Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Dat vertelde de actrice zelf in een video die ze op Instagram deelde.

Amy Schumer (40) liet baarmoeder verwijderen tijdens operatie aan endometriose

Jolien Meremans

Gemiddeld 1 op de 10 vrouwen krijgt de diagnose endometriose. Onder hen: actrice Amy Schumer (40). Zij liet dit weekend met een video op Instagram weten dat ze haar baarmoeder en blindedarm wegens de aandoening moest laten verwijderen.


‘Hallo iedereen. Het is de ochtend na mijn operatie aan endometriose en ze hebben mijn baarmoeder verwijderd’, begint Amy de video die ze vanuit het ziekenhuis maakte. ‘In totaal vond de dokter dertig plaatsen die aangetast waren door endometriose. Die heeft hij weggehaald. Hij verwijderde ook mijn blindedarm omdat ook die aangetast was. Er zat héél veel bloed in mijn baarmoeder. Alles doet nog pijn en ik heb last van krampen.’

Geen tweede kindje


De gevolgen van Schumers endometriose kwamen twee jaar geleden aan het licht toen er tijdens haar bevalling van haar zoon Gene complicaties optraden. Sindsdien vertelt ze openlijk over de aandoening en welke gevolgen die op haar lichaam had en heeft. In de podcast ‘Informed Pregnancy’ vertelde ze vorig jaar nog dat ze graag een tweede kindje wilde, maar dat de endometriose dat in de weg stond. Zij en haar partner Chris startten met een IVF-behandeling, maar zetten de procedure uiteindelijk stop omdat het een te zware invloed had op Amy’s lichaam. ‘Ik heb er mij bij neergelegd dat ik nooit nog een kind op de wereld zal kunnen zetten’, vertelde ze toen.

 

View this post on Instagram


 

A post shared by @amyschumer


Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wees waakzaam


Dat Amy zo openlijk over endometriose praat, is belangrijk. Want hoewel heel wat vrouwen kampen met de chronische aandoening, blijft ze in de taboesfeer hangen, waardoor die vrouwen met pijn blijven rondlopen. ‘We weten uit onderzoek dat vrouwen gemiddeld zeven jaar met klachten rondlopen voor het woord endometriose valt’, vertelde gynaecologe Carla Tomassetti eerder al in Flair. En dat is lang, zeker als je weet dat niet alleen pijn, maar ook vruchtbaarheidsproblemen een gevolg kunnen zijn. ‘We gaan ervan uit dat 60 à 70 % van de vrouwen met endometriose moeilijkheden heeft om zwanger te worden. Vaak wordt de aandoening pas ontdekt wanneer vrouwen bij een vruchtbaarheidsarts terechtkomen.’

Amy roept op Instagram dan ook op om waakzaam te zijn. ‘Als je heel pijnlijke maandstonden hebt, dan bestaat de kans dat je endometriose hebt’, schrijft ze in de caption. Wil je meer weten over wat endometriose precies is, wat de symptomen zijn en hoe het behandeld kan worden? Wij stelden de meest belangrijke vragen aan de gynaecoloog.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '