Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Vergeet niet om kussenslopen en dekentjes uit de woonkamer te wassen. Ook die zijn vatbaar voor stof- en huismijt, dode huidcellen, haar en pollen.

LENTEPOETS: met deze tips en tricks wordt je huis niet alleen proper, maar ook gezond

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Het zonnetje begint erdoor te komen en de lente is bijna in het land, en dat betekent grote lenteschoonmaak! Met deze tips en tricks maak je van die grondige poetsbeurt zelfs een heuse healthy make-over voor je huis.

Keuken

Vaatwas:

Reinig je vaatwasser elke twee maanden om kalkaanslag en verstopte filters vol bacteriën te voorkomen. Dat is beter voor je gezondheid én voor je machine.

Dampkap:

Reinig de vetfilter van een filterdampkap om de drie maanden. Dat kan gewoon met de hand of in de vaatwasser. Geef op hetzelfde moment de binnenkant van je dampkap een grondige beurt. Vervang de geurfilter of koolstoffilter van een filterdampkap elke drie tot zes maanden.

Sponsjes en handdoeken:

  • Wring sponsjes goed uit na gebruik en bewaar ze op een plaats waar ze kunnen drogen aan de lucht. Koop geen schuursponsjes (wegens niet lief voor het milieu), wel een natuurspons, borstel of doekje.
  • Was je keukenhanddoeken (en doekjes) wekelijks op een heet wasprogramma, zelfs als je ze alleen gebruikt om propere afwas te drogen.

Snijplanken:

Opteer voor makkelijk afwasbare snijplanken en was ze na elk gebruik af met heet water en natuurlijke zeep. Zowel in houten als in plastic snijplanken kunnen restjes nablijven, dus vervang ze als ze versleten zijn. Een houten plank hou je langer in conditie door die geregeld met olie in te wrijven. Een glazen of stenen (zoals marmer) snijplank is hygiënisch, maar maakt je messen sneller bot. Gebruik nooit dezelfde snijplank voor het snijden van vlees als voor het snijden van fruit en groenten, tenzij je die eerst grondig afwast.

Koelkast:

Poets je koelkast elke maand grondig, gooi vervallen producten weg en reorganiseer. Doe dat per verdieping en van hoog naar laag. Op het hoogste schap komen boter en kazen te liggen, daaronder plaats je verse vis, zuivel, eieren en restjes, daaronder bewaar je rauw vlees en kant-en- klaarmaaltijden, en helemaal onderaan leg je groenten en fruit.

Aanrecht:

  • Reinig het aanrecht en het fornuis na elke kookbeurt met water en zeep. Zo voorkom je dat insecten zich gaan huisvesten in je keuken en vermijd je dat bacteriën als campylobacter – een veelvoorkomende oorzaak van diarree – in je eten terechtkomen.
  • Heb je toch last van mieren of ander ongedierte? Plaats dan enkel afgesloten lokmiddelen en spray nooit met bussen insectenkiller in je huis.
  • Hou insecten buiten door meteen de vaat te doen of de vaatwasmachine te laten draaien, overschotten te bewaren in afgesloten potten en te investeren in een goed afgesloten vuilbak.

Slaapkamer

Matras en kussens:

  • Slaap je op een gewone matras met een lattenbodem? Draai en keer je matras dan minstens vier keer per jaar om.
  • Bescherm je matras en kussens met plastic overtrekken die je dicht kan ritsen. Dat zijn extra beschermers onder je bedlinnen, die voorkomen dat huismijten en hun eitjes, dode huid, haar, stof en pollen mee bij jou in bed kruipen.
  • Stofzuig ook elke week je matras.

Bedlinnen:

  • Ververs elke week je bedlinnen en was het op minstens 60 °C om alle huisstofmijten, schimmels en bacteriën te doden.
  • Kan je beddengoed het aan, was het dan op 90 °C, want zo ben je ineens ook van zeep- en vetluis af.
  • Dek je bed ’s morgens niet meteen op, zodat het nog wat kan luchten en zodat vocht kan verdampen. Huisstofmijt houdt namelijk van een warme omgeving, dus die krijgt minder kans als je bed wat langer opengeslagen ligt om te luchten.

Woonkamer

Textiel:

  • Stofzuig tapijten en matjes elke dag of om de twee dagen en laat ze elk halfjaar professioneel reinigen, ook als er geen vlekken op zitten.
  • Breng ook je gordijnen elk halfjaar naar de droogkuis. Als dat kan, mag je ze ook zelf wassen. Kies idealiter voor linnen of katoen.
  • Jaloezieën vangen veel stof, dus vermijd ze als je niet graag afstoft, of schaf een speciale reinigingsborstel aan. Wil je een rolgordijn, neem er dan eentje van stof, want dat kan je regelmatig wassen.
  • Vergeet ook niet om kussenslopen en dekentjes uit de woonkamer te wassen. Die zitten misschien niet onder de vlekken, maar zijn wel vatbaar voor stof- en huismijt, dode huidcellen, haar en pollen.

Kleine bacteriehuizen:

Iedereen in huis grijpt ’m bijna dagelijks vast, en toch is het vaak het minst gepoetste attribuut in de woonkamer: de afstandsbediening. Veeg alle controllers, touchscreens en toetsenborden in de ruimte regelmatig schoon. Vergeet ook je smartphone niet!

Badkamer

Douche en bad:

  • Veeg na elke douche de vloer droog met een handdoek of aftrekker om voetschimmels te voorkomen. Doe hetzelfde met de badkuip.
  • De badkamer is een speeltuin voor bacteriën en schimmels. Poets die ruimte dus wekelijks met desinfecterende badkamerreiniger (zoals die van Ecover of Dettol), en doe dat van boven tot onder.
  • Was je douchegordijn elke maand op 40 °C als het van plastic is. Was het op een hogere temperatuur als het van een ander materiaal gemaakt is.

Badhanddoeken en badmat:

  • Was badhanddoeken op een heet programma (minstens 60 °C) nadat je die drie keer gebruikt hebt.
  • Was de badmat één keer per week op 60 °C.

Toilet:

Dat je de wc-borstel moet gebruiken en de wc-bril proper moet houden, spreekt voor zich, maar de grootste ziekmaker in het toilet is de doorspoelknop. Reinig die regelmatig met toiletreiniger, en niet met allesreiniger. Toiletproducten zijn namelijk gemaakt om ook bacteriën en virussen als rotavirus en enterococous tegen te gaan. Dat zijn virussen die onder andere diarree veroorzaken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '