Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Langzamer versnellen, terugschakelen en in een hogere versnelling rijden, verminderen je verbruik.'

Katrien zoekt centen: onze redactrice zoekt manieren om pijnloos te besparen (deel 3 transport)

Nee, een crowdfunding opstarten is niet nodig. Redactrice Katrien zit niet in geldnood, maar wil wél wat meer overhouden aan het einde van de maand. Wat blijkt? Eén: het is veel eenvoudiger dan het lijkt. Twee: ook zonder latte is het leven mooi.

Besparen op... transport

  • Deze maand zal ik op tijd afslaan naar een goedkoper tankstation. Nu ja, dat is toch het plan...
  • De meest evidente bespaarmethode zou zijn: ik neem het openbaar vervoer of doe aan carpoolen. Maar met een job die je de ene dag naar de verste uithoek van West-Vlaanderen stuurt voor een interview om 9u, om vervolgens een tussenstop te maken voor een shoot in Gent om 12u is dat een mission impossible. Ik ben veroordeeld tot mijn wagen, al probeer ik zoveel mogelijk interviews op één dag te bundelen en vervolgens weer dagen aan thuiswerk te doen.

Trager rijden


Rij ik, dan is het bijna altijd op de autosnelweg, onderweg voor interviews. Rij ik deze maand 100 kilometer per uur in plaats van 130 kilometer, dan zou ik tot 25 % brandstof kunnen besparen. Ook langzamer versnellen, terugschakelen en in een hogere versnelling rijden, verminderen je verbruik. Slaag ik daarin? Ik schat de helft van de tijd. Voor mijn eerste interview heb ik een rit van 110 kilometer voor de boeg, en na kilometer 40 knikkebol ik haast in slaap omdat ik constant met 90 à 100 km/u rij. Er gebeurt immers nul, nadda actie: ik hoef niemand in te halen (behalve die vrachtwagen, wat 2 minuten in beslag neemt), hoef niet van rijvak te veranderen. Misschien zal ik maar eerst werken aan mijn uurtjes slaap?

Op dagen dat ik fris uitgeslapen ben, lukt het me beter. Al vergeet ik ook soms om op die 100 kilometer per uur te blijven hangen: de macht der snelle-voet-gewoonte?

Goedkoper tanken


Ik download de app carbu.com die me de goedkoopste tankstations in mijn buurt toont. Deze maand zal ik niet tot het laatste nippertje wachten, maar op tijd de afslag nemen naar een goedkoper tankstation, oh ja! BIG FAIL. Twee keer onderweg naar een interview begint het gevreesde benzinepompsymbooltje te knipperen: ik moet tanken, nu! Waardoor ik toch bij de grote tankketen stop.

Lees hier deel 1: besparen op eten

Lees hier deel 2 : besparen op shoppen

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '