Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Ivan Babydov via Pexels

Hoewel het heel schattig is, kan je toch maar beter op je hoede zijn.

AHA: dáárom rent je hond achter zijn staart aan

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Je hond die, tevergeefs, achter zijn staart rent; het is hilarisch en tegelijkertijd oh zo schattig om naar te kijken. Maar waarom doet je lieve viervoeter dat eigenlijk? Er bestaan verschillende redenen voor, die niet allemaal even onschuldig zijn.

Hondenbaasje? Dan heb jij sowieso tientallen, wat zeggen we: honderden filmpjes van je trouwe viervoeter op je gsm staan. Video’s van hoe ie schattig ligt te slapen, van het eerste echte blafje, van de eerste keer in het water, van hoe je hond hopeloos in cirkels draait in de hoop z’n staart te vangen,... Maar waarom wil een hond eigenlijk per se zijn staart vangen? En beseft hij überhaupt wat hij op dat moment aan het doen is? De dierenartsen van het Amerikaanse VCA Animal Hospitals leggen in het tijdschrift PureWow uit dat die gekke beweging verschillende oorzaken kan hebben, en dat je voor sommige daarvan toch wel op je hoede moet zijn...

Uit speelsheid

Doet je hond in zijn puppyfase soms aan ‘staartjagen’, dan moet je je niet meteen zorgen maken. Hij zit dan in z’n ontdekkingsfase, en leert dus ook zijn staartje ontdekken. Maar dierenartsen raden wel aan om het gedrag niet aan te moedigen, hoe schattig het ook mag zijn. Doe je dat niet, dan kan het zich later ontwikkelen tot een groter probleem.

Uit verveling

Vooral intelligente hondenrassen (denk: bordercollies, poedels en dobermannen) raken snel verveeld en durven die verveling weleens tegen te gaan met staartjagen. Maar het is voor élke hond belangrijk om voldoende afleiding te hebben. Dat betekent: minstens een keer per dag gaan wandelen, samen spelen én zijn IQ trainen met intelligentiespelletjes. Daarnaast kan je verveling ook vermijden door geen routine aan te leren. Doe dus ook niet elke dag dezelfde wandeling, want dat wordt je hond na een tijdje ook beu. Kortom: het is vooral belangrijk om je woef te blijven uitdagen!

Uit angst

Het kan zijn dat je hond uit angst in cirkeltjes loopt. Herhaaldelijk gedrag, zoals staartjagen, biedt voor sommige honden namelijk een bron van troost en kan stressverlichtend werken wanneer ze nerveus en/of angstig zijn. Als je vermoedt dat dat het geval is, kan je best contact opnemen met een gedragstherapeut voor honden. Die zal met jou op zoek gaan naar de mogelijke oorzaak van de paniekaanvallen en je leren hoe je je hond op de juiste manier kan steunen.

Het is obsessief gedrag

Geloof het of niet, maar je hond kan OCD (obsessieve compulsieve stoornis) hebben. Net zoals jij aan je nagels bijt wanneer je stress hebt of je je haar goedlegt wanneer de deurbel gaat, loopt je hond in cirkels omdat iets ‘m triggert. Analyseer daarom zijn gedrag. Wanneer bijt hij op zijn staart of doet hij aan staartjagen? Merk je inderdaad een patroon op, dan is het ook hier aangeraden om contact op te nemen met een gedragstherapeut.

Omdat hij een medische aandoening heeft

Een gebroken staart, een allergie, vlooien, een infectie, een wondje... Het kan zijn dat je viervoeter zijn staart probeert aan te raken omdat hij er een vervelend gevoel heeft. Doet hij normaal gezien nooit aan staartjagen en nu plots wel? Dan kan het weleens zijn dat dat het geval is. Controleer de staart daarom dus zeker op wondjes en teken, en ga voor de zekerheid langs bij je dierenarts.

Omdat hij aandacht zoekt

Dat staartjagen is schattig, en je hond weet dat. Het is voor hem dan ook de ideale manier om aandacht te zoeken en een reactie bij jou uit te lokken. Ben je er zeker van dat je beestje geen aandacht tekortkomt? Dan is het aan jou om niet op zijn zotte kuren te reageren. Na verloop van tijd zal hij dan zelf wel doorhebben dat zijn charmes niet meer werken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '