Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
©  Unsplash / Pexels

Spring has (almost) sprung.

7 x groenten en fruit die in de lente op hun best zijnSpring has sprung, of dan toch bijna. De zon schijnt en wij zijn helemaal klaar met die ovenschotels. Hoog tijd voor een vleugje zomer op ons bord! Hieronder vind je een handig lijstje van groenten en fruit dat vanaf nu ongeveer tot aan de zomer op z’n lekkerst is.

Artisjok

Als je fan bent van (verse) artisjok, dan zijn ze op z’n best van mei tot ergens in oktober. Perfect in een salade of pasta, maar je kan ze ook alleen eten – gewoon even stomen of bakken en de bladeren in boter of aioli doppen. Overheerlijk! Artisjokken zijn rijk aan vitamine C, K, foliumzuur en magnesium.

Asperges

Oké, asperges kan je het hele jaar door krijgen (zoals de meeste groenten en fruit tegenwoordig), maar ze zijn absoluut het lekkers rond april/mei. Asperges zijn een geweldige bron van vezels en foliumzuur en bevatten een heleboel vitamine A, C, E en K.

Tuinbonen

Als je goed kijkt, zal je deze grote, felgroene peulen van eind maart tot begin mei zien opduiken in onze (super)markten. Verwijder de bonen uit hun jasje, bak of kook ze en gebruik ze in alles: van soepen over salades tot pasta. Of bestrooi ze met zeezout en eet ze als gezond tussendoortje. Ze zijn een goede bron van vitamine K, B6, foliumzuur, eiwitten en vezels.

Radijsjes

Radijsjes zijn op z’n best als ze lekker knapperig zijn, en dat van maart tot september/oktober ongeveer. Eet ze uit het vuistje, beleg er je boterham mee of voeg ze toe als pittige touch in een salade. Radijsjes zijn een goede bron van vitamine C, kalium, calcium, natrium, fosfor en vezels.

Doperwten

Hoewel we in de winter massaal aan de erwtensoep gaan, zijn (verse!) erwtjes eigenlijk vooral in het voorjaar en de zomer het lekkerst. Als je alleen nog maar bevroren of ingeblikte erwtjes hebt geproefd, wacht je namelijk een hele verrassing. Eet ze rauw uit de peul, gooi ze in een salade of meng ze in een verfrissende soep om er optimaal van te genieten. Ze zijn rijk aan vitamine K, C, foliumzuur en mangaan.

Rabarber

Vanaf eind deze maand zou je zo stilaan rabarber moeten kunnen vinden in de supermarkt. Lekker rauw met een beetje suiker, in taarten of maak er confituur of huisgemaakte limonade van. Rabarber zit boordevol vitamine C, K, kalium en mangaan.

Aardbeien

Het is nu misschien nog een beetje te vroeg, maar vanaf eind april/mei zouden de aardbeien weer op hun best moeten zijn. Je kan ze natuurlijk perfect zo uit het vuistje eten, taart mee maken of verwerken in een verfrissende strawberry mojito, bijvoorbeeld. Aardbeien zijn een goede bron van vitamine C en zouden goed zijn voor het kortetermijngeheugen en de ogen.

Foto’s: Unsplash / Pexels


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '