Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Laat ons weten wat jij hoort.

Het internet wordt helemaal gek: hoor jij ‘Yanny’ of ‘Laurel’?

Vergeet die benen die blinken of besmeurd zijn met witte verf, of die jurk nu blauw met zwart is of wit met goud, dit auditieve equivalent van de optische illusie houdt het internet momenteel in de ban. Hoor jij ‘Yanny’ of ‘Laurel’?

Het internet is helemaal in de ban van een opvallend geluidsfragment dat momenteel de ronde doet. Sommigen onder ons horen ‘Yanny‘, anderen beweren dan weer ‘Laurel‘ te verstaan. Ook op onze redactie zijn de reacties duidelijk verdeeld.

 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

Of je nu ‘Yanny’ of ‘Laurel’ hoort, hangt af van een heleboel factoren. ‘Er is een groot verschil tussen wat iemand hoort of waarneemt, het geluid dat iemand oppikt enerzijds en de betekenis dat het brein eraan toekent anderzijds’, vertelde audioloog Bart Vinck op Radio 1. ‘Hetzelfde geluid levert niet automatisch bij alle mensen dezelfde betekenis op.’

Ook de opnamekwaliteit van het fragment zou roet in het eten strooien. ‘De opnamekwaliteit is niet optimaal. Hierdoor moet ons brein invullen wat ontbreekt. Het brein van iemand die in een drukke groep mensen staat en met moeite de woorden “De koe staat in de...” hoort, zal automatisch het woord “wei” toevoegen. Met een perfecte studiokwaliteit zou dit fragment een heel ander verhaal opleveren. Nu leidt het tot auditieve verwarring wanneer het geluid het oor binnenkomt. Hierdoor zijn aanvullende processen van de hersenen nodig waardoor sommige mensen “Yanny” horen en anderen “Laurel”. Het gaat dus ook om de mens die het geluid interpreteert.’

Hoor jij ‘Yanny’ of ‘Laurel’?

Lees ook:

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '