https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Karl Bruninx

Niet vettig, even prettig.

VeggieChallenge – Dag 6: broodje falafel met tabouleh

De redactie

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: broodje falafel met tabouleh.


Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 teentje knoflook
  • 50 g pecannoten
  • 1/2 el komijnzaad
  • 2 kardemompeulen
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 400 g kikkererwten, uit blik
  • 3 el tahin (sesampasta)
  • 3 el citroensap
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1/4 kl chilivlokken
  • 1 tl zout
  • handvol munt
  • handvol bladpeterselie
  • 50 g spinazie
  • 1 rode biet
  • 25 g lijnzaad
  • 25 g sesamzaad
  • 8 pitabroodjes
  • 1 potje yoghurt
  • olijfolie


Voor de tabouleh:

  • 50 g bulgur
  • 1 ui
  • 2 bosjes bladpeterselie
  • 5 lente-uien
  • 1/2 bosje munt
  • 2 tomaten
  • 1 tl gedroogde munt
  • 60 ml olijfolie
  • 9 el citroensap
  • 1 tl zout


 

Hoe maak je het?

  1. Pers de knoflook. Mix de pecannoten fijn. Plet het komijnzaad, de kardemom en het mosterdzaad in een vijzel. Voeg de geplette kruiden samen met de kikkererwten, de tahin, het citroensap, de kokosbloesemsuiker, de knoflook, de chilivlokken, het zout, de munt en de bladpeterselie bij de pecannoten.
  2. Mix het geheel, maar zorg dat er nog wat stukjes in zitten. Verdeel het mengsel in 3 porties. Mix 1 deel samen met de spinazie in de keukenrobot. Schil en rasp de rode biet en meng die door een tweede portie. Hou de derde portie ‘natuur’.
  3. Meng het lijnzaad met het sesamzaad. Vorm balletjes van de drie mengsels en rol ze door het mengsel van lijnzaad en sesamzaad. Laat de balletjes 15 minuten opstijven in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 190°C. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier. Bak ze 25 à 30 minuten in de oven en draai ze een paar keer om tijdens het bakken.
  5. Maak intussen de tabouleh. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de ui, peterselie, lente-ui, munt en tomaten fijn. Meng alles en breng op smaak met gedroogde munt, olijfolie, citroensap en zout.
  6. Verwarm de pitabroodjes zoals aangegeven op de verpakking. Snij ze open en vul ze met tabouleh en falafelballetjes. Serveer met de yoghurt, olijfolie en de rest van de tabouleh.


Check hier onze andere vegetarische recepten.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content