roemenië met 4,4 percentagepunten, in Hongarije met 4 en in België met 3.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '