Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Ze ontspande in de wellness en waaide uit aan de kust.

UITGETEST: grafisch vormgever Ellen verbleef in een hotel voor mensen met een beperking, maar boette niet in aan gezelligheid

De redactie

Deze week vind je bij je Flair onze pocket waarmee je voor amper 50 euro per persoon kan genieten van een nachtje op hotel én een leuke activiteit. Grafisch vormgever Ellen trok met haar vriend richting Domein Polderwind, een hotel voor mensen met een beperking, in de West-Vlaamse Polders. Ze ontspande in de wellness en waaide uit aan de kust.

Iedereen verdient het om er af en toe eens op uit te trekken, of om zich eens goed te laten verwennen op hotel. Maar dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Met name voor mensen met een beperking is zorgeloos op vakantie gaan bijna onmogelijk – weinig hotels zijn er helemaal op voorzien.

Enter Domein Polderwind, een architecturale parel in de West-Vlaamse polders. Het hotel werd in 2016 en 2017 gebouwd door Rode Kruis Vlaanderen, met als specifieke bedoeling een state of the art-hotel aan te bieden aan mensen met een mentale of fysieke beperking – en hun reisgenoten. Of dat ook gelukt is? Reken maar van yes!

Ruimte en rust

We waren, toegegeven, een tikkeltje op onze hoede, toen we het prachtige domein in Zuienkerke opreden. Zouden al die extra faciliteiten niet ten koste gaan van charme of gezelligheid? Niet dus. Eerst en vooral is er het gebouw zelf: een perfecte cirkel, met in het midden een zonnige tuin/ontmoetingsplaats en een prachtig meertje. Binnen is alles zalig ruim. Dat verhoogt natuurlijk de toegankelijkheid, maar het geeft ook gewoon een rustgevend gevoel. Geen benauwde gangetjes, geen prange liftjes, alles in dit pand ademt ruimte en rust.

Dat geldt ook voor de kamers, die naar hotelnormen echt gigantisch zijn. Waar de trend in hippe stadshotelletjes steeds meer lijkt te zijn om zoveel mogelijk kamers in zo klein mogelijke panden te proppen, is hier op geen meter meer of minder gekeken. Opnieuw, dat helpt als er met (elektrische) rolstoelen gesjouwd moet worden. Zelf hadden we niets meer bij dan een bescheiden valiesje (of twee, drie…), maar malen om al die extra plaats deden we niet – zeker niet toen we de al even ruime inloopdouche ontdekten!

Het hotel mikt duidelijk op clienteel dat in het ‘gewone’ horeca-aanbod z’n gading niet vindt, maar nergens ligt het er vingerdik op dat dit een hotel is ‘voor mensen met een beperking.’ Ja, de deur van de prachtige, lichte bar aan de rand van het meer gaat automatisch open, maar bovenal is het er gewoon gezellig toeven. En je proeft er meteen de West-Vlaamse gastvrijheid. In ons geval letterlijk, toen we van enkele sympathieke zakenlui nog wat zoete leftovers van hun laatste meeting voorgeschoteld kregen. Machtig!

Sauna in het groen

Zuienkerke ligt tussen Blankenberge en Brugge, dus je kan het hotel gebruiken als uitvalsbasis voor zowel kust als kunst. En je kan fietsen huren om de polders te verkennen. Of… je blijft gewoon lekker hier, want het hotel biedt tal van mogelijkheden. Vaar met pedalo’s het meer af, zweet die zoete leftovers eraf in de fitness, of – nog beter – in de wellness. Met grote raampartijen die uitgeven op het groen kan je hier genieten van een welverdiende sauna. We hebben geen mensen door het groen zien ritselen, maar voor wie het toch wat benauwd krijgt bij dat idee, zijn er badjassen en handdoeken in overvloed. 

Ook in de wellness is aan toegankelijkheid gedacht, door opnieuw veel ruimte te voorzien. Er is zelfs een heus liftsysteem om iedereen van plaats a naar b te krijgen, zodat de rolstoel aan de kant kan blijven staan. Er is zelfs een hypermodern bubbelbad met aangepaste sfeerlichtjes, dat dankzij een ingenieuze, uitschuifbare wand opnieuw 10/10 scoort wat toegankelijkheid betreft. Alleen de badruimte zelf mag misschien wat gezelliger ingekleed worden, maar dan zijn we echt al aan het muggenziften.

Hotel voor iedereen

’s Avonds genieten we nog even van de zonsondergang aan de kust voordat we ons neer laten vallen op bed. Als we na een zachte nacht genieten van het uitgebreide ontbijtbuffet, valt niets meer te merken van de lichte argwaan die we bij aanvang van ons bezoek hadden. Dit is gewoon een tophotel. Een ruime, lichte oase van rust – en een hotel voor iedereen.

Tekst: Ellen Vleugels
flairpocket op hotel

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '