Van vrijdag 7 tot en met vrijdag 14 november vieren we dit jaar de Week van de Friet. Onze liefde voor goudgele frietjes blijft opvallend: meer dan de helft van de Vlamingen (55 %) gaat minstens één keer per maand naar de frituur, en 22 % doet dit wekelijks.
Frieten van de frituur zijn geluk in een puntzak (of bakje). Dat weten wij in Vlaanderen maar al te goed! Twee derde van de Vlamingen (66 %) vindt dat je voor échte, lekkere frieten bij de frituur moet zijn, blijkt uit een onderzoek van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). Vlamingen blijven ook trouw aan hun favoriete plek: 78 % bezoekt steevast dezelfde frituur. En frietjes zijn voor 92 % onlosmakelijk verbonden met onze eetcultuur.
Populairste frituursnacks en sauzen
Hoe ziet de doornsee bestelling van al die frietjesfanaten er dan uit? De klassieke combinatie blijft het populairst, dus een kleine of gewone friet met zout en mayonaise (45 %). En wat betreft snacks? Daar is de top vijf duidelijk: de curryworst of frikandel blijft de absolute favoriet, gevolgd door saté, de Bicky burger, de boulet en de viandel.
Ook bij sauzen zijn de keuzes duidelijk. Na mayonaise (duh!) zijn tartaar, stoofvleessaus, ketchup en joppiesaus het populairst. Frieten horen zout te hebben (68 %) en liefst eet men ze met de handen.

Frietzakken of bakjes?
In Oost- en West-Vlaanderen worden frieten het vaakst uit een kartonnen bakje gegeten, terwijl in Limburg en Vlaams-Brabant de puntzak populairder is. Ook de naam van snacks varieert, zo zeggen West-Vlamingen frikandel, Antwerpenaars curryworst en Limburgers noemen het vaak een lange hamburger.
Bijna 80 % van de Belgen vindt onze frieten uniek in de wereld. En terecht, want nergens anders smaakt dat goudgele lekkers zo goed. Tijd om je favoriete frituur te bezoeken en te genieten van een pakje friet ter ere van deze feestweek!
Lees ook: