Home Job ‘Hostess’ wordt ‘onthaalmedewerker’: genderneutrale functietitels vechten tegen loonkloof

‘Hostess’ wordt ‘onthaalmedewerker’: genderneutrale functietitels vechten tegen loonkloof

'Functieclassificaties met een vrouwelijke titel situeerden zich traditioneel lager in de hiërarchie.'

Hostess, secretaresse, verpleegster… Heel wat functietitels waren jarenlang vrouwelijk. En dat werkte naar verluidt de loonkloof in de hand. Maar daar komt stilaan verandering in.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft vandaag, op Internationale Vrouwendag, bekendgemaakt dat zo goed als alle functietitels de afgelopen jaren genderneutraal gemaakt werden. Die verandering naar genderneutrale functietitels vecht mee tegen de loonkloof die er nog steeds bestaat tussen man en vrouw.

Kris Peeters legt uit hoe deze ogenschijnlijk kleine verandering een groot verschil kan maken voor de loonkloof: ‘Het aanpassen van functietitels kan misschien iets kleins lijken, maar het draagt bij tot een mentaliteitswijziging die nodig is om de loonkloof voort te verkleinen. Functieclassificaties met een vrouwelijke titel situeerden zich traditioneel lager in de hiërarchie, terwijl genderneutrale of mannelijke titels hoger stonden. Het maakt dus wel degelijk iets uit.’

Man die solliciteert voor een job als secretaresse?

Daarbovenop zouden vrouwen ook minder solliciteren voor beroepen met een ‘mannelijke’ naam. Andersom solliciteert een man dan weer minder snel voor een vacature met als titel ‘secretaresse’ of ‘hostess’ of ‘schoonmaakster’. Vanaf nu zijn dan ook respectievelijk ‘secretaris’, ‘onthaalmedewerker’ en ‘onderhoudspersoneel’ de gangbare termen voor die functies.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.