Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© © Bernard Radvaner

Waan je op reis in Amerika, het Midden-Oosten, India of Azië.

RECEPTEN: 5 vegetarische wereldgerechten die je vanavond op tafel wil toveren

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist


Heb je geen idee wat te klaar te maken vanavond en wil je eens wat nieuws proberen? Met deze 5 veggie/vegan wereldgerechten waan je je op reis in Amerika, het Midden-Oosten, India of Azië. De recepten zitten daarbij ook boordevol groenten, dus zo heb je al zeker een goede portie binnen.

Jambalaya met groenten en cajunkruiden (6 pers., 40 + 30 min.)

Wat heb je nodig?

300 g langkorrelrijst, 2 witte uien, 2 sjalotten, 1 teentje knoflook, 3 rode paprika’s, 2 groene paprika’s, 250 g okra, 3 tomaten, 3 wortels, 1 rode peper, 4 stengels bleekselderij, 3 el neutraal smakende olie, 3 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, 3 kruidnagels, 4 el fijngesneden platte peterselie + 2 el extra cajunkruiden, 1 l groentebouillon, zout en peper.

Hoe maak je het?

1. Spoel de rijst af onder koud water. Pel de uien, sjalotten en knoflook en snijd ze fijn. Snijd de paprika’s en okra in reepjes en de tomaten in blokjes. Schil de wortels en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de rode peper en bleekselderij fijn.

2. Verhit de olie in een grote pan en bak de uien, sjalotten en knoflook glazig. Voeg de paprika, okra en wortel toe en roerbak een paar minuten mee. Voeg de rode peper, bleekselderij en tomaten toe. Meng goed, zet het vuur laag en bak nog even door. Voeg de tijm, laurier, kruidnagels en peterselie toe. Bestrooi met 1 theelepel cajunkruiden (of minder, ze zijn vrij scherp) en meng.

3. Meng de rijst erdoor. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op een laag vuur 30 minuten sudderen. Roer regelmatig en voeg zo nodig extra vloeistof toe. Breng op smaak met zout en peper en voeg de peterselie toe. Serveer heet.

Lablabi (2 pers., 5 + 15 min.)

Wat heb je nodig?

250 g kikkererwten uit pot of blik, 2 teentjes knoflook, 2 el gemalen komijn + 1 snufje zout en zwarte peper, 2 grote, zeer verse eieren, 2 sneetjes oudbakken brood, 2 el harissa, 2 el kappertjes, 2 el groene olijven zonder pit, 2 el fijngesneden platte peterselie.

Hoe maak je het?

1. Doe de kikkererwten in een pan. Pers de knoflook erboven uit en voeg de komijn en een snufje zwarte peper toe. Voeg zoveel water toe dat alles onderstaat, breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen.

2. Kook intussen de eieren in kokend water in 3-4 minuten zacht. Spoel ze koud af en pel ze voorzichtig.

3. Scheur het brood in grove stukjes en verdeel over 2 kommen. Verdeel de kikkererwten met hun kookvocht, de harissa, kappertjes, olijven en peterselie over en bestrooi met een beetje komijn. Breng eventueel op smaak, meng en leg in elke kom een ei. Serveer heet.

Variant: je kunt de eieren ook pocheren in de kikkererwtenbouillon of ze direct breken boven de kommen met zeer hete bouillon.

Falafels met pita’s en taboulé (4 pers., 45 + 5 à 10 min.)

Wat heb je nodig?

400 g kikkererwten uit blik of pot, 100 g middelgrove bulgur, 3 witte uien, 3 teentjes knoflook, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 4 el fijngesneden verse koriander, 1 snufje gemalen rode peper, 1 tl zwarte peper, 1 tl baking soda, 1 tl zout, olie om in te frituren, 4 pitabroodjes, 2 rode pepers, fijngesneden (naar wens), zout.

Voor de yoghurtdip: 1 teentje knoflook, 4 el fijngesneden muntblad, 500 ml magere yoghurt.

Voor de taboulé: 60 g bulgur, 2 bosjes platte peterselie, 2 tomaten, 2 bosuien, 1 tl 4-épices (peper, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel/gember), 100 ml citroensap, 2 el olijfolie.

Hoe maak je het?

1. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken. Doe de middelgrove bulgur in een kom en voeg 250 ml warm water toe. Laat 30 minuten wellen. Doe de bulgur voor de taboulé in een kom. Voeg 600 ml kokend water toe en laat 15 minuten wellen.

2. Pers voor de dip de knoflook boven een kom, voeg de munt, een snufje zout en de yoghurt toe. Meng en zet koel weg tot gebruik.

3. Snijd voor de taboulé de peterselie fijn. Snijd de tomaten in blokjes en de bosuien fijn. Doe alles in een kom. Voeg wat zout en de 4-épices toe. Giet de bulgur voor de taboulé zo nodig af en voeg toe. Voeg het citroensap en de olijfolie toe. Meng en zet koel weg tot gebruik.

4. Pel voor de falafels de uien en knoflook en snijd ze fijn. Doe ze met de kikkererwten, middelgrove bulgur, komijn, gemalen en verse koriander, rode en zwarte peper, baking soda en het zout in de keukenmachine en maal alles fijn. Vorm balletjes van het mengsel. Verhit een laag olie in een grote koekenpan en bak ze goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

5. Bak de pitabroodjes af in de oven of een broodrooster. Snijd ze open, schep er de taboulé en de falafels in en besprenkel met de yoghurtdip. Voeg eventueel wat fijngesneden rode peper toe en serveer.

Kachumber-salade met paratha (2 pers., 35 + 60 + 8 min.)

Wat heb je nodig?

Voor de paratha: 250 g volkorenmeel, 1 tl zout, olie.

Voor de salade: 2 wortels, 1/2 komkommer, 1/2 groene peper, 1 rode ui, 1 bosje koriander, sap van 1 citroen, 1 tl suiker, zout.

Hoe maak je het?

1. Doe het meel in een kom, voeg het zout en 2 eetlepels olie toe en kneed terwijl je beetje bij beetje wat water toevoegt alles tot een soepel deeg. Vorm er een bol van en laat 1 uur rusten.

2. Schil de wortels en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de komkommer in even grote blokjes. Snijd de halve peper fijn. Pel de ui en snijd hem fijn. Snijd de koriander fijn. Doe alles in een kom. Voeg het citroensap, de sukkel en wat zout toe en meng goed. Zet koel weg.

3. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol elke portie uit tot een cirkel. Vouw die in vieren tot een driehoek. Rol de driehoek opnieuw dun uit tot een cirkel. Verhit een droge koekenpan waar de deegcirkel in past en bak elke paratha 1 minuut aan elke kant. Bestrijk ze met olie en bak ze normaal 3 minuten aan elke kant. Serveer ze bij de salade.

Gadogado (2 pers., 20 + 20 min.)

Wat heb je nodig?

1 snufje baking soda, 150 g taugé, 150 g sperziebonen, 150 g wittekool, 2 komkommers, 100 g rijst, 2 handjes ongebakken cassavekroepoep of emping, olie om in te frituren, 200 g in reepjes gesneden tempé, 200 g blokjes stevige tofoe, 2 eieren, takjes koriander.

Voor de saus: 4 teentjes knoflook, 2 rode pepers, olie, 1 el tamarindepasta, sap van 1 limoen, 1 el rietsuiker, 300 g gladde pindakaas.

Hoe maak je het?

1. Pel voor de saus de teentjes knoflook en snijd ze fijn. Snijd de pepers fijn. Verhit wat olie in een pan en bak de knoflook en peper 5 minuten. Voeg de tamarindepasta, het limoensap, de suiker, pindakaas en 2 eetlepels water toe. Meng en laat in 2 minuten indikken tot een gladde saus. Schep in een kom.

2. Breng een pan water met de baking soda aan de kook. Was de taugé. Snijd de sperziebonen en de kool in stukken. Blancheer ze 5 minuten in het kokende water. Snijd de komkommer in dunne plakjes.

3. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.

4. Verhit de olie in een grote pan en frituur de kroepoek. Laat uitlekken op keukenpapier. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de tempé en tofoe. Kook de eieren in 5 minuten halfzacht, of naar smaak. Laat ze afkoelen en pel ze. Schik alle ingrediënten op 2 borden. Bestrooi met koriander en serveer met de saus.

Bron: ‘Veggie Wereldgerechten’ van Stéphanie De Turckheim, Lannoo, € 24,99




Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '