Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘Boeken met een vleugje humor kunnen je helpen met je inlevingsvermogen.'

BEWEZEN: je bent vriendelijker als je boeken leest

Wil je een beter mens worden? Neem dan eens vaker een boek vast. Een nieuwe studie van Kingston University wijst namelijk uit dat mensen die vaak boeken lezen, vriendelijker zijn.


Bij het onderzoek werden de voorkeuren van 123 deelnemers onder de loep genomen. Zij werden gevraagd of ze het liefst tv-keken, liever naar een toneelstuk gingen of toch de voorkeur gaven aan een goed boek. Wat bleek? Mensen die boeken boven tv verkiezen zijn socialer, vriendelijker en empathischer. De deelnemers die liever voor de buis zitten, bleken minder geïnteresseerd in anderen.

 Genre boek


Maar het is niet gelijk welk boek je in de hand neemt, want welk type literatuur je verkiest, toont ook een aantal interessante dingen aan. Zo zijn fans van fictieboeken positiever en socialer en zijn de romantische zielen die voor drama’s en liefdesnovelles kiezen meer empathisch.

De lezers die kozen voor de experimentele en artistieke boeken bleken het best in staat om dingen in een ander perspectief te plaatsen. De boekenworm die koos voor een boek met een vleugje humor kon zichzelf het best in de schoenen van een ander plaatsen.

Mee leven in anderen


‘Als je je openstelt voor fictie, heb je meer empathische karaktereigenschappen’, leggen de onderzoekers uit aan The Independent. ‘Je verdiepen in poëtische fictie en literatuur met humor kan je helpen je meer in te leven in anderen.’

Toch willen de wetenschappers benadrukken dat het onderzoek niet helemaal zwart-wit is. Volgens hen is het ook mogelijk dat mensen die van nature al meer ‘denkers’ zijn, liever een boek lezen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '